Εμπαίζουν τους Έλληνες με τα ατομικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού

Οι φαρμακοποιοί «αδειάζουν» την κυβέρνηση και την κατηγορούν ότι προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία της ρίχνοντας αλλού τις ευθύνες της

Σε επικοινωνιακή φωτοβολίδα έτοιμη να εκπυρσοκροτήσει στα χέρια της κυβέρνησης εξελίσσεται η βαρύγδουπη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα κάνει χρήση των ατομικών τεστ ανίχνευσης κορονοϊού,

σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κρίση.

Παρά την απέλπιδα προσπάθεια του επιτελικού κράτους να φέρει μια θετική είδηση στην κουρασμένη και οργισμένη από τα συνεχόμενα lockdowns ελληνική κοινωνία, η ανοργανωσιά και οι παλινωδίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Κι αυτό, διότι την Παρασκευή εξαγγέλθηκε μια χρονοβόρα και πολυδαίδαλη διαδικασία, που η ραχοκοκαλιά της περνά μέσα από τα φαρμακεία, χωρίς καν οι αρμόδιοι να μπουν στον κόπο να ενημερώσουν -αν όχι να διαβουλευτούν με- εκείνους που θα σηκώσουν το βάρος.

Έτσι, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, που συνοδεύθηκε από προπαγάνδα υπέρ της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος γνωστοποίησε πως δεν είχε καμιά απολύτως ενημέρωση για τις αποφάσεις αυτές ή όποιες συζητήσεις μεταξύ ΠΦΣ και υπουργείου Υγείας σχετικά με τη διάθεση των rapid tests από τα φαρμακεία.

Σε ανάρτησή του αναφέρεται σε πρόσφατη απόφαση του οργάνου, η οποία προβλέπει ότι αν χρειαστεί κάτι τέτοιο, όπως στην Κύπρο, τα τεστ θα πραγματοποιούνται στα φαρμακεία αντί τουλάχιστον 15 ευρώ. Στη συνέχεια, ο κ. Λουράντος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητά για μια ακόμη φορά από τους φαρμακοποιούς να καλύψουν τις αδυναμίες της και έθεσε μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, τα οποία, όπως αποδεικνύεται, δεν φρόντισε να εξετάσει το κυβερνητικό επιτελείο προτού προβεί σε ανακοινώσεις.

• «Πώς θα προμηθεύονται τα τεστ τα φαρμακεία; Δωρεάν ή με χονδρική τιμή;
• Ποιος θα προμηθεύει τα φαρμακεία; Το χονδρεμπόριο ή η κυβέρνηση;
• Υπάρχει κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζουμε μεταξύ χονδρεμπορίου και κυβέρνησης;
• Πώς θα αποζημιώνονται τα φαρμακεία και από πού;
• Με ποια κριτήρια θα δίνονται στα φαρμακεία οι απαραίτητες ποσότητες των τεστ; Ανάλογα με τον τζίρο τους στο χονδρεμπόριο ή με την τοποθεσία του φαρμακείου;
• Πώς η κυβέρνηση θα ελέγχει τα θετικά αποτελέσματα των τεστ, όταν αυτά διενεργούνται ατομικά από τους πολίτες;
• Θα είναι τεστ σιέλου ή επιχρίσματος;
• Και ποιος θα υποδεικνύει τον τρόπο χρησιμοποίησής τους;»

Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς αναφέρουν πως τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού που γίνονται στο σπίτι έχουν αμφίβολη αποτελεσματικότητα, καθώς, ακόμη κι αν η χρήση τους γίνει σωστά από τους πολίτες, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα υπάρξει η απαιτούμενη ευσυνειδησία ώστε να δηλωθεί η θετικότητα και να ακολουθήσει ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

«Τα τεστ στο σπίτι μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο της πανδημίας με τη γρήγορη απομόνωση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η μεταφορά της ευθύνης αναφοράς των αποτελεσμάτων των τεστ από τους επαγγελματίες και τα εργαστήρια στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει στη μη αναφορά και καταγραφή τους, με αποτέλεσμα μέτρα όπως η ιχνηλάτηση και η καραντίνα των επαφών να αποτελούν ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση.

Μπορεί να επηρεαστούν τα τρέχοντα δεδομένα ελέγχου για τη μετάδοση του Covid-19, ενώ μια πρόσθετη πρόκληση είναι ότι τα δείγματα από τα self tests δεν θα είναι διαθέσιμα για την παρακολούθηση των ανησυχητικών παραλλαγών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Keywords
Τυχαία Θέματα