Ευχολόγια Μητσοτάκη εν όψει της συνάντησης με Ερντογάν

Την ώρα που ο «σουλτάνος» πετυχαίνει τη μια νίκη μετά την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε ρόλο… θεατή, αρκούμενη να τείνει χείρα φιλίας και διαλόγου στην αναβαθμισμένη Αγκυρα

Ο «απομονωμένος» Ερντογάν «σάρωσε» το Βίλνιους της Λιθουανίας και η Ευρώπη «υπoκλίθηκε» στα πόδια του. Την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος πετυχαίνει τη μια νίκη μετά την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε ρόλο… θεατή μπροστά στο ανατολίτικο παζάρι που έχει στήσει ο Τούρκος πρόεδρος, αρκούμενη να τείνει χείρα φιλίας και διαλόγου στον φανερά ενισχυμένο και αναβαθμισμένο Ερντογάν.

Μπροστά στον κίνδυνο η Τουρκία να θέσει βέτο στα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ αλλά και του φόβου στενότερης συνεργασίας της Αγκυρας με τη Μόσχα, η Δύση τελικά γονάτισε μπροστά στον «σουλτάνο», παραχωρώντας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας γην και ύδωρ!

Μπροστά σε αυτόν τον τουρκικό θρίαμβο η Ελλάδα φαίνεται πως έχει ρόλο δευτεραγωνιστή, περιμένοντας με ευλάβεια ο Ερντογάν να τελειώσει το… μεγάλο παζάρι ώστε να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου και για το Αιγαίο. Αυτό το καταμαρτυρεί και η χθεσινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αρκέστηκε να πει πως η συνάντηση με τον Ερντογάν μπορεί να γίνει ένα νέο πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρώτο βήμα

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης» είπε. «Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν στην πρώτη συνάντηση μετά τη διπλή εκλογική μας επικράτηση και πιστεύω ότι και οι δύο με ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα ομαλοποίησης των σχέσεων». Επισήμανε δε πως «έχουμε σημαντικές διαφορές με την Τουρκία, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών». Σημειώνεται ωστόσο ότι χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε τυχαία στους διαδρόμους της Συνόδου με τον Ταγίπ Ερντογάν, αντάλλαξαν χειραψία και ο Τούρκος πρόεδρος τον συνεχάρη για τη νίκη της Ν.Δ.

Οσον αφορά την κρίσιμη σημερινή συνάντηση, δεδηλωμένος στόχος της Αθήνας φαίνεται να είναι να δημιουργηθεί το θετικό κλίμα ώστε να αρχίσουν ξανά τα ΜΟΕ και οι διερευνητικές των δύο χωρών, που είχαν σταματήσει το 2022. Από εκεί θα φανεί εάν όντως μπορεί να ανοίξει ξανά ένα παράθυρο διαλόγου. Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση βλέπει στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σήμερα ένα momentum διαλόγου, που κατά την κυβέρνηση θα μπορούσε να φτάσει έως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση της πάγιας διαφοράς για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο Βίλνιους της Λιθουανίας με άγριες διαθέσεις, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν πως μετά την εκλογή του στην προεδρία της χώρας θα αναζητήσει την αναγνώρισή του ως του ισχυρού περιφερειακού παίκτη της ανατολικής Μεσογείου με γεωπολιτικές φιλοδοξίες.

Αυτό τον στόχο ο Τούρκος πρόεδρος τον πέτυχε και μάλιστα χωρίς καμία αντίσταση. Ετσι, ο Ερντογάν θα επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας στις βαλίτσες του: Πρώτον, πρόοδο ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων της Τουρκίας για την άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με την Αμυνα. Δεύτερον, την υπόσχεση της Ε.Ε. για επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία. Τρίτον, την αναβάθμιση των υπαρχόντων μαχητικών F-16 αλλά και την απόκτηση νέων, την ίδια ώρα μάλιστα που διατηρεί στην κατοχή του το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» επίτιμος διπλωμάτης, «ο Ερντογάν σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απέδειξε πως μπορεί να μη μιλά αγγλικά αλλά ξέρει να διαβάζει τις αδυναμίες της Δύσης, να τις εκμεταλλεύεται και εν τέλει να κερδίζει αυτά που επιδιώκει». Για την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά και η ανάγνωση της Συνόδου… εκτός τόπου και χρόνου. Κυβερνητικές πηγές χθες άφηναν να διαρρεύσει πως η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας είναι θετικό βήμα, ενώ χαιρέτιζαν την είσοδο της Σουηδίας στην οικογένεια του ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά το θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από τέσσερα χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35, χωρίς κανέναν περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών τύπου F-16.

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν και των εμπίστων τους έχει ήδη δεχτεί τα πρώτα βέλη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να ανοίγει τον χορό και να μιλά για ράπισμα της δήθεν περήφανης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Κυριάκος ζήτησε από Ράμα αποφυλάκιση του Μπελέρη

Βλέποντας τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει «πάρτι» στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να κάνει ρελάνς, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες της Δύσης. Η πιο σημαντική εξ αυτών ωστόσο ήταν με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε με ευθύτητα το αίτημα της αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους δικαίου στην Αλβανία.

Σημειώνεται πως οι αλβανικές Αρχές απέρριψαν πρόσφατα το αίτημα για χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στον κ. Μπελέρη, ο οποίος ήθελε να παραστεί στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου Χειμάρρας.

Πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση μετά τη σοβαρή κρίση που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει πως το ζήτημα συνδέεται με την ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέθεσε τροπολογία για την «άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Χειμάρρας και για την «προστασία των περιουσιών της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

Από εκεί και πέρα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, λίγο προτού συναντήσει σήμερα τον Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ενώ το πρωί θα έχει επαφή και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Τέλος, μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφή με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, τον οποίο αναμένεται να ενημερώσει πρώτο για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών συζητήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα