Εγινε εμμονικός με τα Μνημόνια

Εγινε εμμονικός με τα Μνημόνια04.12.2018Πρόσωπα

Με προσωπική ατζέντα (;) στο «Economist» ο Στουρνάρας. Πιέζει για τα «κόκκινα» δάνεια και το χρέος

Ο Γιάννης Στουρνάρας (φωτό) δυσκολεύεται ακόμη να πιστέψει ότι η χώρα έχει εγκαταλείψει την καταθλιπτική σκιά των Μνημονίων και επιμένει να προβάλλει

μια προσωπική ατζέντα, στην οποία κυρίαρχη θέση έχουν οι προτάσεις του για τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια, οι οποίες, κατά γενική ομολογία, θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Και μολονότι οι ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί για το υψηλό πράγματι δημόσιο χρέος επιτρέπουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, ενώ οι δείκτες της ανεργίας δείχνουν αισθητή βελτίωση, εξακολουθεί να διεκτραγωδεί την κατάσταση της οικονομίας με τα μελανότερα χρώματα. Το θέμα βέβαια είναι, όπως σημειώνουν στην πολιτική αγορά, ότι το κάνει αυτό σε κοινή θέα...

Μιλώντας χθες σε συνέδριο του «Economist» στο Βερολίνο, εκεί όπου συνθλίβονται κάτω από τη γερμανική σκαιότητα οι προσδοκίες των λαών του φτωχού Νότου, επανέλαβε το παρωχημένο ρεπερτόριό του, υποστηρίζοντας, σε πείσμα της πραγματικότητας, ότι η Ελλάδα μπορεί μεν να έχει κάνει κάποια βήματα προόδου, αλλά ουσιαστικά δεν έχει βγει ακόμα από τη σιδερένια μέγκενη των Μνημονίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας παρουσίασε στους συνομιλητές του το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «απλή και συστημική λύση».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι την τελευταία οκταετία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής. Πρόσθεσε ωστόσο αμέσως μετά ότι η κληρονομιά της κρίσης δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί, αναφερθείς στα «κόκκινα» δάνεια, στο επίπεδο του δημόσιου χρέους, στην υψηλή ανεργία, στο brain drain, στις εισοδηματικές ανισότητες και στους ρυθμούς των επενδύσεων. Επιστρατεύοντας μάλιστα ακαδημαϊκό ύφος, παρέδωσε και μαθήματα υψηλής πολιτικής οικονομίας υποδεικνύοντας, όπως κελεύει το Βερολίνο, την επίσπευση της υλοποίησης όλων των επαχθών όρων που συνομολόγησε η Αθήνα υπό την πίεση των δανειστών.

Στο ίδιο μήκος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Ντίτερ Κεμπφ, μιλώντας στο οικονομικό συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τα Economist Events χθες στο Βερολίνο, τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και μάλιστα με την ευρεία συναίνεση των πολιτικών φορέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα