Χάσιμο χρόνου και καταστροφή χαρακτήρισε τα μέτρα ο νομπελίστας καθηγητής Μίχαελ Λέβιτ

«To lockdown σκότωσε περισσότερους απ’ όσους έσωσε». Η αμφιλεγόμενη δήλωση έγινε από τον βραβευμένο με Νόμπελ καθηγητή του αμερικανικού πανεπιστημίου Stanford Μίχαελ Λέβιτ, ο οποίος εκτιμά πως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην πλειονότητα των χωρών ήταν «χάσιμο χρόνου». Σύμφωνα με το σκεπτικό του καθηγητή, οι θάνατοι από άλλα αίτια εκτός του νέου κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown, διότι οι ασθενείς φοβούνταν να πάνε

στο νοσοκομείο.

Ο 73χρονος ερευνητής, που το 2013 έλαβε το βραβείο Νόμπελ Χημείας, μιλώντας στην «Telegraph», είπε πως το lockdown ήταν μια απόφαση «πανικού» από τους πολιτικούς και ότι η μετάδοση του ιού θα μπορούσε να περιοριστεί με τη χρήση μασκών και με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Ειδικά για την περίπτωση της Βρετανίας, ο καθηγητής πιστεύει ότι τα στατιστικά μοντέλα με τα οποία ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον προέβλεψε 500.000 θανάτους στη χώρα αν δεν επιβαλλόταν η καραντίνα, ήταν λανθασμένα. Σημειώνει δε, ότι στους υπολογισμούς του ο Φέργκιουσον δεν έλαβε υπόψη κανένα μέτρο προστασίας, όπως οι μάσκες ή οι αποστάσεις ασφαλείας.

«Νομίζω ότι το lockdown δεν έσωσε ζωές. Νομίζω ότι κόστισε ζωές» ισχυρίστηκε στη βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «μπορεί να έσωσε ζωές από τροχαία (που δεν έγιναν), αλλά η καταστροφή στην κοινωνία, με την ενδοοικογενειακή βία, τον αλκοολισμό και τα διαζύγια ήταν ακραία». Πέραν τούτου, προσέθεσε, είναι και οι άνθρωποι που «δεν έλαβαν θεραπεία για άλλες παθήσεις» σημείωσε, εξηγώντας ότι εξαιτίας του φόβου μήπως κολλήσουν κορωνοϊό πηγαίνοντας στα νοσοκομεία, είδαν την κατάσταση της υγείας τους να χειροτερεύει, με κάποιους από αυτούς να καταλήγουν. Αν και στο τέλος της συνέντευξης ο Λέβιτ παραδέχθηκε ότι τα lockdowns μπορεί να αποδειχτούν «αποτελεσματικά», δεν παύει να τα χαρακτηρίζει «μεσαιωνικά» μέτρα πρόληψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα