Δολοφονική ενέδρα με πυροβολισμούς κατά του Στέφανου Χίου

Γλίτωσε από τέσσερις σφαίρες που του έριξαν εκτελεστές με κουκούλες έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια

Από τη Νάντια Αλεξίου

Από τύχη γλίτωσε τη ζωή του ο Στέφανος Χίος, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από άγνωστο ένοπλο έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο δημοσιογράφος και εκδότης τραυματίστηκε από τα πυρά του δράστη, αλλά κατέφυγε πεζός στο Σισμανόγλειο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Όπως

κατήγγειλε ο Στέφανος Χίος, δύο κουκουλοφόροι πλησίασαν το όχημα στο οποίο επέβαινε και ο ένας τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής με πιστόλι που πιθανότατα έφερε σιγαστήρα. Σύμφωνα με συνεργάτες του, μόλις δέχτηκε τα πυρά, ο δημοσιογράφος άνοιξε απότομα την πόρτα του αυτοκινήτου, καταφέρνοντας να χτυπήσει με αυτήν τον ένοπλο, το όπλο του οποίου έπαθε εμπλοκή και δεν μπόρεσε να τον πυροβολήσει ξανά. Έτσι, ανέβηκε στη μηχανή που οδηγούσε ο δεύτερος κουκουλοφόρος και εξαφανίστηκαν. Ο Στέφανος Χίος πήγε μόνος του στο Σισμανόγλειο, όπου μάλιστα έβγαλε φωτογραφίες τα τραύματά του στον λαιμό και στα πλευρά και, καθώς το νοσοκομείο δεν εφημέρευε, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με τους γιατρούς, και τα δύο τραύματα που φέρει είναι επιφανειακά και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Ωστόσο, παραμένει για νοσηλεία, με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη, και είναι σταθερός αιμοδυναμικά.

Στον χώρο της επίθεσης έφτασε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, ωστόσο την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η Δίωξη Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το όπλο του δράστη έχουν βληθεί τέσσερις βολίδες, δύο εκ των οποίων έχουν πλήξει τον Στέφανο Χίο. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών πήρε δακτυλικά αποτυπώματα και οι αστυνομικοί έλαβαν καταθέσεις από γείτονες, ενώ εξετάζουν και υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Τα κίνητρα της δολοφονικής απόπειρας παραμένουν ασαφή, ενώ αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι «μοναδικός μάρτυρας της ένοπλης επίθεσης είναι ο Στέφανος Χίος, η κατάθεση του οποίου εκτιμάται ότι θα προσφέρει στοιχεία στην προανακριτική έρευνα. Μόλις το επιτρέψουν οι γιατροί, θα δώσει κατάθεση και ο ίδιος».

Μυστήρια, φόνοι και… εκβιασμοί!

Η δημοσιογραφία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτελεί «διαβατήριο» για τον άλλο κόσμο, ενώ σε πολλές χώρες -συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας- στέλνουν με ευκολία πίσω από τα κάγκελα της φυλακής όσους δημοσιογράφους ενοχλούν τους κρατούντες.

Όμως και στη χώρα μας φαίνεται ότι υπάρχουν σφαίρες που έχουν πάνω τους γραμμένα ονόματα δημοσιογράφων, όπως δείχνουν η απόπειρα κατά του Στέφανου Χίου, αλλά και η ανεξιχνίαστη εν ψυχρώ δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια το 2010. Αν στις δύο αυτές υποθέσεις συμπεριληφθεί και ο για πολλούς περίεργος θάνατος του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, που αποδόθηκε σε τροχαίο, σχηματίζεται ένα τρίγωνο που προκαλεί ερωτήματα.

Ξημερώματα της 19ης Ιουλίου 2010 έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αγνώστων ο φερόμενος ως διαχειριστής του δημοφιλούς blog troktiko και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Θέμα 9,89. Οι εκτελεστές, ντυμένοι αστυνομικοί, είχαν χτυπήσει το κουδούνι του σπιτιού του στην Ηλιούπολη λέγοντάς του ότι του κλέβουν το αυτοκίνητο. Όταν ο 37χρονος Σωκράτης Γκιόλιας εμφανίστηκε στην είσοδο, τον πυροβόλησαν 16 φορές εξ επαφής και εξαφανίστηκαν. Την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβε η Σέχτα Επαναστατών, ωστόσο 10 χρόνια αργότερα οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ η οργάνωση με δύο ένοπλες επιθέσεις χωρίς θύματα και δύο δολοφονίες στο «ενεργητικό» της εξαφανίστηκε, όπως και το οπλοστάσιό της.

Στις 9 Ιουνίου 2016 χτύπησε στο στηθαίο της Αττικής Οδού και τυλίχθηκε στις φλόγες η πολυτελής Porsche Cayenne του Παναγιώτη Μαυρίκου. Ο 42χρονος, που ήταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας για υπόθεση εκβιασμών, απανθρακώθηκε. Η μητέρα του, που αργότερα αυτοκτόνησε, δεν είχε σταματήσει να υποστηρίζει ότι «τον έφαγαν».

Οι αστυνομικοί τού Ανθρωποκτονιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν ίχνη δολιοφθοράς στην Porsche και ότι επρόκειτο για δυστύχημα, καθώς υπήρξε διαρροή λαδιού και καυσίμων η οποία προκλήθηκε από μηχανική βλάβη. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος εξέδιδε εφημερίδες, όπως η «Ακρόπολη», αλλά είχε εμπλακεί σε υπόθεση εκβιασμών μαζί με άλλους δύο δημοσιογράφους και κατάφερναν να εξασφαλίζουν σημαντικά μερίδια από κρατική διαφήμιση.

Εξετάζεται οπτικό υλικό, δεν υπάρχουν μάρτυρες

Την ώρα που οι αστυνομικές Αρχές αναμένουν την κατάθεση του Στέφανου Χίου για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια, το αρμόδιο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής επεξεργάζεται το υλικό που έχει στα χέρια του από την κάμερα ασφαλείας, η οποία βρίσκεται τοποθετημένη στο σπίτι του δημοσιογράφου, αλλά και από άλλες που βρίσκονται σε παρακείμενες κατοικίες και έχουν καταγράψει το καρτέρι θανάτου που στήθηκε σε βάρος του.

Ήδη οι αστυνομικοί από νωρίς το πρωί έπαιρναν καταθέσεις από τους γείτονες του Στέφανου Χίου πηγαίνοντας πόρτα πόρτα, με τους περισσοτέρους να μην είδαν το σκηνικό με τον άγνωστο επίδοξο εκτελεστή που πυροβόλησε εξ επαφής τον δημοσιογράφο την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και ετοιμαζόταν να παρκάρει στο γκαράζ του σπιτιού του.

Άλλωστε, στις 2.30 τα ξημερώματα, οπότε εκδηλώθηκε η δολοφονική απόπειρα, δεν κυκλοφορεί ψυχή στη συγκεκριμένη περιοχή. Χθες, στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Στέφανος Χίος, πήγε ιατροδικαστής για να εξετάσει τα τραύματά του, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των ερευνών από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι κάλυκες από τις σφαίρες των δραστών προέρχονται από όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα