Εγκαιρη διάγνωση για το ήπαρ!

Εγκαιρη διάγνωση για το ήπαρ!02.04.2019Νέα

Νέα (μη επεμβατική) εξέταση μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια αλλά και να προλάβει τη λιπώδη διήθηση στο συκώτι

Μια πολλά υποσχόμενη, αξιόπιστη και μη επεμβατική εξέταση για την πρώιμη ανίχνευση της ηπατοπάθειας, πριν ακόμη αυτή αρχίσει να δίνει συμπτώματα, ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η νέα εξέταση βασίζεται στη διαπίστωση των ειδικών του University of California ότι τα δείγματα κοπράνων, μέσω της ανάλυσης των βακτηρίων που περιέχουν, μπορούν να «πουν»

με αξιοσημείωτη ακρίβεια αν ένας ασθενής πάσχει ή όχι από μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος, αλλά και πόσο προχωρημένη είναι αυτή.
Οι ερευνητές εντόπισαν στα κόπρανα των ηπατοπαθών μοναδικά μοτίβα βακτηριακών ειδών, στοιχείο που μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν για διαγνωστικούς σκοπούς.

Η μεγάλη δυσκολία με τη μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος είναι ότι δεν μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως, καθώς δεν δίνει συμπτώματα. Μένοντας χωρίς θεραπεία, η ηπατοπάθεια μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή ηπατική βλάβη, ακόμη και σε κίρρωση του ήπατος.

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος αυξάνεται διαρκώς, σχεδόν παράλληλα με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, και σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή και στα γονίδιά μας.

Υπολογίζεται ότι ένας στους δύο παχύσαρκους ασθενείς έχει λιπώδη διήθηση, ενώ και οι συγγενείς πρώτου βαθμού των ασθενών έχουν αυξημένο κίνδυνο να την εμφανίσουν.

Ωστόσο, και το περιβάλλον φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο. Αναλύοντας δείγματα κοπράνων ασθενών με διαγνωσμένη (μέσω βιοψίας) λιπώδη διήθηση και των οικείων τους (!), οι ειδικοί διαπίστωσαν με έκπληξη ότι και όσοι έμεναν στο ίδιο σπίτι είχαν παρόμοιο εντερικό μικροβίωμα. Το πιο σημαντικό που πέτυχαν, ωστόσο, ήταν ότι κατόρθωσαν να εντοπίσουν τους συγγενείς με αδιάγνωστη κίρρωση, με ακρίβεια που άγγιξε το 87%, ενώ διαπίστωσαν ότι τα άτομα με προχωρημένη ηπατική νόσο έχουν κατά κανόνα μικρότερη ποικιλομορφία στο μικροβίωμά τους.

«Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για περισσότερα διαγνωστικά τεστ και θεραπείες που βασίζονται στο μικροβίωμα, και να μας δώσει τη δυνατότητα να προσφέρουμε εξατομικευμένη ιατρική ή ιατρική ακριβείας σε μια σειρά από παθήσεις» τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής Dr Rohit Loomba.

Keywords
Τυχαία Θέματα