Διπλωματική μάχη, με «κλειδί» την κατηγορία της κατασκοπίας

Διπλωματική μάχη, με «κλειδί» την κατηγορία της κατασκοπίας03.03.2018Παρασκήνιο

Πώς η προπαγάνδα της Αγκυρας μπορεί να καθυστερήσει την απελευθέρωση

Επίσημα κρατούμενοι στις Φυλακές της Αδριανούπολης είναι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στις Καστανιές του Εβρου από Τούρκους και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την τουρκική Δικαιοσύνη για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, με την προσθήκη πάντως της εξέτασης του ενδεχομένου της κατασκοπίας (χωρίς να επιβεβαιώνεται σχετική κατηγορία).

Η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα δυσμενής και προμηνύει

διπλωματικό θρίλερ για την απελευθέρωσή τους, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε αυτό μπορεί να γίνει. Η εικόνα, δε, της μεταφοράς των δύο στελεχών του ελληνικού Στρατού με χειροπέδες συνιστά διαπόμπευσή τους και εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας. Προβληματίζει, την ίδια στιγμή, η αναφορά του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σε «κίνδυνο αθέλητης σύγκρουσης ή αντιπαράθεσης» Ελλάδας και Τουρκίας.

Νέες επαφές

Είναι πιθανό την επικοινωνία που είχε ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Τούρκο ομόλογό του (ο οποίος φέρεται ότι τον διαβεβαίωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να αφεθούν σύντομα ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί) και των διαβουλεύσεων σε επίπεδο γενικού γραμματέα από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών να ακολουθήσουν επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ.

Οι Τούρκοι δίνουν πολιτικές διαστάσεις σε μία υπόθεση που σε άλλες περιπτώσεις θα είχε λήξει σε λίγες ώρες, ενώ από ελληνικής πλευράς κρατούνται χαμηλοί τόνοι. Αυτό που προβληματίζει την Αθήνα είναι το ενδεχόμενο της κατασκοπίας που διερευνά η τουρκική Δικαιοσύνη, καθώς το καθεστώς Ερντογάν έχει κρατήσει με την κατηγορία αυτή στις φυλακές Γερμανό δημοσιογράφο για περισσότερο από έναν χρόνο και κρατάει εδώ και μήνες έναν Αμερικανό πάστορα.

Οι δικηγόροι

Ανώτατη στρατιωτική πηγή μίλησε για «διπλωματική μάχη», χαρακτήρισε την υπόθεση «όχι εύκολη» και σημείωσε ότι τη Δευτέρα οι δικηγόροι που έχουν οριστεί για την υπεράσπιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα καταθέσουν ένσταση επί των κατηγοριών.
Μέχρι πάντως να οριστεί δικάσιμος, τα δύο στελέχη του ελληνικού Στρατού θα παραμείνουν προφυλακιστέα. Οι Τούρκοι τούς έχουν κατασχέσει τα όπλα που έφεραν και τα κινητά τηλέφωνα. Τους επέτρεψαν, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή να επικοινωνήσουν με το φυλάκιό τους και να αναφέρουν ότι «πέρασαν σε τουρκικό έδαφος και συνελήφθησαν».

Δεν έχει αποσαφηνιστεί, πάντως, υπό ποιες συνθήκες έγινε η σύλληψη των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς και αν αυτοί που τους συνέλαβαν ήταν ειδικές δυνάμεις του Στρατού της Τουρκίας ή απλώς μία περίπολος.
Σημειώνεται ότι μετά την αυτομόληση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, κατηγορούμενων από το καθεστώς Ερντογάν για συμμετοχή στο πραξικόπημα, είχαν υπάρξει πληροφορίες για είσοδο Τούρκων κομάντος στην Ελλάδα, με στόχο την εκδήλωση κάποιου είδους προβοκάτσιας ή ακόμη και απαγωγής των πραξικοπηματιών. Το ίδιο διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα για τουρκική κατασκοπία και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.

Η ταυτότητα και η κράτηση των δύο στρατιωτικών

Ο Αγγελος Μητρετώδης, 25 ετών, ανθυπολοχαγός του Μηχανικού από το Κιλκίς, και ο Δημήτρης Κούκλατζης, λοχίας ΕΠ.ΟΠ., σκαπανέας, επίσης του Μηχανικού, είναι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, καθώς από το Πεντάγωνο δεν δόθηκαν ονόματα και επισήμως η ταυτότητα των δύο παραμένει αδιευκρίνιστη.
Στους δύο στρατιωτικούς, προτού βρεθούν στο εδώλιο όπου τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, τους είχαν αφαιρεθεί τα κινητά τους τηλέφωνα και τα όπλα τους.
Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», που στην πραγματικότητα πρόκειται για μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού.
Συγκλονισμένοι είναι οι συγγενείς των δύο στρατιωτικών, καθώς μέχρι αργά χθες δεν είχαν ακριβή ενημέρωση ούτε μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους, καθώς οι Τούρκοι τούς επέτρεψαν να κάνουν μόνο ένα τηλεφώνημα κι αυτό στη μονάδα τους στον Εβρο.

Η κατάθεση (;) για πολλά χιόνια στο επίμαχο μονοπάτι

Δύσβατη δασώδης περιοχή είναι το σημείο στις Καστανιές του Εβρου όπου φέρεται ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί «έχασαν» το μονοπάτι και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος.

Ειδικά την Πέμπτη που έγινε το συμβάν στην περιοχή υπήρχε ομίχλη και χιόνι ύψους 30-40 εκατοστών. Τα δύο στελέχη, ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας ΕΠΟΠ, εμφανίζονται να έχουν καταθέσει στην τουρκική Δικαιοσύνη ότι ακολούθησαν πατημασιές στο χιόνι και παρεξέκλιναν από τον προσανατολισμό τους. Δεν αποκλείεται ωστόσο αυτό να μεταδίδεται από τα τουρκικά ΜΜΕ σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το ενδεχόμενο της τουρκικής ενέδρας, καθώς μπορεί να υπήρχε χιόνι, αλλά το μονοπάτι έχει σήμανση ευδιάκριτη.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς που έχουν υπηρετήσει στον Εβρο το μονοπάτι είναι μήκους περίπου 300-400 μέτρων, αρχίζει λίγα μέτρα πριν από την οριογραμμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές και κινείται παράλληλα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα ως τις όχθες του ποταμού Αρδα.

Παράλληλα με το ελληνικό και σε απόσταση από δύο έως τέσσερα μέτρα βρίσκεται το αντίστοιχο τουρκικό μονοπάτι, στη δασική περιοχή εντός του τουρκικού εδάφους. Το ελληνικό μονοπάτι είναι σημασμένο, όπως προσδιορισμένο είναι και το τουρκικό που βρίσκεται παράλληλα με το δρομάκι όπου κινούνται οι ελληνικές περίπολοι. Στο ελληνικό μονοπάτι που περνάει μέσα από το δάσος και καταλήγει στον Αρδα τα δέντρα είναι βαμμένα και έχουν ευδιάκριτη σήμανση, που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ελληνικό έδαφος.

«Συνεννόηση για άμεση διευθέτηση του θέματος»

Διαβεβαιώσεις για άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Εβρο έδωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, την ώρα όμως που δεν είχαν ακόμη ξεκαθαρίσει οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και αισιόδοξος, και αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών θέλοντας να προϊδεάσει για αίσιο τέλος.

Οι διαδικασίες

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ακάρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.
Χαρακτήρισε ταυτόχρονα «κατασκοπευτικά συνωμοσιολογικά σενάρια» δημοσιεύματα περί διαπραγματεύσεων Αθήνας - Αγκυρας για ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στη χώρα μας αιτούμενοι πολιτικό άσυλου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε απολύτως τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, παραπέμποντας στις δηλώσεις του, ενώ ερωτηθείς αν απολαύει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, απάντησε θετικά και με κατηγορηματικό τρόπο.

Συνειρμοί στα τουρκικά ΜΜΕ

Σε δίκη με την κατηγορία της «κατασκοπίας» και της «παραβίασης απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης» θα παραπεμφθούν σε δικαστήριο της Αδριανούπολης οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που πέρασαν, χωρίς να το καταλάβουν, στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις τουρκικές Αρχές.
Τα τουρκικά ΜΜΕ βάζουν σε εισαγωγικά τον ισχυρισμό «χάθηκαν» και «κατά λάθος» των ελληνικών Αρχών, με την «Daily Sabah» να εξηγεί ότι «κάποια σημεία στην περιοχή δεν είναι ξεκάθαρα οριοθετημένα» και πως «η περιοχή στην οποία συνέβη το περιστατικό είναι ένα δάσος κοντά στις Καστανιές». Στη συνέχεια του άρθρου η «Daily Sabah» γράφει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «επιδεινώθηκαν πρόσφατα», όταν «ελληνικά πλοία παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα σε νησιά του Αιγαίου» (sic), αναφερόμενη προφανώς στο περιστατικό του εμβολισμού του σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού στα Ιμια!
Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν παρέλειψαν να συνδέσουν το γεγονός και με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που φέρεται ότι έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα και η Αθήνα αρνήθηκε να τους απελάσει.

Ερωτήματα της αντιπολίτευσης

Την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές ζητά η αντιπολίτευση. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος, τονίζοντας ότι πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα σε αντίστοιχα συμβάντα. Ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας μετέβη στο Πεντάγωνο για ενημέρωση από τον Πάνο Καμμένο.

Ο Αντρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι πρέπει όλα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο. «Προέχει η ασφάλεια των στρατιωτικών μας» τονίζει το Ποτάμι, συστήνοντας ψυχραιμία γιατί το θέμα μπορεί να πάρει διαστάσεις. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φώτη Κουβέλη είχε για το θέμα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς Φαήλος Κρανιδιώτης ζήτησε διευκρινίσεις για το επεισόδιο, θέτοντας το ερώτημα αν πρόκειται όντως για σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτών σε τουρκικό έδαφος ή αν πρόκειται για ενέδρα των Τούρκων και απαγωγή των στρατιωτών μας από ελληνικό έδαφος.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατήγγειλε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας, ζητώντας άμεση απάντηση με διαβήματα στους διεθνείς οργανισμούς.

Keywords
φαήλος κρανιδιώτης, νίκος μιχαλολιάκος, αθηνα, ελλαδα, τσιπρας, συλληψεις, συμμετοχή, μμε, εποπ, γεεθα, sabah, sic, καμμενος, λοβερδος, ΚΚΕ, φαήλος, διευκρινίσεις, μιχαλολιάκος, αποστολακης γιωργος, κικιλιας, καθαρα δευτερα, νεα κυβερνηση, μιχαλολιάκος, νίκος μιχαλολιάκος, χιονι, χιονια, χωρες, το θεμα, γεεθα, γερμανια, θεμα, θριλερ, κινητα, κινητα τηλεφωνα, μμε, νησια, ονοματα, πλαισιο, ωρα, βρισκεται, γεγονος, γινει, δασος, δεντρα, δευτερα, διαστημα, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δικη, εγινε, εδαφος, εποπ, ειπε, ενεργεια, ενημερωση, ενσταση, εξελιξη, επικοινωνια, ερντογαν, ετων, ζητα, ιδια, ιδιο, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κιλκις, κλιμα, λοχιας, μηνες, νικο, παντα, οκτω, ομιχλη, οχθες, παιδια, παφιλης, πεμπτη, πηγη, πλοια, συνεχεια, συντομα, συλληψη, συμμετοχή, ταυτοτητα, τουρκια, φαήλος κρανιδιώτης, φαήλος, ψυχραιμια, ωρες, ασφαλεια, δημητρης, ειδικες δυναμεις, φυλακες, γερμανο, χωρα, ιδιαιτερα, πληροφοριες, θανασης, θετικα, χειροπεδες
Τυχαία Θέματα