Δώστε πίσω τα κλεμμένα

Δώστε πίσω τα κλεμμένα23.08.2018Παρασκήνιο

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τον λάθος υπολογισμό που μείωσε παράνομα 20% τα ποσά

■ Ενοχη σιωπή για την απάτη με τα πλασματικά χρόνια ■ Υποσχέσεις (πάλι) ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές το 2019

■ Η πονηρή Αχτσιόγλου προαναγγέλλει προεκλογικές παροχές 750.000.000 €

Η Θέση μας: ΜΑΣΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ!

Διαβάστε επίσης:

►Το «μήνυμα» του Τσακαλώτου σε Τσίπρα και Κουμουνδούρου►Χάος... Υπερυψηλής Τάσης στην Αθήνα►«Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός
για τη Μεγάλη Αλβανία»►«Τα προγράμματα δεν έσωσαν την Ελλάδα, αλλά τους δανειστές της»►Ο... φτωχός Ακης στον «Αστέρα» για μπάνια►Η Αχτσιόγλου άνοιξε τον «κουμπαρά» των παροχών!►Κουνάει σεντόνι η ΑΕΚ μετά το 1-2 επί της Βίντι!►Μαύρη Τρίτη με σενάρια για «έξοδο» Τραμπ από τον Λ. Οίκο

«Ψέματα από το Εργασίας για τα λάθη του ΕΦΚΑ»

Αρθρο - καταπέλτης για τα «μισόλογα» με τα οποία το υπουργείο δικαιολόγησε το μαγείρεμα που τσάκισε τις συντάξεις

Την προκλητική εμμονή του υπουργείου Εργασίας στον εσφαλμένο υπολογισμό των πλασματικών χρόνων, ο οποίος αποκαλύφθηκε από τον νομικό σύμβουλο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Ανδρέα Κουτσόλαμπρο και οδηγεί στη χορήγηση μειωμένων έως κατά 20% συντάξεων, καταγγέλλει με άρθρο-καταπέλτη το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ Κώστας Νικολάου. Παρά την αποκάλυψη της κατάφωρης αδικίας από τη «δημοκρατία» με σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων, αρχής γενομένης από τις 18 Ιουλίου, ο κ. Νικολάου επισημαίνει ότι το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τον παραλογισμό, αντί να επιστρέψει στους συνταξιούχους τα κλεμμένα.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, το υπουργείο Εργασίας απαντά με ψευδή στοιχεία στις αποκαλύψεις του κ. Κουτσόλαμπρου σχετικά με τον λανθασμένο υπολογισμό των πλασματικών χρόνων στις συντάξιμες αποδοχές και εξακολουθεί να ερμηνεύει κατά το δοκούν τον νόμο Κατρούγκαλου, λαμβάνοντας υπόψη και τα πλασματικά έτη για τη διαμόρφωση του μέσου μισθού. Οπως τονίζει το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, το μέγεθος της υπεξαίρεσης του ΕΦΚΑ επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας (10/08/2018), το οποίο, προκειμένου να στηρίξει τον παραλογισμό και το τρικ του ΕΦΚΑ, καταφεύγει σε ψευδή στοιχεία και κατασυκοφαντεί όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψη αυτή, κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη επιχείρηση παραπληροφόρησης».

Οπως εξηγεί ο κ. Νικολάου, «σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4387/2016 για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, ως μέσος μισθός θεωρείται το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των αποδοχών του ασφαλισμένου (προσαυξημένες με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του, από το έτος 2002 και έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης».

Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ εφαρμόζει το ακόλουθο τρικ για όσους έχουν και πλασματικά έτη ασφάλισης: Κατά τη διαμόρφωση του μέσου μισθού, παρανόμως συνυπολογίζει και τα πλασματικά χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο διαιρέτης, να μειώνεται ο μέσος μισθός και το τελικό ποσό της σύνταξης».
Η κατάφωρη αδικία αναδεικνύεται από το ακόλουθο παράδειγμα που δίνει ο κ. Νικολάου:

•Ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης την 1η/1/2017 και έχει στο διάστημα αυτό σύνολο αποδοχών 360.000 ευρώ και 4.500 ημέρες ασφάλισης. Συνεπώς, 4.500:25=180 μήνες και, άρα, ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 360.000 ευρώ: 180 μήνες=2.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό (ανάλογα με τα έτη) υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.

