Εχασε τη μάχη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Εφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του Νοσοκομείου «Υγεία», έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο θάνατος φαίνεται να προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, απόρροια των αναπνευστικών προβλημάτων. Στο πλευρό του βρισκόταν όλη η οικογένειά του. Τα τελευταία χρόνια είχε
Εν τω μεταξύ, σε άλυτο γρίφο εξελίσσεται για την κυβέρνηση ο θάνατος του 82χρονου τέως βασιλέως Κωνσταντίνου, μετά το αίτημα της βασιλικής οικογένειας να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους και να γίνει λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Εδώ και μέρες μέλη της οικογένειάς του φαίνεται πως έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες, καθώς οι θεράποντες γιατροί τούς είχαν ενημερώσει πως η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη.
Στο πλευρό του βρίσκονται από την πρώτη στιγμή η σύζυγος, τα παιδιά, τα εγγόνια του, αλλά και οι αδελφές του, βασίλισσα Σοφία και πριγκίπισσα Ειρήνη, που έφτασαν από τη Μαδρίτη. Μάλιστα, το Σάββατο, η τέως βασιλική οικογένεια βρέθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών για να προσευχηθεί για την υγεία του 82χρονου πρώην μονάρχη.
Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Παύλος και ΝικόλαοςΣύμφωνα με πληροφορίες, οι γιοι του Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος, έχουν ξεκινήσει επαφές, διεκδικώντας η κηδεία να τελεστεί με τιμές αρχηγού κράτους και με όσα προβλέπει το τελετουργικό, δηλαδή λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Επίσης διεκδικούν η κηδεία να γίνει δημοσία δαπάνη, καθώς υπήρξε αρχηγός του ελληνικού κράτους. Τροχοπέδη στην απαίτησή τους αποτελεί το δημοψήφισμα του 1974, με το οποίο ο ελληνικός λαός κατήργησε τη Βασιλευόμενη Δημοκρατία. Εξάλλου, ο Κωνσταντίνος δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, αλλά δανέζικο διαβατήριο που χρονολογείται από το 1983.
Ως προς τον τόπο ταφής, η οικογένεια έχει αποφασίσει να ταφεί δίπλα στους γονείς του, τον βασιλιά Παύλο και τη Φρειδερίκη, στο Τατόι. Κύκλοι που πρόσκεινται στη βασιλική οικογένεια ανέφεραν χθες στη «δημοκρατία» ως προς το ζήτημα που έχει ανακύψει με την κηδεία του τέως βασιλιά: «Η τελετή πρέπει να γίνει στη Μητρόπολη ως πρώην αρχηγός κράτους, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, αλλά είναι θέμα της κυβέρνησης». Το αίτημα για κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους και λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών έχει τεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται να αποφασίσει τι θα πράξει.
Την «καυτή πατάτα» έχει αναλάβει να διαχειριστεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος εξετάζει τις πολιτικές και νομικές πτυχές της υπόθεσης. Αξίζει να σημειωθεί πως επί ελληνικού εδάφους έχουν κηδευτεί τέσσερις βασιλείς, ο Γεώργιος Α’, ο Αλέξανδρος, ο Γεώργιος Β’ και ο Παύλος. Αντίθετα ο εξόριστος μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή Κωνσταντίνος Α’, γιος του Γεωργίου Α’ και παππούς του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, πέθανε και κηδεύτηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας το 1923, καθώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η τότε κυβέρνηση είχαν αντιταχθεί στο να γίνει επίσημη κηδεία. Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλει ο Ιωάννης Μεταξάς προς την Επαναστατική Κυβέρνηση «όπως ο αποθανών βασιλεύς κηδευθή δημοσία και μετά βασιλικών τιμών εν Αθήναις».
Ομως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που βρισκόταν στη Λωζάννη διαπραγματευόμενος τη συνθήκη με τους Τούρκους, είχε στείλει τηλεγράφημα τονίζοντας: «Εάν βασιλεύς εκφράση επιθυμίαν ενταφιασμού αποθανόντος πατρός του εν Τατοΐω, νομίζω ότι κυβέρνησις και Επανάστασις πρέπει να μη αντιταχθούν, ρητώς όμως οριζομένου ότι νεκρός αποβιβασθή εις Ωρωπόν, οπόθεν θα μεταφερθή εις Τατόιον, χωρίς να γίνη επίσημος κηδεία».
Ο τότε βασιλιάς Γεώργιος δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Βενιζέλου, ζητώντας η κηδεία και η ταφή του πατέρα του να γίνουν με όλες τις βασιλικές τιμές. Τελικά η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στη ρωσική εκκλησία της Φλωρεντίας και η σορός του Κωνσταντίνου τοποθετήθηκε σε κρύπτη του ναού. Δεκατρία χρόνια μετά, το 1936, όταν ήταν ο Μεταξάς στην εξουσία και ο Βενιζέλος είχε πεθάνει, τα οστά του Κωνσταντίνου ήρθαν στην Ελλάδα και ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο του Τατοΐου.
Τα οστά του Κωνσταντίνου και των βασιλισσών Ολγας και Σοφίας είχαν φτάσει στον Πειραιά με το θωρηκτό «Αβέρωφ», συνοδεία τεσσάρων αντιτορπιλικών, και είχαν τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών για έξι ημέρες. Ας σημειωθεί πως και εκείνη την περίοδο (1924-1935) είχε καταργηθεί η μοναρχία στην Ελλάδα.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα πράξει στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έπειτα από τη χθεσινή εκδημία του τέως βασιλιά.
Στις 6 Μαρτίου 1964 ορκίστηκε νέος βασιλιάς της ΕλλάδοςΟ Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης.
Το 1947 ορίστηκε διάδοχος του θρόνου μετά την ενθρόνιση του πατέρα του, Παύλου, ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά, όπως όριζαν οι συνταγματικές διατάξεις. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, στις 6 Μαρτίου 1964, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε νέος βασιλιάς της Ελλάδος.
Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, το 1960, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα. Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Αννα – Μαρία, τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Ο γάμος έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 1964. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο.
Από το 1967 ο Κωνσταντίνος έζησε αυτοεξόριστος πρώτα στην Ιταλία και συνέχεια στη Μεγάλη Βρετανία, και μόλις τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.
Είχε αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας για την κατάργηση της μοναρχίας, όμως δεν είχε παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στον θρόνο. Τον Μάρτιο του 2003 έλαβε από το ελληνικό κράτος το ποσό των 13.700.000 ευρώ ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της βασιλικής περιουσίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το χόμπι που καταπολεμά το άγχος και προφυλάσσει από χρόνιες νόσους και καρκίνο
- Σταματίνα Τσιμτσιλή για Γιάννη Μπέζο: «Βέβαια, η πρόφαση ήταν η ασθένεια ενός εκ των ανθρώπων… »
- Απολύθηκε αλλά πριν φύγει προκάλεσε χαμό – Η ανακοίνωση προς τους πελάτες δίχασε
- Γιώργος Λιανός: «Έκανα το κλασικό λάθος κι ακολούθησα συμβουλές άλλων»
- Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τα δάκρυά του που είχαν συγκινήσει την Ελλάδα - Δείτε βίντεο
- Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τα δάκρυά του σε εκδήλωση στο Ζάππειο πριν από λίγα χρόνια – Δείτε το βίντεο
- Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πόση είναι η περιουσία του - Τι απέγινε ο θησαυρός στο Τατόι
- Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο θάνατός του στον διεθνή Τύπο
- Ο Ντέμης Νικολαΐδης γνώρισε το αγόρι της κόρης του: Όλο το παρασκήνιο
- Βασίλης Τόπαλος: Πού στρέφονται οι έρευνες για τον θάνατο του πυγμάχου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews
- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- Εχασε τη μάχη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
- Φίμωτρο στον Ράμμο (της ΑΔΑΕ) για τις παρακολουθήσεις!
- ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τετάρτης 11/01/2023
- Εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης
- Ο Αδωνις παραδέχτηκε επιτέλους το «τσουνάμι» ακρίβειας
- Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για τα «Πράσινα Ταξί»
- Βροχή τα «ραβασάκια» για τις επιστρεπτέες!
- Μαξίμου: Συντηρεί την ασάφεια για τα Γλυπτά!
- Θεσμική εκτροπή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Δεν διώχνουν τον ενδοτικό σύμβουλο του Μητσοτάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανακαλύφθηκε «δεύτερη Γη» σε απόσταση 100 ετών φωτός
- Οι δικαιούχοι νόμιμης μοίρας κληρονομιάς
- Ολυμπιακός: Μια νίκη στην Ιταλία και είναι «οκ»
- Οικονόμου κατά Τσίπρα για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου: Θεατρινισμοί και «τραμπουκισμός αλά γκρέκα»
- Έρευνα: Πώς η άνοια σε ηλικιωμένους συνδέεται με τη μειωμένη ακοή
- ΗΠΑ: Εκτελέστηκε πρώην αστυνομικός που πλήρωσε δολοφόνο για να σκοτώσει τη γυναίκα του
- Τα ζώδια για σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023
- Γ. Πατούλης: Επενδύουμε στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών της Αττικής μας
- Νίκος Τζανάκης: «Δύσκολες οι επόμενες 3 εβδομάδες, με 500.000 κρούσματα»
- Οικονόμου κατά Τσίπρα: Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν είναι αλά καρτ