Χαστούκι για Τουρκία και από Αίγυπτο!

Χαστούκι για Τουρκία και από Αίγυπτο!18.12.2019Άρθρα

Κάλεσε τον ΟΗΕ να μην αναγνωρίσει τη συμφωνία του Ερντογάν με τη Λιβύη. Επαφές του Δένδια στη Σαουδική Αραβία

Ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας απέναντι στις ωμές και παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύεται η Αίγυπτος.

Με επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ η χώρα του Φατάχ αλ Σίσι τονίζει ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σαράτζ με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι άκυρες και ανυπόστατες, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Οργανισμό να μην πρωτοκολληθούν.

Οι συμφωνίες Τουρκίας - Λιβύης θίγουν βεβαίως και τα συμφέροντα της Αιγύπτου, γι' αυτό και έσπευσε εξαρχής να τις καταδικάσει. Το γεγονός, όμως, ότι το Κάιρο προσέφυγε στον ΟΗΕ και ζήτησε να μην πρωτοκολληθούν συνιστά σημαντική χείρα βοηθείας στην Ελλάδα προκειμένου να περάσουν οι θέσεις της και να ανατραπεί επιτέλους η στάση του Πόντιου Πιλάτου που έως σήμερα κρατά ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Αίγυπτος έστειλε σε ανώτατο επίπεδο επιστολή τόσο στον γενικό γραμματέα όσο και στην πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας άκυρα και ανυπόστατα τα δύο μνημόνια της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη, επιχειρηματολογώντας γιατί η Ελλάδα θεωρεί τα δύο μνημόνια ανύπαρκτα.

Κοινή αντίληψη

Χθες ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου συνάντησε τον βασιλιά Σαλμάν και τον ομόλογό του, δηλώνοντας αμέσως μετά ότι υπάρχει κοινή αντίληψη πως τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή.

«Το γεγονός ότι με δέχτηκε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάτι σημαίνει. Οπως, επίσης, κάτι σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα δύο μνημόνια λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι η Σαουδική Αραβία είναι κράτος-κλειδί για την ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει την περιοδεία του στις χώρες της Μέσης Ανατολής θέτοντας τις παρανομίες της Τουρκίας.

Εντύπωση προκαλεί εξάλλου ότι και το αντιπολιτευτικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδίκασε το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και ζήτησε από τον Ερντογάν να μη στείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, επαναλάμβανε πως «δεν φοβόμαστε κανένα θερμό επεισόδιο» και «είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε, με γνώμονα πάντα την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι' αυτό», ενώ, όσον αφορά το ζήτημα της Χάγης, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση διατηρεί πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων για να κάνει αυτό που θα χρειαστεί, στον χρόνο που η ίδια θα επιλέξει».

Υπέπεσε, ωστόσο, σε ακόμη ένα ατόπημα ο κ. Πέτσας υποστηρίζοντας τον Κώστα Σημίτη κόντρα στο αντεθνικό παραλήρημα του πρώην πρωθυπουργού και στην επίθεση που εξαπέλυσε στον Κώστα Καραμανλή. «Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι πάντα σεβαστές» είπε ο κ. Πέτσας κληθείς να σχολιάσει το άρθρο Σημίτη. Και αναρωτιέται κανείς: Είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ή άλλου κόμματος;

Keywords
Τυχαία Θέματα