•Εστω ότι ο παραπάνω ασφαλισμένος έχει πέντε πλασματικά έτη. Με την αυθαίρετη προσθήκη των πλασματικών ετών στον υπολογισμό της σύνταξης, ο συνολικός χρόνος ασφάλισης αυξάνεται κατά 5Χ12=60 μήνες και ο διαιρέτης, αντί για 180, γίνεται 240 μήνες. Επομένως, ο μέσος μισθός συρρικνώνεται σε 360.000 ευρώ: 240 μήνες=1.500 ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης!

Η παρέμβαση του Αλ. Μητρόπουλου

Δήλωση για την υπόθεση του ΕΦΚΑ είχε κάνει και ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος: «Το θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα “δημοκρατία” είναι μεγάλης σημασίας. Ο νομικός σύμβουλος του ΕΦΚΑ Ανδρ. Κουτσόλαμπρος εντοπίζει λανθασμένη εφαρμογή του άρθρου 28 του Ν. 4387/2016 από την πλευρά των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ». Με δεδομένο ότι «οι μισές και πλέον συντάξεις περιλαμβάνουν πλασματικά έτη (επτά κατ’ ανώτατο όριο), οφείλει η διοίκηση του ΕΦΚΑ όταν υπολογίζει το ανταποδοτικό τμήμα νέων συντάξεων να υπολογίζει σωστά τις συντάξιμες αποδοχές για να βγάλει το τελικό ποσό της σύνταξης» κατέληξε.

Η νομική εξήγηση της αυθαιρεσίας με τον υπολογισμό των πλασματικών ετών

«Οι πλασματικοί χρόνοι δεν χωρούν στη διαμόρφωση του μέσου μισθού» επισημαίνει κατηγορηματικά ο κ. Νικολάου και εξηγεί: «Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4387/2016, ο χρόνος και οι αποδοχές που καθορίζουν τον μέσο μισθό είναι μεταξύ του έτους 2002 και της υποβολής της αίτησης. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε χρόνος πέραν αυτού γίνεται απαγορευτικός.

Επιπροσθέτως, οι πλασματικοί χρόνοι αποτελούν χρόνους κατά βάση πριν από το έτος 2002, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν υπολογίζονται. Εξάλλου, ο χρόνος που καθορίζει τον διαιρέτη είναι συγκεκριμένος, δηλαδή από το έτος 2002 έως αυτό της υποβολής της αίτησης (έως 180 μήνες, όπως στο παραπάνω παράδειγμα). Συνεπώς, μεγαλύτερος χρόνος πέραν του διαστήματος αυτού δεν χωρεί».

Το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ κατηγορεί το υπουργείο Εργασίας ότι «σκοπίμως αποκρύπτει την εν ισχύι μεταβατική διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του Ν. 4387/2016, η οποία ορίζει ότι ο μέσος μισθός αποτελείται από τις αποδοχές του έτους 2002 έως την υποβολή της αίτησης και αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου, που μιλά για υπολογισμό αποδοχών του συνολικού εργάσιμου βίου! Γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι η διάταξη αυτή είναι ανενεργή και εφαρμόζεται μόνο εφόσον λήξει η μεταβατική περίοδος της παρ. 3».
Οπως προσθέτει, «κατά τον νομοθέτη (σε βάθος χρόνου) και οι πλασματικοί χρόνοι είναι δυνατόν να συνυπολογιστούν, υπό την προϋπόθεση όμως να έχουν εκπνεύσει όλοι οι χρόνοι ασφάλισης προ του έτους 2002. Δηλαδή, να έχει εξαντληθεί η μεταβατική περίοδος».

Η αδικία με τα πλασματικά έτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από παράνομους υπολογισμούς, όπως τονίζει ο κ. Νικολάου: «Τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων στο σύνολό τους, με παράνομες μειώσεις από 20% έως 70%, οι οποίες ανέρχονται στα 900.000.000 ευρώ ετησίως, τις παράνομες παρακρατήσεις (κύριες συντάξεις) για το ΑΚΑΓΕ και τον νόμο 4093/2012, συνολικού ύψους 700.000.000 ευρώ, και τον παράνομο, σύμφωνα με στοιχεία, επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων για όσους είχαν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 20% (από βαρέα και ανθυγιεινά, ΔΕΚΟ, παράλληλη ασφάλιση, δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα), με μειώσεις ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως!»

Keywords
Τυχαία Θέματα