Διάγνωση κάθε μορφής καρκίνου σε 10 λεπτά!

Διάγνωση κάθε μορφής καρκίνου σε 10 λεπτά!06.12.2018Ειδήσεις

Η μέθοδος-θαύμα δεν εντοπίζει ακόμη σε ποιο σημείο βρίσκονται τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί ούτε σε ποιο στάδιο είναι

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Αυστραλοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ ανέπτυξαν ένα τεστ διάγνωσης για όλες τις μορφές καρκίνου, το οποίο γίνεται σε 10 λεπτά! Οι επιστήμονες προχώρησαν στη δημιουργία του διαγνωστικού τεστ, όταν διαπίστωσαν ότι

τα καρκινικά κύτταρα δημιουργούν μια μοναδική δομή DNA όταν τοποθετούνται σε νερό. Ανιχνεύοντας την παρουσία της συγκεκριμένης δομής, οι επιστήμονες είναι σε θέση να εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα πολύ νωρίτερα από τις υπόλοιπες διαγνωστικές μεθόδους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στη δημιουργία μιας φορητής συσκευής χαμηλού κόστους, η οποία στο μέλλον θα μπορεί να λειτουργεί ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου! Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Ματ Τράου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη νέα διαγνωστική μέθοδο, η οποία -σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές- έχει ευαισθησία περίπου 90%, δηλαδή είναι σε θέση να ανιχνεύσει περίπου 90 στις 100 περιπτώσεις καρκίνου.

Εγκαιρη προειδοποίηση

Προς το παρόν το τεστ δεν έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται ο καρκίνος ούτε πόσο προχωρημένος είναι, ωστόσο δίνει μια έγκαιρη προειδοποίηση στους γιατρούς για να προχωρήσουν σε περαιτέρω εξετάσεις. Ιδίως για καρκίνους όπως του παγκρέατος ή των ωοθηκών, που δίνουν ελάχιστα προειδοποιητικά σημάδια προτού οι όγκοι εξαπλωθούν, το νέο τεστ μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά σωτήριο.

Οπως εξήγησε ο δρ Τράου: «Η τεχνική επιτρέπει τη μη επεμβατική ανίχνευση του καρκίνου μέσα σε μόνο 10 λεπτά από το πλάσμα του αίματος και τo DNA μέσα σε αυτό. Πιστεύουμε ότι αυτή η απλή μέθοδος μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνικές για τη διάγνωση του καρκίνου».
Από την πλευρά της, η ερευνήτρια και συνεργάτης του δρος Τράου Λάουρα Καρασκόζα τόνισε: «Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ φθηνό και υπερβολικά απλό τεστ, συνεπώς θα είναι δυνατό να υιοθετηθεί εύκολα στην κλινική πρακτική»

Πάντως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω κλινικές μελέτες σε περισσότερους ανθρώπους, προκειμένου το νέο τεστ να αξιοποιηθεί ευρύτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα