Είσοδος μόνο με μοριακό έλεγχο

Εκτός από την ακύρωση της καθιερωμένης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε σειρά μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τηλεδιάσκεψης για την πανδημία του Covid-19.

Συγκεκριμένα, μπαίνει σε εφαρμογή ο έλεγχος όσων εισέρχονται στην Ελλάδα από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από τα χερσαία σύνορα, και το κλείσιμο από τις 12 το βράδυ των καταστημάτων

τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν ήδη αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, ή αποτελούν ενδεχόμενες εστίες διασποράς του ιού, όπως κάποια από τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά για τους τουρίστες (Πάρος, Ρόδος, Κως). Αυτά συμπεριλαμβάνονται στη δέσμη των έξι νέων αυστηρών μέτρων για τη μείωση της διασποράς του Covid-19 που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Θορυβήθηκαν

Η χαλάρωση των πολιτών στις συστάσεις των ειδικών που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από τις αρχές Αυγούστου, με αποκορύφωμα το ρεκόρ των 203 κρουσμάτων που καταγράφηκαν την Κυριακή, θορύβησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία χθες το απόγευμα, μετά και την τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοίνωσε μέσω της εκπροσώπου της Αριστοτελίας Πελώνη τα νέα μέτρα.

Από τις 17 Αυγούστου όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίζουν αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου, το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει έως 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Μάλιστα, το τεστ, που θα πρέπει να διενεργείται στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα, υποχρεούνται να προσκομίζουν τόσο οι Ελληνες πολίτες όσο και όσοι έχουν άδεια διαμονής.

Το ίδιο ισχύει και για όσους ταξιδεύουν με πτήση από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

Σύμφωνα με το τέταρτο μέτρο, από τις 16 Αυγούστου μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει αυτό που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας περιέγραφε ως την πρώτη εστία ανησυχίας, «τις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής». Οπως χαρακτηριστικά τόνιζε ο κ. Πέτσας, κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα. Σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση θέλησε να βάλει τέλος η κυβέρνηση με τα συγκεκριμένα μέτρα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το επόμενο διάστημα, και αφού εξεταστεί η αποτελεσματικότητά τους, να ενταθούν περαιτέρω με επιπρόσθετους περιορισμούς στα χερσαία σύνορα και την προσθήκη και άλλων χωρών στον κατάλογο αυτών από τις οποίες απαιτείται μοριακό τεστ για την είσοδο στην Ελλάδα.

Τα μεσάνυχτα θα κλείνουν καφέ, εστιατόρια και μπαρ σε περιοχές «υψηλού κινδύνου»

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφορούσαν το εσωτερικό και τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων και εκδηλώσεων. Οπως αποφάσισε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

Το έκτο και τελευταίο μέτρο αναφέρει πως από τις 11 μέχρι τις 23 Αυγούστου «λουκέτο» μπαίνει σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, στους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω. Οπως επισημάνθηκε, η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Οπως τονίζεται από κυβερνητικής πλευράς, το σχέδιο της κυβέρνησης εξελίσσεται συνεχώς και, ως εκ τούτου, νέα μέτρα ή η χαλάρωση συγκεκριμένων μέτρων μπορεί να έλθουν ως αποτέλεσμα αυτών ακριβώς των νέων επιδημιολογικών δεδομένων.

Στόχος η νεολαία

Σημειώνεται πως τα νέα μέτρα είχε προαναγγείλει χθες το πρωί και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε παρέμβασή του τόνισε πως «δυστυχώς, η μετάδοση του ιού παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις», ενώ έκανε για ακόμη μια φορά έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στη νεολαία, να τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο Στέλιος Πέτσας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τόνιζε ότι η δεύτερη εστία ανησυχίας για την πανδημία αφορά τις συναθροίσεις ορθίων κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Σημείωνε μάλιστα ότι «κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας, δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση». Με τη συμπεριφορά τους αυτή, τόνιζε ο Στέλιος Πέτσας, θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα