Χιλιάδες δανειολήπτες εκτός ρύθμισης για την α' κατοικία!

Χιλιάδες δανειολήπτες εκτός ρύθμισης για την α' κατοικία!27.03.2019Οικονομία

Βροχή πλειστηριασμών φέρνουν οι όροι που περιέχονται στο νομοσχέδιο (που οδεύει προς τη Βουλή) για τον νέο ν. Κατσέλη

Οι ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας που περιέχονται σε νομοσχέδιο που οδεύει προς τη Βουλή ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Επειτα από μακρόσυρτες διαβουλεύσεις με την πλευρά των δανειστών, στις οποίες το Μαξίμου επιδόθηκε σε άσφαιρους λεονταρισμούς,

η ελληνική πλευρά κατέληξε (χωρίς να είναι βέβαιο ότι ακόμη και αυτή η πρωτοβουλία θα είναι η οριστική και δεν θα υποστεί και νέες τροποποιήσεις) σε μια πρόταση που αφήνει εκτός ρυθμιστικού πλαισίου χιλιάδες νοικοκυριά και την πλειονότητα των επαγγελματιών.

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση μπορεί να επικαλείται ότι διασώζει τα πολιτικά προσχήματα καθιερώνοντας το γενικό όριο στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων στα 250.000 ευρώ και το όριο οφειλής στα 130.000 ευρώ, σύμφωνα με την αρχική της πρόταση. Ομως, από κει και πέρα επιβλήθηκε η «σιδηρά χείρα» των δανειστών, οι οποίοι, θυμίζοντας μέρες Μνημονίων, επέβαλαν με ωμότητα τους δικούς τους όρους, όπως χαμηλότερα περιουσιακά κριτήρια, δόσεις με βάση την εμπορική (και όχι την αντικειμενική) αξία του ακινήτου κ.ά. Με το νέο και πιο επαχθές πλαίσιο θα εξεταστούν και οι δανειολήπτες (ο αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 30.000 - 50.000) των οποίων η υπόθεση δεν έχει προλάβει να εκδικαστεί στα Ειρηνοδικεία.

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Μεταξύ άλλων, το διάδοχο θεσμικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη στο οποίο οι δανειολήπτες θα μπορούν να υπαχθούν από τις 20 Απριλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 προβλέπει τα εξής:

• Η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας ορίζεται σε 250.000 ευρώ (αντικειμενική αξία) για τα φυσικά πρόσωπα και σε 175.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες που έχουν υποθηκεύσει την κατοικία τους.

• Το οικογενειακό εισόδημα τοποθετείται στα 12.500 ευρώ για τον άγαμο, προσαυξανόμενο κατά 8.500 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και έως τα τρία εξαρτώμενα μέλη.

• Οσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, οι καταθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ενώ αν υπάρχει άλλη περιουσία (π.χ., κάποιο άλλο ακίνητο) η αξία της δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ (για δανειολήπτες με οφειλές που υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ).

• Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών (στο οποίο συνυπολογίζεται όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο, αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης) δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Το νομοσχέδιο κρύβει και μια παγίδα! Για την προστασία της κύριας κατοικίας του, ο αιτών καταβάλλει το 120% της εμπορικής (και μικρότερης) αξίας αυτής σε μηνιαίες ισόποσες τοκοχρεολυτικές δόσεις, με επιτόκιο ίσο με το Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%. Οι δόσεις μπορούν να απλωθούν σε διάστημα έως και 25 έτη, ενώ προβλέπεται και μηχανισμός επιδότησής τους από το Δημόσιο.

Στο προστατευτικό πλαίσιο θα υπαχθούν οι δανειολήπτες με χρέη τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018. Στους δανειολήπτες που θα επιλεγούν θα επιβληθεί πενταετής άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα