Δάκρυα και ιδρώτας για τη Novartis!

Δάκρυα και ιδρώτας για τη Novartis!22.02.2018Βουλή

ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Φορτισμένη συνεδρίαση στη Βουλή που αποφάσισε τη σύσταση Προανακριτικής

Τα νεύρα του Βενιζέλου που ζήτησε εκλογές (!), οι κραυγές του Αδωνη, η έκρηξη του Σαμαρά,

το «μήνυμα» του Στουρνάρα περί παραίτησης και όλα όσα έγιναν χθες

Η Θέση μας: Eνδοξη Ιστορία, άδοξοι ηγέτες

Διαβάστε επίσης:

►«Χαμπάρι δεν παίρνατε όσοι κυβερνούσατε τόσα χρόνια;»►Μπάχαλο στη Βουλή με τις δέκα κάλπες►Αντώνης Σαμαράς: «Ηρθα εδώ για να τους καταγγείλω»►Το... σύνηθες ρεσιτάλ μεγαλομανίας από Βενιζέλο!►«Να κάνει μήνυση και στον... Τραμπ»►Πατρόνα Μέρκελ:«Καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό» είπε στον Ζάεφ►O οίκος Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες!►ΕΟΠΥΥ: Τι ισχύει για την αγορά γυαλιών οράσεως►Θεσσαλονίκη: Κηδείες με ... POS στα κοιμητήρια

Μαραθώνιος αλληλοκατηγοριών στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία για παραπομπή των εμπλεκομένων στην προανακριτική

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που άρχισε στις 9 χθες το πρωί και εξελίχθηκε σε ολονυχτία, αφού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, η υπόθεση της Novartis μετέτρεψε την αίθουσα της Ολομέλειας σε πεδίο μάχης, με σφοδρές πολιτικές αλλά και προσωπικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελικά η σχεδόν 20ωρη συνεδρίαση αναμενόταν να ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί, με την ψηφοφορία και την παραπομπή εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων σε προανακριτική. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ της σύστασης προανακριτικής, η Ν.Δ. επέλεξε να μην ψηφίσουν οι βουλευτές της (αν και είπαν προφορικά «ναι»), «παρών» προτίμησε να πει και η Eνωση Κεντρώων, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έριξαν άκυρο (δικό τους ψηφοδέλτιο) στις δέκα κάλπες! Oσο για τους ΑΝ.ΕΛ., ζήτησαν την εξαίρεση του Μ. Σαλμά από την προανακριτική και για τα άλλα πρόσωπα ψήφισαν να παραπεμφθούν. ΚΚΕ και Χ.Α. τάχθηκαν υπέρ της σύστασης προανακριτικής.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους κοντά στα μεσάνυχτα, με τον πρωθυπουργό να καλεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις δραστηριότητες της Novartis και καταλογίζοντας ευθέως στον παλαιό δικομματισμό και στα εκτεταμένα φαινόμενα αδιαφάνειας των προηγούμενων χρόνων τη χρεοκοπία της χώρας. «Ποτέ άλλοτε σκάνδαλα με πολιτικές προεκτάσεις δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αυτό έπραξε με παρρησία ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά και το ίδιο ο Κώστας Καραμανλής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Δεν έκαναν μηνύσεις στη Δικαιοσύνη ή στους πολιτικούς αντιπάλους τους». Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι «προσπαθεί να τελειώσει» τους πολιτικούς αντιπάλους του. «Σε μια δημοκρατία δεν μπορείτε “να τελειώσετε” τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά, κ. Τσίπρα. Με εκλογές. Με μία κάλπη και όχι με δέκα».

Είχε προηγηθεί η κατηγορηματική αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή σε «σκάνδαλο πρώτου βαθμού που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει», υπογραμμίζοντας ότι «όλος ο κόσμος ψάχνει αυτό το σκάνδαλο κι εδώ είχαν κάποιοι την έμπνευση να μας πουν ότι είναι σκευωρία».

Τα κεντρικά πρόσωπα της πολύωρης συνεδρίασης, οι δέκα κατηγορούμενοι, προσήλθαν και μίλησαν από το βήμα της Βουλής, με εξαίρεση τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος λόγω υποχρεώσεών του ως Ευρωπαίου επιτρόπου βρισκόταν στις ΗΠΑ και έστειλε υπόμνημα. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος (οποίος μέσα στον απόλυτο παραλογισμό χειροκροτήθηκε και από βουλευτές της Ν.Δ.!), Aδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξαν να κινηθούν σε κοινή γραμμή και σε πολύ υψηλούς τόνους, θέλοντας να περάσουν στην αντεπίθεση και καταγγέλλοντας προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για «σκευωρία» με στόχο την πολιτική τους εξόντωση.

Πιο ήπιοι, οι άλλοι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία αρνήθηκαν με τις κατηγορίες, ενώ ξεχώρισε η ομιλία του Παναγιώτη Πικραμμένου, κυρίως επειδή ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός εμφανίστηκε εμφανώς φορτισμένος, με τρεμάμενη φωνή, ενώ σε κάποια στιγμή έδειξε να δακρύζει. Τέλος, ήπιος και μετρημένος ήταν ο πρώην υπουργός Μ. Σαλμάς.

Σημείωση

Λόγω της μεγάλης διάρκειας της συνεδρίασης της Βουλής δεν ήταν δυνατό να συμπεριληφθεί το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα