Χωροταξικό πλαίσιο στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας

Χωροταξικό πλαίσιο στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας29.10.2018Οικονομία

Στόχος, η ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού

Μετά το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ενέκρινε κι αυτό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων προωθεί τη χωροθέτηση της β' κατοικίας κυρίως εντός οικισμών της υπαίθρου και στις επεκτάσεις αυτών, εντός οργανωμένων οικιστικών υποδοχέων στις

ευρύτερες περιοχές των οικισμών και σε συνάρτηση με αυτούς ή μεμονωμένα στον παράκτιο χώρο, όπου εντοπίζεται ζήτηση στο επίπεδο των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Αναδεικνύει σε βασικούς πόλους ανάπτυξης τη Λαμία και τη Χαλκίδα, ενώ δίνει προτεραιότητα στην περιφερειακά σχεδιασμένη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον επανασχεδιασμό των μετακινήσεων.

Βασική επιλογή αποτελεί η διατήρηση του δευτερογενούς τομέα ως κεντρικού πυρήνα της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας της περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται, στη βάση υφιστάμενων συγκεντρώσεων, η οργάνωση του δευτερογενούς τομέα σε ευρείες ζώνες, που διακρίνονται σε: περιοχές ποιοτικής αναδιάρθρωσης (Οινόφυτα - Σχηματάρι, Σχηματάρι / Ριτσώνα - Χαλκίδα / Αυλίδα) και περιοχές επέκτασης (Λαμία και Λιβαδειά - Κωπαΐδα - Τιθορέα - Αταλάντη).

Διαφοροποίηση

Παράλληλα προωθούνται και μεμονωμένοι βιομηχανικοί πόλοι σε διασύνδεση με την εξόρυξη (ΛΑΡΚΟ, Αλουμίνιο, Μαντούδι, μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες), η διατήρηση και η επέκταση των εγκαταστάσεων εξόρυξης καθώς και η προώθηση της μετατροπής των εγκαταλειμμένων περιοχών εξόρυξης σε περιοχές οργανωμένης υποδοχής τουριστικής και αθλητικής αναψυχής.

Οσον αφορά τον τουρισμό, προτείνεται η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με κατεύθυνση προς τον εισερχόμενο τουρισμό, η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής ανάπτυξης σε συγκεκριμένες περιοχές και η αποτροπή ανέγερσης τουριστικών καταλυμάτων στις απειλούμενες από διάβρωση παράκτιες δυναμικές ζώνες και στις απειλούμενες από φυσικές καταστροφές.

Keywords
Τυχαία Θέματα