Δημήτρης Κούβελας: «Διεστραμμένος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών»

«Άναψε» και στη χώρα μας η συζήτηση για τα εμβόλια στις νεότερες ηλικίες, μετά την έγκριση που πήρε το εμβόλιο της Pfizer στις ΗΠΑ για τους εφήβους. «Διεστραμμένη» χαρακτηρίζει την πιθανότητα εμβολιασμού των παιδιών ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας.

«Εγώ πιστεύω ότι είναι πραγματικά διεστραμμένη προσέγγιση να θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά» δήλωσε χαρακτηριστικά

ο καθηγητής σε τηλεοπτική εμφάνισή του. Μάλιστα, πιστεύει ότι, αν ληφθεί επίσημα μια απόφαση για εμβολιασμό των παιδιών, τότε ενδέχεται να υπάρξει ακόμα και ξεσηκωμός. «Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος και πιστεύω ότι, αν το κάνουν, θα βρουν όλη την κοινωνία απέναντί τους» τόνισε. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό και πως τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν συμβάλλουν στο «τείχος ανοσίας», καθώς κάποιος που έχει εμβολιαστεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Ο κ. Κούβελας είναι από τους επιστήμονες που δεν ωραιοποιούν τις παρενέργειες των εμβολίων. «Εγώ, που είμαι πλήρως εμβολιασμένος και έχω κάνει και τις δύο δόσεις, έχω μια ανησυχία και για τον εαυτό μου» επισήμανε. Παράλληλα, δεν απέκρυψε το γεγονός ότι τα εμβόλια της AstraΖeneca και της Johnson & Johnson έχουν προκαλέσει προβλήματα. Οπως είπε, έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στις νεαρές γυναίκες, οι οποίες εμφανίζουν ακόμα και 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θρόμβωσης από τον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, μπορεί οι αρνητικές συνέπειες να αργήσουν να εμφανιστούν, καθώς δεν γνωρίζει ακόμα η επιστημονική κοινότητα πόσο ευάλωτες είναι οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί με τα συγκεκριμένα εμβόλια στην πρωτεΐνη του ιού.

Γενικότερα, ο κ. Κούβελας θεωρεί ότι θα έπρεπε να γίνεται καλύτερη έρευνα για τα εμβόλια σχετικά με τις παρενέργειες που έχουν.

Τέλος, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα υπάρξει αντικατάσταση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην κάνει άλλες παραγγελίες του σκευάσματος. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, καλύτερο θα ήταν να μην μπερδεύονται τα εμβόλια. «Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό. Οι οδηγίες που έχουμε από τις εγκρίσεις των εμβολίων δεν είναι να τα μπερδεύουμε, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν» δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα