«Χωρίς φωτιά δεν θα είχαμε 57 θύματα»

Οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων στα Τέμπη αμφισβητούν τους δικαστικούς πραγματογνώμονες. «Υπήρχε ξυλόλιο» επιμένουν

Σε θρίλερ εξελίσσεται η αναζήτηση των συνθηκών και των αιτιών της τραγωδίας των Τεμπών, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Αν και οι δικαστικοί πραγματογνώμονες αναφέρουν στο πόρισμά τους ότι η έκρηξη οφείλεται σε ανάφλεξη των ελαίων σιλικόνης που είχαν τα δύο τρένα,

οι τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών θυμάτων υποστηρίζουν πως η έκρηξη και η φωτιά από ξυλόλιο, που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, ευθύνεται για τον θάνατο πολλών επιβατών.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων του ΟΣΕ πως βιντεοληπτικό υλικό από την εμπορική αμαξοστοιχία έχει σβηστεί, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα ως προς το εκρηκτικό φορτίο που μετέφερε. «Το βιντεοληπτικό υλικό από τον σταθμό Θεσσαλονίκης, όπου και έγινε η φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας και των υπόλοιπων σταθμών απ’ όπου διήλθε η εμπορική αμαξοστοιχία, διαγράφηκε» υποστήριξαν μιλώντας στο Star, επισημαίνοντας ότι δεν ζητήθηκε το υλικό από τις Αρχές. Εξάλλου, εργαζόμενοι στον ΟΣΕ καταγγέλλουν πως το γραφείο του προφυλακισμένου επιθεωρητή δεν σφραγίστηκε από τις ανακριτικές Αρχές, ενώ από την πρώτη κιόλας μέρα του δυστυχήματος είχε αλλαχθεί η κλειδαριά.

Οι ενέργειες αυτές προκαλούν εύλογα ερωτήματα, μετά και την απόφαση του τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού να μπαζωθεί ο τόπος της τραγωδίας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν στοιχεία του δυστυχήματος, μεταξύ των οποίων το ξυλόλιο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, ίχνη του οποίου εντοπίστηκαν έπειτα από έρευνα των τεχνικών συμβούλων των οικογενειών των θυμάτων. Οπως καταγγέλλουν, αν δεν υπήρχε το ξυλόλιο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, τότε δεν θα είχαν σημειωθεί η έκρηξη και η φωτιά στα τρένα. Μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί πως θα είχαν σωθεί πολλοί από τους 57 επιβαίνοντες, αν δεν υπήρχε η χημική ουσία που δεν δικαιολογείται στα τρένα.

Το επικαιροποιημένο πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, που αμφισβητεί το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων, θα παραδοθεί στον εφέτη ανακριτή που διερευνά την υπόθεση του δυστυχήματος. Σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους της πενταμελούς επιτροπής, μηχανολόγου-αεροναυπηγού μηχανικού, πραγματογνώμονα ατυχημάτων Κώστα Λακαφώση, «αν δεν υπήρχε η φωτιά δεν θα υπήρχαν 57 θύματα».

Ασυλία Καραμανλή

Στο μεταξύ, την οργή συγγενών θυμάτων προκαλεί η κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή την περασμένη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο οποίος παρατήρησε πως, βάσει του άρθρου 86, δεν τίθεται θέμα άρσης της ασυλίας του. Απαντώντας στον «βουβό πόνο» που είχε αναφέρει ο κ. Καραμανλής, η αδερφή του 28χρονου μηχανοδηγού Δημήτρη Οικού, Σμαρώ, τόνισε χθες σε δηλώσεις της ότι «ο πόνος μας δεν είναι βουβός».

«Είμαστε σε επαφή γύρω στις 38 οικογένειες. Δεν υπάρχει βουβός πόνος σε κανέναν. Ισα ίσα ,έχουμε φωνή και βγαίνουμε μπροστά. Δεν ξέρω καν ποιος είχε την υπομονή να συναντηθεί μαζί του (σ.σ.: με τον Κ. Καραμανλή). Δεν έχω ακούσει από κανέναν συγγενή ότι έχει μιλήσει μαζί του. Είναι προκλητικός ο κύριος Καραμανλής. Δεν έχει ήθος και ευθιξία να πει τα πράγματα όπως έχουν. Ψευδορκεί. Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει στην Εξεταστική Επιτροπή ότι δεν γνώριζε τίποτα. Γνώριζε, είχαν κατατεθεί εξώδικα που αποδεικνύουν ότι γνώριζε. Αν δεν γνώριζε, πάλι ανίκανος θα ήταν. Δεν γίνεται να είσαι υπουργός και να μη γνωρίζεις» παρατήρησε η αδερφή του άτυχου μηχανοδηγού. Σχολιάζοντας την πορεία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η Σμαρώ Οικού επεσήμανε ότι δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν βασικοί μάρτυρες.

«Μιλάμε για μια Εξεταστική Επιτροπή φοβερά ελεγχόμενη. Λείπουν βασικοί μάρτυρες, λείπει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, που είχε ηγηθεί όλης της διαδικασίας και έχει καταθέσει τα εξώδικα. Δεν θα ακούσουμε ποτέ την πλευρά των μηχανοδηγών, των εργαζομένων». Ως προς την απόφαση του τέως περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού να επικαλεστεί το δικαίωμα της σιωπής και να μην καταθέσει για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας στα Τέμπη, η αδερφή του νεκρού μηχανοδηγού επισημαίνει: «Είναι δειλός. Εκανε χρήση ενός δικαιώματος που είχε. Ξέρει ότι υπάρχουν στοιχεία που στην ουσία τον στοχοποιούν, και ένα από αυτά είναι το μπάζωμα του χώρου. Είναι η απόλυτη συγκάλυψη σε όλο το έγκλημα».

Διαγράφουν, έναν χρόνο μετά, τα χρέη των θυμάτων στα Τέμπη

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών η κυβέρνηση «θυμήθηκε» να φέρει στη Βουλή διάταξη για τα δάνεια των θυμάτων. Σημειώνεται πως αυτές τις ημέρες συνεδριάζει στη Βουλή η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Με σχετική διάταξη που κατατέθηκε, διαγράφονται οφειλές, ληξιπρόθεσμες ή μη, από δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε όσους έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 καθώς και σε συγγενείς τους (γονείς, σύζυγοι ή συμβίοι, τέκνα). Η διάταξη αφορά οφειλές και δάνεια πριν από την 28η Φεβρουαρίου 2023 και μόνο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «η ρύθμιση είναι απαραίτητη για τη διαγραφή των σχετικών δανειακών οφειλών από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, λαμβανομένης υπόψη της νομικής μορφής τού εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίο αποτελεί ΝΠΔΔ».

Σύμφωνα με τη διάταξη, «η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλέγμα των αντίστοιχων ρυθμίσεων, με τις οποίες η Πολιτεία αποδίδει ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και ανταποκρίνεται έμπρακτα στο καθήκον κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στους στενούς συγγενείς τους με την άρση οικονομικών βαρών, τα οποία επιτείνουν την οδύνη τους για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων».

Keywords
Τυχαία Θέματα