Ευχολόγια για «ήρεμο καλοκαίρι» με την Τουρκία

Εμφανής αμηχανία στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, αφού τίποτε το χειροπιαστό δεν προέκυψε

Εμφανής είναι η αμηχανία στους κυβερνητικούς κύκλους ως προς τη διαχείριση της συνάντησης Ερντογάν – Μητσοτάκη, αφού τίποτε το χειροπιαστό δεν φαίνεται να προέκυψε από αυτή, παρά μια σειρά από ευχολόγια και διαβεβαιώσεις για ένα «ήρεμο καλοκαίρι», με κόστος, όμως, τη «διεύρυνση» της ατζέντας των Ελληνοτουρκικών.

Απευθυνόμενη χθες στους πολιτικούς συντάκτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

όσο και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι «θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «θετική» και τη διάθεση που διαπιστώθηκε στη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, σημειώνοντας, πάντως, πως μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων. Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση δεν ενεργοποιήθηκε κάποιος «επιπλέον μηχανισμός» για την επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το τι ακριβώς διημείφθη μεταξύ των δύο ανδρών θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Φυσικά, η επιμονή της κυβέρνησης να αναφέρεται στα «θετικά» δεν μπορεί να κρύψει τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Η «διεύρυνση» της ατζέντας των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι ίσως το κύριο ζήτημα, καθώς το μέχρι τώρα «δόγμα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά προς διευθέτηση, αυτή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, υποσκάπτεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που τη μετέτρεψε απλά σε «κύρια διαφορά».

Επανέρχονται έτσι στο προσκήνιο και οι ψίθυροι για «δύο γραμμές», καθώς από συγκεκριμένους κύκλους όσα συνέβησαν εξηγούνται και ως… άδειασμα του δημοφιλούς υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από τον πρωθυπουργό.

Το δε «μορατόριουμ» για το φετινό καλοκαίρι που ανακοίνωσαν Μητσοτάκης και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους, κάνοντας λόγο για ένα «ήσυχο καλοκαίρι», είναι προφανές ότι σημαίνει πως ακόμα μία φορά η ενάσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων -όπως η επέκταση των χωρικών μας υδάτων-, μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, χωρίς να υπάρξει ουδεμία υπαναχώρηση της Τουρκίας από την προκλητική της ατζέντα, την οποία απλά μας «υπεσχέθη» ότι δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει με επιθετικό τρόπο. Οι πάγιες αξιώσεις της Τουρκίας συνεχίζουν να υφίστανται, ενώ ταυτόχρονα ο Ταγίπ Ερντογάν κερδίζει την εικόνα της «εξομάλυνσης» των σχέσεών του με τη Δύση, που είναι το ζητούμενο γι’ αυτόν αυτή την περίοδο, δίχως να χρειαστεί να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν, πάντως, να συνυπογράφουν τις διαπιστώσεις της κυβέρνησης. Ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος είπε επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση έβαλε χαμηλά τον πήχη, καθώς θα έπρεπε σε αυτή τη συγκυρία η ελληνική πλευρά να μη θέσει ως μοναδικό στόχο ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά να επιδιώξει την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με σκοπό τη λύση.

Διαφορετικά, η Τουρκία αναβαθμίζει την εικόνα της στη Δύση χωρίς κόστος, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα δεν έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της και θα επανέλθει στη γνωστή επιθετικότητα μόλις βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας με Ευρώπη και ΗΠΑ. Στο ίδιο κλίμα και το ΚΙΝ.ΑΛ. τόνισε πως δεν αρκούν οι πομπώδεις διαρροές περί καλού κλίματος και ζήτησε επίσημη ενημέρωση προς τα πολιτικά κόμματα για το περιεχόμενο της συνάντησης. Πιο αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης, που αναφέρθηκε σε αγανάκτηση και ανησυχία από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να αναρωτιέται εάν είναι η Ελλάδα που προκαλεί σε κάθε μέτωπο από τον Εβρο έως την Κύπρο…

Επί της ουσίας: Όπως οι φτωχοί συγγενείς

Μας λένε καιρό τώρα τα εγχώρια παπαγαλάκια ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος και ότι καταρρέει οικονομικά. Πανηγύριζαν, μάλιστα, επειδή ο Μπάιντεν δεν τον έπαιρνε τηλέφωνο και τον αγνοούσε! Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όμως, άλλα είδαμε.

Ο πλανητάρχης συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο (που δεν ήθελε ούτε να… ακούει, υποτίθεται) και αγνόησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, που άλλωστε είναι «προβλέψιμος σύμμαχος», κατά δήλωσή του. Η οικογενειακή φωτογραφία και η διάταξη των προσώπων απέδειξαν ποιος είναι απομονωμένος και ποιος όχι.

Ο Ερντογάν βρέθηκε καμαρωτός στην πρώτη θέση δίπλα στον Μπάιντεν και ο Μητσοτάκης στο βάθος, τελευταίος όλων, όπως οι φτωχοί συγγενείς. Σε αντίστοιχη θέση με τον Ζάεφ των Σκοπίων! Εκεί μας έχει οδηγήσει η… περήφανη προβλεψιμότητα.

Δημήτρης Ριζούλης

Keywords
Τυχαία Θέματα