«Χρησμοί» από Μοσκοβισί για την... έξοδο από τα Μνημόνια

«Χρησμοί» από Μοσκοβισί για την... έξοδο από τα Μνημόνια21.08.2018Πρόσωπα

Δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση για την εποπτεία και για τις μειώσεις στις συντάξεις. Ποια είναι τα τρία σενάρια

Aλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια! Ο κ. Μοσκοβισί φάνηκε να αφήνει ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη μειωθούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, παρότι απέφυγε να απαντήσει

ευθέως στο σχετικό ερώτημα, ενώ παρά την αγωνιώδη προσπάθειά του να πείσει για την επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα δεν τα κατάφερε. Διότι κανονικότητα και «ενισχυμένη εποπτεία» με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν συμβαδίζουν, βεβαίως...

Ο Γάλλος επίτροπος, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας μάλιστα: «Αν σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, θα πάνε χαμένα οκτώ χρόνια προσπαθειών». Προανήγγειλε δε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για το κρίσιμο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων, ο κ. Μοσκοβισί έκανε μια δήλωση «ήξεις αφήξεις», η ο ποία φαίνεται να αφήνει «παράθυρο» να αποφευχθούν οι περικοπές. «Δεν το σχολιάζω, αλλά έχω να πω μόνο δύο πράγματα: Πρώτον, οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και, δεύτερον, τώρα η Ελλάδα είναι μία κανονική χώρα» είπε διπλωματικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να εξετάσουμε το προσχέδιο Προϋπολογισμού (στις 16 Οκτωβρίου) και τότε θα δούμε ποιο είναι το δημοσιονομικό περιθώριο».
Πάντως, στην υπόθεση της μείωσης συντάξεων υπάρχουν τρία σενάρια: Το πρώτο είναι να εφαρμοστούν από την αρχή του 2019, το δεύτερο να γίνει δεκτή εξάμηνη αναβολή και το τρίτο να μην εφαρμοστούν.

Κανονικότητα

Στο εύλογο ερώτημα αν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ αποτελούν κανονικότητα, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, αλλά επέμεινε: «Η Ελλάδα είναι μια φυσιολογική χώρα πλέον και αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, δεν θα επιβάλλουμε το ένα ή το άλλο μέτρο».
Επισήμανε ακόμη ότι στην πορεία θα φανεί ότι η «ενισχυμένη εποπτεία» είναι «κάτι πολύ πολύ ελαφρύτερο από ένα πρόγραμμα» και ότι «θα γίνει απολύτως σεβαστή η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει πια τρόικα». Από την άλλη πλευρά, όμως, επανέλαβε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρξει στενότερη παρακολούθηση της Ελλάδας, «επειδή οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ περισσότερες απ' ό,τι σε άλλα κράτη που πέρασαν από μνημόνια και το χρέος τόσο υψηλό».

Ντομπρόβσκις: Πάγωμα μόνο αν υπερβείτε τα πλεονάσματα

«Παράθυρο» για να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων το 2019 άνοιξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε χθεσινή συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Capital.gr.

Ο κ. Ντομπρόβσκις συνέδεσε την περικοπή των συντάξεων με την υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Αν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που αναδύεται πάνω από τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν, υπάρχει φυσικά η δυνατότητα της κυβέρνησης να τον χρησιμοποιήσει για να τονώσει την οικονομία, να μειώσει τους φόρους ή για κοινωνικές ανάγκες» είπε και πρόσθεσε: «Επομένως, αυτή η δυνατότητα είναι σίγουρα εκεί, αλλά φυσικά πρέπει να υλοποιηθεί με πολύ προσεκτική παρακολούθηση. Πρέπει πρώτα να δούμε αν αυτός ο δημοσιονομικός χώρος υπάρχει πραγματικά και μόνο τότε να υπάρξει διανομή, και όχι αντίστροφα».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε, επίσης, ηχηρή προειδοποίηση ότι η επιστροφή στις αγορές αποτελεί «μια πολύ λεπτή άσκηση» και απαιτεί «να παραμείνει η Ελλάδα στην πορεία της υγιούς δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής».

Keywords
Τυχαία Θέματα