Εφιαλτικό σκηνικό για χιλιάδες πολίτες με «κόκκινα» δάνεια

Εφιαλτικό σκηνικό για χιλιάδες πολίτες με «κόκκινα» δάνεια 15.04.2018Οικονομία

Οι στόχοι των πιστωτικών ιδρυμάτων να μειώσουν κατά 30 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ώστε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις απέναντι στους θεσμούς, βάζουν σε ασφυκτικό κλοιό τους οφειλέτες

Εφιαλτικά αναμένεται να είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και ολόκληρο το 2019 για τους πολίτες με «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει οι συστημικές τράπεζες, τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να μειώσουν τα μη

εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 30 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανάψουν τις μηχανές στο φουλ και θα ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις σε χιλιάδες δανειολήπτες, προκειμένου να καταφέρουν να φανούν συνεπή στις δεσμεύσεις τους έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζικών θεσμών. Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κάποιος ότι μέχρι το τέλος του 2019 εκτιμάται πως θα «γεννηθούν» επιπλέον «κόκκινα» δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ, κατανοεί πόσο επιθετική θα είναι η πολιτική που θα υιοθετήσουν οι τράπεζες.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποτυπώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο στην πιο πρόσφατη έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για την πορεία των «κόκκινων» δανείων. Από τα 20,1 δισ. ευρώ στα οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει η νέα γενιά των «κόκκινων» δανείων τους επόμενους 20 μήνες, τα 7,3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι στεγαστικά, τα 2,5 δισ. ευρώ καταναλωτικά και τα 10,3 δισ. ευρώ επιχειρηματικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για την περίοδο αυτή παρουσιάζεται αυξημένη κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις, ενώ, αντίθετα, η αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων μειώνεται κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Ηδη πολλά από τα δάνεια που έχουν ρυθμίσει οι τράπεζες «ξανακοκκινίζουν» και χρειάζονται εκ νέου ρύθμιση. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ρυθμισμένα δάνεια ύψους 11,2 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 51,1 δισ. ευρώ που έχουν μπει σε ρύθμιση το τελευταίο διάστημα, «ξανακοκκινίζουν» και βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών.

Παρά τις πωλήσεις, παρά τις ρυθμίσεις, παρά τις διαγραφές, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εξακολουθεί να είναι δυσθεώρητο, παρότι έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 100 δισ. ευρώ. Κοινώς, τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, πνίγοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Ο λόγος των ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης προς το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών αυξήθηκε από 28,5% στο τέλος του 2016 σε 30,1% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2017.
Πρόκειται για τρία στα 10 δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, τα οποία οι τράπεζες εκτιμούν ότι έχουν από ελάχιστες έως και μηδενικές προοπτικές εισπραξιμότητας. Την ίδια στιγμή, στεγαστικά δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ και επιχειρηματικά ύψους 38,3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους.

Σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών βρίσκονται καταναλωτικά δάνεια ύψους 9,65 δισ. ευρώ. Το δύσκολο κομμάτι για τις τράπεζες, το οποίο κρύβει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που, αν και μπορούν, αρνούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, είναι το 35% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 360 ημερών.

Από την ανάλυση των αριθμών των επιμέρους κατηγοριών της έκθεσης της ΤτΕ για τους επιχειρησιακούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» για τις τράπεζες, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται εκείνα που «σκάνε» ή ετοιμάζονται να «σκάσουν». Ειδικότερα, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια έχουν αυξηθεί στο 43,4% από το 41,5% που ήταν στο τέλος του 2016, με το 30% των δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας να έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη.

Στο τέλος του 2017 τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ήταν 27,6 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2019 να περιοριστούν στα 20,6 δισ. ευρώ, προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη, αφού μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα «γεννηθούν» επιπλέον «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια 7,3 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς για να αποκομίσουν 2,9 δισ. ευρώ, να έρθουν σε συνεννόηση με τους δανειολήπτες για να προβούν σε ρυθμίσεις και να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους (κίνηση που πρέπει να αποφέρει 8,6 δισ. ευρώ), αλλά και να προβούν σε «κούρεμα» μέχρι του ποσού των 2,2 δισ. ευρώ.

Πωλήσεις και διαγραφές για να «εξυγιανθούν» οι ισολογισμοί

Μέχρι το τέλος τους 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν πετύχει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 30 δισ. ευρώ, από τα 94,4 που είναι σήμερα, στα 64,6 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή επισπεύδουν τις διαδικασίες για να ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Τράπεζα της Ελλάδος καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι για τα επόμενα δύο έτη είναι υψηλοί και φιλόδοξοι. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2018 τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να μειωθούν από τα 94,4 δισ. ευρώ στα 81,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 12,9 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, εντός του 2019 τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να υποχωρήσουν από τα 81,5 δισ. ευρώ στα 64,6 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 16,9 δισ. ευρώ. Πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι; Με διαγραφές και πωλήσεις.

Ο κύριος όγκος των «κόκκινων» δανείων, σχεδόν 11,6 δισ. ευρώ, θα πωληθεί. Τα 7,3 δισ. ευρώ θα είναι επιχειρηματικά, 4,1 δισ. ευρώ καταναλωτικά και τα 200.000.000 ευρώ στεγαστικά. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν παράλληλα σε διαγραφές 10,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά. Οι ρευστοποιήσεις (πλειστηριασμοί) θα φτάσουν τα 10,6 δισ. ευρώ και ο κύριος όγκος, δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ, θα αφορά το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, 2,9 δισ. ευρώ το στεγαστικό και 200.000.000 ευρώ το καταναλωτικό. Τέλος, οι τράπεζες σχεδιάζουν να επαναφέρουν σε ορθή πορεία δάνεια ύψους 21,1 δισ. ευρώ που σήμερα είναι «κόκκινα».

Keywords
Τυχαία Θέματα