ΕΙΝΑΙ «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΖΗΤΗΜΑ;
Επιδίωξη του Τίτο και των συνεργατών του ήταν η διεκδίκηση της ελληνικής Μακεδονίας
Του
Αθαν. Ε. Καραθανάση*
Τον Αύγουστο του 1944 και τον Απρίλιο του 1945, επίσημα πλέον, ιδρύεται η «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία το 1953 μετονομάζεται σε Σοσιαλιστική, εντασσόμενη στην Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Ως Σοσιαλιστική θα παραμείνει έως τον Μάρτιο του 1991, οπότε δημιουργείται το αυτόνομο, πλέον, κρατίδιο των Σκοπίων.
Το
Το 1967 το αθεϊκό καθεστώς του Τίτο ίδρυσε, πάντα στη γραμμή του «Μακεδονισμού», την «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Μακεδονίας», που αποσχίσθηκε από το σερβικό Πατριαρχείο, υπάκουη και αυτή στην πολιτική του Τίτο και των ψευδομακεδόνων του. Δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από καμία Εκκλησία. Τον τελευταίο καιρό, παράδοξα και ξαφνικά, σημειώνεται προσέγγιση της σχισματικής, σκοπιανής Εκκλησίας με το βουλγαρικό Πατριαρχείο. Αγνωστοι, ως τη στιγμή, οι λόγοι της προσέγγισης.
Παραπάνω κάναμε λόγο για ταύτιση μέρους του σλαβικού πληθυσμού των Σκοπίων με τη βουλγαρική εθνική ιδέα. Και ιδού που πριν από δύο, τρία χρόνια 80.000 και πλέον Σκοπιανοί, με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Γκεοργκιέφσκι, έλαβαν βουλγαρικό διαβατήριο. Επομένως, Βούλγαροι. Οι Βούλγαροι, άλλωστε, αναγνώρισαν εκ των πρώτων ως «Μακεδονία» τα Σκόπια, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν δέχονται «μακεδονική γλώσσα», «μακεδονικό έθνος» κ.λπ., καθόσον, λέγουν οι Βούλγαροι, οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι και υπό την πίεση των κρατούντων αναγκάσθηκαν να μεταλλαχθούν σε «Μακεδόνες».
Τη μακρά περίοδο 1945-1951 η επίσημη Ελλάδα δεν αντιδρούσε, θεωρώντας το ζήτημα ανύπαρκτο. Δεχόταν, εξάλλου, η πατρίδα μας, στη δίνη του Εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου, την πίεση της Δύσης να μην αντιδρά στο ζήτημα αυτό, καθώς της ήταν χρήσιμος ο Τίτο στην αντιπαράθεσή της με το ανατολικό μπλοκ, ιδίως μετά τη ρήξη του Τίτο με τον Στάλιν το 1948. Υπήρχε και ένας άλλος λόγος που η Ελλάδα σιωπούσε και αυτός ήταν ότι είχε ανάγκη τον Τίτο και τους «αδέσμευτους» στον ΟΗΕ στις συζητήσεις για το Κυπριακό. Και όσο η Ελλάδα σιωπούσε, αύξανε η σκοπιανή προπαγάνδα, ώσπου ο ελληνικός λαός αντέδρασε με τα ουρανομήκη συλλαλητήρια το 1992.
Η Ευρώπη, μετά την ίδρυση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», επιχείρησε να λύσει τη διαφορά της για το όνομα με την Ελλάδα, ζητώντας από την πρώτη να χρησιμοποιεί όνομα χωρίς να περιλαμβάνει το «συνταγματικό» της όνομα Μακεδονία (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 16 Δεκεμβρίου 1991, 30 Απριλίου 1992, Λισαβόνα 27 Ιουνίου 1993 κ.λπ.). Τα Σκόπια απέρριψαν τις αποφάσεις της Ευρώπης, ώσπου στις 7 Απριλίου 1993 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα δέχθηκε στους κόλπους του με την προσωρινή, γνωστή ως σήμερα ονομασία ΠΓΔΜ-FYROM. Οι Ελληνες πολιτικοί δεν πρόσεξαν ή υποχώρησαν στο ότι η προσωρινή αυτή ονομασία ανέτρεπε την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Μακεδόνα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή «όχι στο όνομα Μακεδονία και στα παράγωγά του» (Απρίλιος 1992). Ο ΟΗΕ μετά το 1993 ανέθεσε την επίλυση της διαφοράς μας με τα Σκόπια στους διπλωμάτες Σάιρους Βανς, λόρδο Οουεν και ύστερα στον Μάθιου Νίμιτς, που ουδέν επέτυχαν εμπρός στη σκοπιανή αδιαλλαξία.
Δεν επέτυχε ούτε το «εμπάργκο» που η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου επέβαλε στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο του 1993, αλλά ούτε και η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, με εμπνευστή τον πολυδραστήριο Αμερικανό διπλωμάτη Χόλμπρουκ επέτυχε, με την Ελλάδα να υποχωρεί σε πολλά σημεία. Προτείνονταν τότε τα ονόματα Νέα Μακεδονία, Gorna Makedonija κ.ά. Το 2004 ο ανεπαρκής πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους αναγνώρισε τα Σκόπια, γεγονός που ανησύχησε την Ελλάδα. Το 2008 η Ελλάδα, υποχωρώντας πάλι, κατήργησε το δόγμα των πολιτικών αρχηγών του 1992 «όχι στο όνομα Μακεδονία και στα παράγωγά του» και δέχθηκε την ονοματοδοσία για το γειτονικό κρατίδιο Μακεδονία, αν αυτή προσδιορίζεται μόνον γεωγραφικά. Και η σκοπιανή κοινή γνώμη φανατίσθηκε εκείνον τον χρόνο, όταν τον Απρίλιο του 2008, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής άσκησε βέτο για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, με τα γνωστά επακόλουθα τον επόμενο χρόνο της πτώσης της κυβέρνησης Καραμανλή.
Το σκηνικό στο εσωτερικό των Σκοπίων ήταν και είναι πάντα ταραγμένο και μόνη διέξοδός τους είναι η Ελλάδα, που τροφοδοτεί την οικονομία τους με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις κ.ά.
Ο αλβανικός εθνικισμός, με το 25% του πολυεθνικού πληθυσμού της γείτονος, ελλοχεύει και διεκδικεί, η Βουλγαρία το ίδιο, η Τουρκία έχει ήδη εκεί απλωμένο πυκνό δίκτυο με βάση τον μουσουλμανικό πληθυσμό της. Και ιδού τώρα που ήλθε η ώρα να λυθεί το περιβόητο σκοπιανό ζήτημα, με τους πολιτικούς μας να αδυνατούν να αρθρώσουν ενιαία εθνική γραμμή. Ο έμπειρος ΥΠΕΞ, καθηγητής Ν. Κοτζιάς, ο οποίος, ανεξαρτήτως πολιτικών θέσεων της κοινής γνώμης, έδειξε να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της, αυτός ιδιαιτέρως καλείται τώρα να υπερασπισθεί τη Μακεδονία και να πράξει το πατριωτικό καθήκον του.
Γιατί τούτο είναι βέβαιο, κ. υπουργέ, ότι οι γείτονες, παίρνοντας τώρα κάτι ως σύνθετο ονοματολογικά, θα σλαβοποιήσουν όλα τα δικά μας μακεδονικά (Ιστορία, γλώσσα, πολιτισμό, προϊόντα κ.λπ.). Ακούσατε πρόσφατα τη «μακεδονική» υστερία του προέδρου τους Ιβανόφ, τον υπερεθνικιστή Γκρούεφσκι που καραδοκεί, τον νυν πρωθυπουργό Ζάεφ, ω του θράσους, να λέγουν ότι είναι και άλλοι, δηλαδή εμείς οι Ελληνες, κληρονόμοι του Μ. Αλεξάνδρου και όχι μόνον οι Σκοπιανοί! Αυτοί, είτε τους δώσουμε σύνθετο, παράγωγο, επιθετικό προσδιορισμό είτε όχι, θα συνεχίσουν, κ. υπουργέ, τον «Μακεδονισμό» τους.
Και δύο λέξεις για τη στάση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που κατά το ιδρυτικό καταστατικό της το 1939 υπερασπίζεται τη Μακεδονία με επιστημονικά επιχειρήματα και την αδέκαστη Ιστορία, ακολουθώντας τον πατριωτισμό των συνετών και γνωστικών Μακεδόνων που συγκροτούσαν τα Δ.Σ. και την ευαισθησία των εταίρων της. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εξέφραζε και εκφράζει τη βούληση απάντων των Μακεδόνων, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, να υπερασπισθούν τη Μακεδονία, που η Ιστορία της είναι βαμμένη με αίμα Μακεδόνων και Πανελλήνων.
Εννοείται ότι την ευθύνη την είχε και την έχει η επίσημη ελληνική Πολιτεία.
*Oμότ. καθηγητής του ΑΠΘ, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποκάλυψη! Αυτές είναι οι περιοχές της Ελλάδας που θερίζει ο καρκίνος
- Πάρε 25.000 ευρώ δωρεάν επιδότηση για να επισκευάσεις το σπίτι σου
- «Έχω κάνει κάνει κανά δυο φορές one night stand και μετάνιωσα φρικτά»
- Ράκος η Αθήνα Ωνάση - Παντρεύεται ο Ντόντα
- Σκότωσε το θείο του για μια θέση πάρκινγκ
- Απελπισμένοι Γερμανοί εργοδότες αναζητούν προσωπικό!
- Βρήκαν άγνωστη ουσία στον λαιμό της 44χρονης από την Αιτωλοακαρνανία
- Θρήνος στην Ορεστιάδα: Νεκρός βρέθηκε ο 37χρονος που αγνοούνταν
- Αυτές είναι οι 6 κινήσεις που θα την κάνουν να «τελειώνει» κάθε φορά που το κάνετε!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews
- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- ΕΙΝΑΙ «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΖΗΤΗΜΑ;
- ΚΑΡΠΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ
- «Είμαστε σαν οικογένεια»!
- Πόσους μήνες αντέχει η Ευρώπη χωρίς ρεύμα;
- Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
- 74 χρόνια από τον βομβαρδισμό του Πειραιά από τους Συμμάχους
- Για τον Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα όλα πάνε καλά
- Μητσοτάκης: Το 2018, έτος πολιτικής αλλαγής!
- Τζάμπα ταλαιπωρία για το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ
- Καλιφόρνια: Χάθηκαν ζωές και σπίτια μέσα στη λάσπη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεοδωράκης: Υπέρ σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία»
- Συναρπαστικό θέαμα και νέες αφίξεις στο Μαρκόπουλο
- Εντολή διαπραγμάτευσης έλαβαν η Μέρκελ και ο Σουλτς
- Ολυμπιακός: Για μια ακόμα νίκη στην Βιτόρια
- Μια νέα λυρική βραδιά έρχεται να μας μαγέψει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας!
- Γκλέτσος: Θα παραιτηθώ αν υπάρξει όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων (βίντεο)
- Κυπριακές εκλογές: Τα στοιχήματα δίνουν Αναστασιάδη - Μαλά στο β' γύρο
- Ο υποψήφιος αγοραστής του χασίς ήταν... αστυνομικός της Δίωξης
- Σε υψηλό τριετίας το ευρώ μετά τη συμφωνία στην Γερμανία
- Το 80% των παιδιών της πέμπτης και έκτης δημοτικού στην Ελλάδα χρησιμοποιούν δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης