Δημήτρης Πιατάς: «Και οι καμπούρηδες έχουν δικαίωμα να ερωτευτούν!»

Δημήτρης Πιατάς: «Και οι καμπούρηδες έχουν δικαίωμα να ερωτευτούν!» 30.08.2018Πρόσωπα

Λίγο πριν μεταμορφωθεί σε Κουασιμόδο και τον... μαγέψει η Νάντια Κοντογεώργη, ο Δημήτρης Πιατάς μιλάει στη «δημοκρατία»

Από την
Τεριάννα Παππά

Ο Δημήτρης Πιατάς θα μεταμορφωθεί σε Κουασιμόδο, δείχνοντας για άλλη μια φορά το πολύπλευρο ταλέντο του. Στο πλευρό του η Νάντια Κοντογεώργη, η οποία συνεχίζει την πετυχημένη της πορεία στο θέατρο, ερμηνεύοντας

αυτήν τη φορά την Εσμεράλδα στην «Παναγία των Παρισίων» του Βίκτορ Ουγκό, που πρόκειται να παρουσιαστεί στις 3 Νοεμβρίου στο θέατρο Παλλάς.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής, λέει στη «δημοκρατία», λέει: «Ο Κουασιμόδος είναι ένας πάρα πολύ άσχημος άνθρωπος, που έχει όμως μια ψυχή τρυφερή, πολύ όμορφη, σαν μικρού παιδιού. Ερωτεύεται την Εσμεράλδα και διεκδικεί το δικαίωμα στο όνειρο. Το δικαίωμα πως ακόμη και οι δύσμορφοι άνθρωποι, οι καμπούρηδες, έχουν το δικαίωμα να ερωτευτούν και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους».

Για τον ρόλο του ο Δημήτρης Πιατάς τονίζει: «Είναι ένα έργο το οποίο έγραψε ο Βίκτορ Ουγκό και το οποίο σημάδεψε την παγκόσμια λογοτεχνία, και καλούμαι να παίξω έναν ρόλο που είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί πρέπει να είμαι άσχημος και απωθητικός, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να είμαι και πάρα πολύ γλυκός».

Ο σπουδαίος ηθοποιός συμπληρώνει: «Είναι ένα κίνητρο και ο Μιχάλης Αδάμ, που είναι ο παραγωγός μου μαζί με τη Χριστίνα Νιάρου, αλλά και η Σοφία Σπυράτου, που με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε αυτόν τον ρόλο. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να πετύχουμε αυτό που είναι αδύνατο. Το άσχημο να γίνει όμορφο».



Οσο για τη φωτογραφία που έχει κυκλοφορήσει και στην οποία ο ηθοποιός φαίνεται να έχει μεταμορφωθεί απόλυτα στον ήρωα του έργου; «Είναι μια ομάδα ανθρώπων που δούλεψαν πάνω στο πρόσωπό μου και κάναμε αρκετές πρόβες ώστε ο Πιατάς να μην είναι ο... Πιατάς. Αυτός είναι και ο φόβος του παραγωγού μου, μήπως ο κόσμος νομίζει ότι δεν είμαι εγώ. Επιμένω ότι αυτό είναι το ζητούμενο από κάθε ηθοποιό. Πιατάς θα είμαι πάλι, αλλά, επιτέλους, Πιατάς άσχημος».

Μιλώντας για τη δυσκολία στη μεταμόρφωση, ο ηθοποιός αποκαλύπτει: «Η δυσκολία ήταν μέχρι να φτιαχτεί το καλούπι. Επειτα απομένει περίπου μιάμιση ώρα για να μεταμορφωθώ. Τα υπόλοιπα έχουν τον χρόνο που πρέπει να έχουν».

Στην ερώτηση αν ο ρόλος είναι ακόμη ένα στοίχημα που βάζει με τον εαυτό του αλλά και αν ο Κουασιμόδος θα στιγματίσει την καριέρα του, ο Δημήτρης Πιατάς αποκαλύπτει: «Η ελπίδα κάθε ηθοποιού είναι ο ρόλος που έρχεται να είναι ο καλύτερος και ο ρόλος που θα στιγματίσει την καριέρα του. Εχω βάλει πάρα πολλά στοιχήματα, αλλά πιστεύω ότι ο Κουασιμόδος για έναν κωμικό ηθοποιό, ο οποίος θέλει να δώσει και μια δραματική υπόσταση, είναι ένας ρόλος που θα ήθελε κάθε ηθοποιός να παίξει. Μου αρέσουν τα δύσκολα πράγματα και πάντοτε στην καριέρα μου προσπαθούσα να μην πλήττω. Και όταν εγώ δεν πλήττω πιστεύω ότι και ο θεατής δεν πρόκειται να πει το αντίθετο».

«Εκτιμώ βαθύτατα τη Νάντια»

Αναφερόμενος στη συμπρωταγωνίστριά του Νάντια Κοντογεώργη, ο Δημήτρης Πιατάς λέει: «Ειλικρινά, χαίρομαι ιδιαίτερα που συναντιέμαι σκηνικά με τη Νάντια. Την εκτιμώ βαθύτατα, την παρακολουθώ και μου αρέσει πάρα πολύ. Χαίρομαι που θα συναντηθούμε επαγγελματικά μαζί. Ο Κουασιμόδος και η Εσμεράλδα είναι σύμβολα για τη λογοτεχνία και κατ' επέκταση και για το θέατρο».

Το υπόλοιπο καστ συμπληρώνουν ο Θοδωρής Κατσαφάδος (Φρολό), ο Κρις Ραντάνοφ (βασιλιάς των Τσιγγάνων) και ο Κώστας Μαγκλάρας (βασιλιάς Λουδοβίκος). Η Σοφία Σπυράτου υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη διασκευή του κειμένου έχει αναλάβει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης, την πρωτότυπη μουσική ο καταξιωμένος Νίκος Κυπουργός, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και τα σκηνικά και κοστούμια ο Μανόλης Παντελιδάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα