Χωρίς «μπλακάουτ» τα μπόνους στον ΑΔΜΗΕ

Χωρίς «μπλακάουτ» τα μπόνους στον ΑΔΜΗΕ24.08.2018Παρασκήνιο

Τρελά λεφτά για τα κομματικά παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ • Οι βλάβες στο δίκτυο ρεύματος πυκνώνουν, οι μισθοί των 5.000 € όμως πέφτουν κανονικά

Οι βλάβες στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ πυκνώνουν, όπως έδειξε και το προχθεσινό πολύωρο μπλακάουτ στην Αττική, αλλά οι παχυλοί μισθοί στα κομματικά στελέχη που έχουν τοποθετηθεί στη διοίκηση της εταιρίας πέφτουν κανονικά.

Με αφορμή τις συνεχείς βλάβες

κυκλοφορεί στους διαδρόμους του ΑΔΜΗΕ η λίστα με τους μισθούς, τις πρόσθετες αμοιβές λόγω συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου και των μπόνους λόγω «επίτευξης στόχων». Στους τυχερούς δεν είναι μόνο τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στο Δ.Σ. αλλά και στελέχη της κινεζικής State Grid, που ελέγχει μειοψηφικό ποσοστό του ΑΔΜΗΕ, με ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινή διαχείριση. Βέβαια, τα στελέχη της κινεζικής πλευράς έχουν πείρα από ενεργειακές εταιρίες, κάτι που δεν διαθέτουν τα κομματικά στελέχη που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Οι μισθοί των 5.000 ευρώ τον μήνα (άνω των 10.000 μεικτά) πιθανώς να φαντάζουν μικροί για την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά τους ενθυλακώνουν πρόσωπα με μηδενική τεχνογνωσία στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα. Μαθαίνουν «στου κασίδη το κεφάλι. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι χρειάστηκαν δύο μεγάλες βλάβες στα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στον Αγιο Στέφανο και στην Παλλήνη (προχθές) για να ανακοινώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης «έκτακτες επισκοπήσεις όλων των ΚΥΤ, καταρχάς στην περιοχή της Αττικής». Στην αγορά ενέργειας αναρωτιούνται, βέβαια, γιατί εξαγγέλλονται «έκτακτες επισκοπήσεις», αφού οι βλάβες «δεν μπορούσαν να προβλεφθούν»! Το προχθεσινό μπλακάουτ στην Αθήνα ήταν το δεύτερο σοβαρό κρούσμα σε εγκατάσταση του ΑΔΜΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η διοίκησή της δήλωνε πως οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν για την ηλεκτροδότηση. Χθες ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι τα αίτια του μπλακάουτ ήταν η αστοχία ενός διακόπτη που προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ο Διαχειριστής μόλις το 2014, ενώ η μέση διάρκεια ζωής των διακοπτών κυμαίνεται από 30 έως 50 χρόνια.

Από την έκρηξη που προκλήθηκε εκτοξεύθηκαν θραύσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόξο ισχύος τόσο υψηλής ενέργειας, που οδήγησε στην τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα που συγκρατούσε έναν από τους αγωγούς μεταφοράς φορτίων. Κατά την πτώση του ο αγωγός προσέκρουσε σε τρεις ζυγούς προκαλώντας άμεσα βραχυκύκλωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα