Διαγραφές δανείων από τις τράπεζες

Διαγραφές δανείων από τις τράπεζες05.02.2018Οικονομία

Αγώνας δρόμου για να μειωθούν τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια. «Σβήστηκαν» ήδη 3 δισ. €, στη σειρά άλλα 10,6 δισ. μέχρι τέλους του 2019

Σε διαγραφές δανείων προτίθενται να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες, τη στιγμή που πολλά ρυθμισμένα δάνεια γίνονται ξανά «κόκκινα» λόγω της αδυναμίας των οφειλετών. Φέτος οι διαγραφές αναμένεται να κινηθούν στα 3-4 δισ. ευρώ.

Στη διετία 2018-2019 οι συνολικές διαγραφές

μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανέλθουν σε 10,6 δισ. ευρώ και θα αφορούν 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 5,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ανακτήσουν. Στο τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφές δανείων 1,1 δισ. ευρώ, αισθητά μειωμένες από τις διαγραφές, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, στις οποίες είχαν προβεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Με την πίεση για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων να είναι ασφυκτική, οι τράπεζες διαμορφώνουν νέα προϊόντα, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει οποιαδήποτε ρύθμιση να είναι συνεργάσιμος ο δανειολήπτης. Αντίθετα, όσοι δεν συνεργαστούν και δεν προσέλθουν σε κάποιο κατάστημα των τραπεζών για να ρυθμίσουν το δάνειό τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμό της περιουσίας τους.

Προτάσεις

Την περίοδο αυτή οι τράπεζες προτείνουν στον οφειλέτη αναπροσαρμογή των αρχικών όρων του δανείου με στόχο τη μείωση της μηνιαίας δόσης σε λογικά, για τα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη, επίπεδα. Η αναπροσαρμογή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος είναι η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Ο χρόνος ως την πλήρη αποπληρωμή του δανείου, ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη, επιμηκύνεται και μπορεί να φτάσει έως και τα 40 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά και μόνιμα η μηνιαία δόση. Ενα άλλος τρόπος είναι η μείωση επιτοκίου.

Υπάρχουν και λύσεις οριστικής διευθέτησης που έχουν σχεδιάσει οι τράπεζες και περιλαμβάνουν την εθελοντική παράδοση του ακινήτου. Ο δανειολήπτης παραδίδει το ακίνητο και η τράπεζα του χαρίζει έως και το 100% του χρέους. Η τελική λύση εξαρτάται από τη σχέση εμπορικής αξίας του ακινήτου και του ανεξόφλητου υπολοίπου, την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη αλλά και τα ποσά που έχει καταβάλει έως σήμερα.

Η έτερη λύση προβλέπει μίσθωση ακινήτου, προτείνοντας στον πελάτη να ανταλλάξει το σπίτι του με το σύνολο του χρέους και να συνεχίσει να μένει σε αυτό πληρώνοντας ενοίκιο στην τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα