Δεν εκδίδεται τελικά στη Μάλτα και αφήνεται ελεύθερη η Μ. Εφίμοβα

Δεν εκδίδεται τελικά στη Μάλτα και αφήνεται ελεύθερη η Μ. Εφίμοβα13.04.2018Αστυνομικά

Διπλό «όχι» είπαν οι ελληνικές δικαστικές Αρχές στη Μάλτα, καθώς απέρριψαν τα δύο αιτήματα έκδοσης της 36χρονης Ρωσίδας Μαρία Εφίμοβα, η οποία φέρεται ότι ήταν μία από τις πηγές της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, που ερευνούσε την υπόθεση των Panama Papers...

και δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Το Συμβούλιο Εφετών ομόφωνα υιοθέτησε την εισήγηση της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου, η οποία στην πρότασή της χαρακτήρισε

τα δύο ευρωπαϊκά εντάλματα εν μέρει ασαφή, αόριστα αλλά και παράτυπα, και μίλησε για ήσσονος σημασίας αδικήματα, τα οποία, όπως είπε, δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σε βάρος της 36χρονης.



Με την απόφασή του το Συμβούλιο διέταξε την άρση της κράτησης της 36χρονης Ρωσίδας, η οποία είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και τον περασμένο Μάρτιο παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η ζωή της.

Η Εφίμοβα, μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά ενώπιον του Συμβουλίου, ζήτησε να μην εκδοθεί στη Μάλτα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη, ενώ παραδέχθηκε ότι έδωσε στοιχεία στη Μαλτέζα δημοσιογράφο, τα οποία αφορούσαν παράνομες δραστηριότητες της τράπεζας Pilatus, στην οποία η ίδια εργαζόταν, σε ό,τι αφορούσε τη μη τήρηση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

«Στη Μάλτα δεν θα βρω δικαιοσύνη» υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι η τράπεζα την κυνήγησε, επειδή, όταν απολύθηκε, διεκδίκησε τα δεδουλευμένα της. «Οταν με συνέλαβαν οι αστυνομικοί μού είπαν ότι κακώς τα έβαλα με την τράπεζα όπου εργαζόμουν και ότι καλό θα ήταν να πάρω πίσω ό,τι είχα καταγγείλει, για να με συγχωρέσουν. Τότε αποφάσισα να συνεργαστώ με κάποιον που θα με υποστήριζε» είπε χαρακτηριστικά. Στο Συμβούλιο κατέθεσαν υπέρ της Ρωσίδας ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Κάσα και ο Ελληνας συνάδελφός του Στέλιος Κούλογλου.

Μαρία Ζαχαροπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα