Χειρουργεία: Λίστα δίχως τέλος στο Παίδων

Τουλάχιστον 2.400 παιδιά περιμένουν για να κάνουν επέμβαση στο «Αγία Σοφία», αφού η αναμονή εκεί υπολογίζεται σε… τουλάχιστον δύο χρόνια

Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία, αλλά τουλάχιστον 2.400 παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», αφού η αναμονή εκεί υπολογίζεται σε «μόλις» δύο χρόνια.

Πιεζόμενος από το γεγονός αυτό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στις 29/3 στην τηλεόραση του Σκάι, υποστήριξε ότι από τα 3.000 παιδιά που ήταν το εύρος της λίστας των χειρουργείων ο αριθμός έχει μειωθεί κατά 600. Ακόμα κι έτσι, όμως, παραβλέπει

να πει ότι η αναμονή μιας τόσο μεγάλης λίστας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο TheTOC, υπολογίζεται σε τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν είναι καινούργιο. Η λίστα αναμονής των χειρουργείων στο «Αγία Σοφία» το 2018 ήταν 2.379 παιδιά, το 2019 2.853 παιδιά και το 2020 2.210 παιδιά. Τον Σεπτέμβριο πέρυσι, το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς, λόγω της έλλειψης κυρίως αναισθησιολόγων (εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, αλλά και προτίμησης του ιδιωτικού τομέα λόγω υψηλότερων οικονομικών απολαβών) και άλλων ειδικοτήτων, υπήρχε αναστολή τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων.

Είναι χαρακτηριστικό πως το παιδιατρικό νοσοκομείο εκείνη την περίοδο διέθετε 10 αναισθησιολόγους -εκ των οποίων ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια-, από τους 17 που θα έπρεπε να έχει κανονικά στο δυναμικό του. Τότε αποφασίστηκε η μεταφορά αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία στο «Αγία Σοφία» για να προχωρήσουν τα τακτικά χειρουργεία που ήταν σε αναμονή. Τον Δεκέμβριο διορίστηκαν τρεις νέοι αναισθησιολόγοι, οι οποίοι κατέλαβαν όμως τις θέσεις τριών συναδέλφων τους που ετοιμάζονταν να συνταξιοδοτηθούν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, χωρίς τη λήψη αποφάσεων για σοβαρή ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, το πρόβλημα της αναμονής θα παραμείνει τεράστιο, ενώ σημαντικός αριθμός των παιδιών, όπως αναφέρουν πηγές από το προσωπικό, των οποίων οι γονείς μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, απευθύνονται τελικά στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος ο κ. Πλεύρης στα πολλά προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το ΕΣΥ (αναμονή στα τμήματα Επειγόντων, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) υποστήριξε τη δουλειά που έχει γίνει για την αποσυμφόρηση στις λίστες των χειρουργείων, εξηγώντας πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα νοσοκομεία λειτουργούσαν με μειωμένο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80%, οπότε με τη λήξη της υπήρξε συσσώρευση περιστατικών σε αυτά. «Η Αθήνα μπαίνει στον υγειονομικό χάρτη που δουλεύουμε. Ηταν στόχος μας γι’ αυτή την τετραετία, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορούσε να υλοποιηθεί.

Αυτή τη στιγμή τον έχουμε έτοιμο, ώστε να τον παρουσιάσουμε και πλέον οι υγειονομικές δομές να εξυπηρετούν τους πολίτες, έχοντας σύγχρονες δομές με μηχανήματα, με προσωπικό, που είναι η μεγάλη δυσκολία, και με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα