ΔΝΤ: Δείχνει πάλι το αποτρόπαιο πρόσωπό του

ΔΝΤ: Δείχνει πάλι το αποτρόπαιο πρόσωπό του10.05.2019Πρόσωπα

Δυσφορία του επικεφαλής του Ταμείου Π. Ντόλμαν για τα μέτρα ελάφρυνσης και πιέσεις για το αφορολόγητο

Μετά τους Ευρωπαίους δανειστές, χτύπησαν και τα συνεταιράκια του ΔΝΤ. Από την Αθήνα χθες ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα,

δεν έκρυψε τη δυσφορία που προκάλεσαν στους προϊσταμένους του στην Ουάσινγκτον τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε την αντίθεσή του στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις και τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο, το οποίο θα προκαλέσει απελπισία στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, για να διευρυνθεί η φορολογική βάση!

Ο κ. Ντόλμαν υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με τις τελευταίες ανακοινώσεις δείχνει ότι κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. «Οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί, οι κοινωνικές δαπάνες και οι επενδύσεις πολύ χαμηλές. Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο. Για να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα και να διευρύνει τη φορολογική βάση. Δυστυχώς, οι πρόσφατες ανακοινώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακυρώνοντας τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2020 και εξαιρώντας μεγάλο μέρος των φορολογουμένων από τον φόρο εισοδήματος.

Επίσης, η δημιουργία νέων εξαιρέσεων στον ΦΠΑ με τις μειώσεις που εξαγγέλθηκαν δημιουργεί ανησυχία. Προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η μείωση άμεσων φόρων τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» είπε. Υποστήριξε επίσης ότι η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων «βάζει σε κίνδυνο τη φορολογική συμμόρφωση και συνεχίζει το κακό προηγούμενο των 50 διαφορετικών ρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν από το 1997 έως το 2015, επηρεάζοντας αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών».

Ακόμη, έκανε λόγο για χαμηλές επενδυτικές επιδόσεις, δηλώνοντας ανήσυχος από το κόστος των δικαστικών αποφάσεων, που μπορεί να φτάσει τα 9 δισ. ευρώ. Ξεχνώντας τις βαριές ευθύνες του Ταμείου για την κατακρήμνιση του ΑΕΠ, σχολίασε: «Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, αλλά αυτή η ανάκαμψη είναι απαράδεκτα μικρή για μια χώρα που βγαίνει από τεράστια πτώση εισοδήματος».

Γ.Χ.

Keywords
Τυχαία Θέματα