Δραματικός απολογισμός με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα σε Κουβαρά, Μάνδρα

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι των περιοχών που κατέστρεψαν οι πυρκαγιές σαν τη χίμαιρα που κατακαίει αδάμαστη για τέταρτη μέρα σήμερα τον φυσικό πλούτο και περιουσίες.

Τα πρώτα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, παρότι δεν συμπεριλαμβάνουν το σύνολο της καταστροφής. Η Rapid Mapping Team έδωσε στην Copernicus τα στοιχεία για τη φωτιά στον Κουβαρά, σύμφωνα με τα οποία η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται σε 3.472 εκτάρια (σ.σ.: περίπου 35.000 στρέμματα), εκ των οποίων τα 164 εκτάρια βρίσκονται

σε κατοικημένες περιοχές. Συγκεκριμένα 34.724 στρέμματα έγιναν στάχτη, καταστράφηκαν 120 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, ενώ υπολογίζεται πως από το πύρινο μέτωπο επηρεάστηκε η ζωή περίπου 1.500 ανθρώπων.

Η υπηρεσία Copernicus/Emer- gency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ενεργοποιηθεί και για τις περιοχές σε δυτική Αττική – Βοιωτία και Κορινθία, οι οποίες πλήττονται από τις 17 Ιουλίου από πυρκαγιές. Στη φωτιά στο Λουτράκι το Copernicus κατέγραψε 11.606 καμένα στρέμματα γης μέχρι και την Τρίτη 18 Ιουλίου, αριθμός που αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι από τη φωτιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια έως τη Μάνδρα κάηκαν 43.465 στρέμματα, όμως με τα μέτωπα σε εξέλιξη ο απολογισμός θα είναι ακόμα πιο τραγικός.

Η ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας μετατράπηκε σε αφιλόξενη έρημο. Παντού μαύρο και γκρίζο, καπνοί και κουφάρια από σπίτια και αυτοκίνητα. Κόποι ζωής, σπίτια όχι πολυτελή αλλά του μεροκαματιάρη, όπως και τα αυτοκίνητα που εγκαταλείφθηκαν και κάηκαν συνθέτουν το αποκρουστικό σκηνικό. Η Πυροσβεστική έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το drone της, πάνω από τον οικισμό της Νέας Ζωής Μάνδρας που πλήττεται από τις πυρκαγιές. Οι εικόνες δείχνουν ένα μέρος από την ανυπολόγιστη καταστροφή. «Μας άφησαν στο έλεος του Θεού» λένε με απόγνωση οι περισσότεροι κάτοικοι και ευλογούν τον Θεό που δεν υπήρξαν θύματα.

Εγκαταστάσεις εργοστασίων και επιχειρήσεων καταστράφηκαν, όπως και ιδιωτικά και επαγγελματικά οχήματα, κάνοντας το μέλλον για τους πληγέντες αβέβαιο. Για το μέτωπο της Κορινθίας ο αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βιτινιώτης δήλωσε πως, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, «γύρω στα 36-40 σπίτια είναι καμένα σχεδόν ολοσχερώς, στην ευρύτερη περιοχή, με εξοχικά και μόνιμες κατοικίες και με την επιφύλαξη ότι υπάρχουν κι άλλα». Πρόκειται για «εικόνα βιβλικής καταστροφής, μία λαίλαπα που φαίνεται πως δεν έχει τέλος» συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης στάθηκε στην προσπάθεια να μη φτάσουν οι φλόγες σε μεγάλα εργοστάσια και στα διυλιστήρια και συμπλήρωσε: «Την πρώτη μέρα κάηκαν περίπου 30 σπίτια και πέντε αποθήκες».

Ευ. Λέκκας: Καταρρέει περιβαλλοντικά ο νομός Αττικής

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας σχετικά με τις φωτιές που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα την Αττική, μετατρέποντας σε στάχτη τους πνεύμονες πρασίνου. Όπως εξήγησε, σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους οξυγόνου που μας απομένουν, θα οδηγηθούμε στην ερημοποίηση. «Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα» τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και συνέχισε λέγοντας: «Κάθε χρόνο για δύο βδομάδες του Ιουλίου έχουμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Αττική».

Παράλληλα, επεσήμανε πως το ανησυχητικό δεν είναι μόνο η έκτασή τους, αλλά το γεγονός ότι εκδηλώνονται σε κομβικά σημεία. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι και η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από προχθές στη Ρόδο είναι σε εξίσου κομβικό σημείο, προβλέποντας πως οι επιπτώσεις στο νησί θα είναι και εκεί μεγάλες σε περίπτωση που οι φλόγες δεν οριοθετηθούν σύντομα.

«Εάν δεν μπορέσουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους, τελικά θα φτάσουμε στην ερημοποίηση και θα πάμε σε μια κατάσταση όπως είναι στο Ντουμπάι» επεσήμανε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, και στη συνέχεια διευκρίνισε: «Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους δήμους, αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των δήμων έτσι ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα».

Τέλος, ο Ευθύμιος Λέκκας έκανε σαφές πως θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να ξεσπάσει πυρκαγιά. «Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο, όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ» κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σχετικά με τις φωτιές.

Τραγωδία δίχως τέλος στον νομό Κορινθίας – Κινδύνευσαν ακόμα και τα διυλιστήρια

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας παρέμενε χθες για τρίτο 24ωρο η ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου με συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ για ώρες η Ελλάδα είχε κοπεί στα δύο με τη διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου. Από τις φλόγες κινδύνευσαν να γίνουν παρανάλωμα του πυρός τα διυλιστήρια της χώρας και έγιναν στάχτη δεκάδες σπίτια σε οικισμούς.

Οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς στην περιοχή Γλυκιά Ζωή και στον οικισμό Πανόραμα εξαιτίας των δυνατών ανέμων, με αποτέλεσμα οι πύρινες γλώσσες να κάνουν στάχτη δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πάνω από 30 σπίτια. Σοβαρές ζημιές εντοπίζονται και στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους. Στο Λουτράκι επιχειρούσαν από το πρωί τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είχε συντονιστικό ρόλο. Μεγάλη μάχη είχε δοθεί το προηγούμενο βράδυ μέχρι τα ξημερώματα για να μην περάσει η φωτιά την εθνική οδό, κρατώντας τη μακριά από τα διυλιστήρια Κορίνθου και μονάδα παραγωγής βιοντίζελ.

Η κυκλοφορία στην εθνική οδό

Χθες το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό από τον κόμβο της Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα. Επιπλέον, στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο της Επιδαύρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Κόρινθο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας παρέμενε κλειστή.

Από την άλλη πλευρά του Περάματος, το πύρινο μέτωπο μετακινήθηκε προς την περιοχή των Ισθμίων και συγκεκριμένα προς τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου. Σε επιφυλακή ήταν χθες και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση κατοίκων διά θαλάσσης, εφόσον κρινόταν αναγκαίο. Τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Κορινθία και την Αργολίδα για σήμερα, Πέμπτη, επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

«Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Ολες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών» ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα