Εισβολή (!) από μαθητές και φοιτητές στο υπ. Παιδείας

Εισβολή (!) από μαθητές και φοιτητές στο υπ. Παιδείας23.10.2018Παιδεία

Εφοδος στο (αφύλακτο) γραφείο του Γαβρόγλου με διαμαρτυρίες για τον νέο εκπαιδευτικό νόμο

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Με εισβολή στο γραφείο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, που έμοιαζε με αυτή στα θερινά ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης, στιγματίστηκε το χθεσινό μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο κατά του νέου εκπαιδευτικού νόμου και του τρόπου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Τα χαλαρά μέτρα ασφαλείας και τη μικρή αστυνομική παρουσία έξω

από το υπουργείο Παιδείας εκμεταλλεύτηκαν περίπου 200 φοιτητές προσκείμενοι στην ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση) και έφτασαν στο γραφείο του Κώστα Γαβρόγλου, όπου και τον εγκλώβισαν.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σύρουν τη βαριά αυλόπορτα του υπουργείου, μπήκαν στο προαύλιο και με ιδιαίτερη άνεση έφτασαν στο ισόγειο, όπου έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, πριν πάρουν τον δρόμο, που όλοι έδειχναν να ξέρουν καλά, για τον τρίτο όροφο και το υπουργικό γραφείο.

Και εκεί τίποτα δεν τους εμπόδισε να ανοίξουν τη βαριά, δίφυλλη, δρύινη πόρτα και να καταλάβουν το γραφείο του υπουργού. Ενας διαδηλωτής ανέβηκε στο τραπέζι των συσκέψεων και έδινε συνθήματα με ντουντούκα, ενώ άλλοι πατούσαν πάνω στους καναπέδες για να υψώσουν πανό με τα συνθήματά τους.
Ο Κώστας Γαβρόγλου, όσο μπορούσε να είναι ψύχραιμος από την εισβολή στον προσωπικό χώρο εργασίας του, παρέμεινε καθισμένος στο υπουργικό γραφείο, σχεδόν κρυμμένος πίσω από τεράστιες στοίβες με χαρτιά, υπηρεσιακά έγγραφα και άλλα αντικείμενα.

Γεύση κινητοποίησης

Ο ίδιος πήρε μια γερή γεύση τι εστί φοιτητική και μαθητική κινητοποίηση... Οι εκατοντάδες διαδηλωτές, σχεδόν «εκστασιασμένοι» από την «άλωση» του υπουργικού γραφείου, ουσιαστικά δεν άκουγαν τα επιχειρήματα και τον αντίλογο του Κώστα Γαβρόγλου.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του νόμου πλαισίου, αλλά και του επικείμενου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Με τη γνωστή «ξύλινη αριστερή γλώσσα» των αμφιθεάτρων κατηγόρησαν τον Κώστα Γαβρόγλου και την κυβέρνηση ότι μετατρέπουν το σχολείο σε ένα «εργοστάσιο που παράγει ανθρώπους προς κατανάλωση από την αγορά εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες της».

Σήμερα φοιτητές των φοιτητικών εστιών από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, έχουν προγραμματίσει νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Παρακμή

Η εικόνα του Κώστα Γαβρόγλου ήταν θλιβερή, αποτυπώνοντας την καταρράκωση του κύρους του θεσμού που εκπροσωπεί, του υπουργού Παιδείας. Πόσο ικανοποιημένος νιώθει από τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν φοιτητές και μαθητές; Η συνοφρυωμένη μορφή του, σε πλήρη αντίθεση με τους θερμόαιμους φοιτητές που τον περιτριγύριζαν, μου θύμισε τον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ Αντώνη Καλοκαιρινό, το γραφείο του οποίου πριν από τέσσερα χρόνια άλλοι διαδηλωτές «στόλισαν» με σκουπίδια. Βλέποντας τον υπουργό Παιδείας τόσο αμήχανο, να δείχνει αβοήθητος και άπειρος να διαχειριστεί την ένταση και τις φωνές, ήρθε αβίαστα στο μυαλό μου η περιβόητη φράση του Κώστα Γαβρόγλου περί «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος». Αυτά, δυστυχώς, συμβαίνουν όταν σπέρνεις ανέμους. Αναπόδραστα θα θερίσεις θύελλες...

Αφαιρούν από τις εξετάσεις τον «Επιτάφιο» και την «Αντιγόνη»

Εμμεσο εξοβελισμό του «Επιταφίου του Περικλέους» και της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από τη μαθησιακή διαδικασία καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ). Σε ανακοίνωσή της στηλιτεύει την επικείμενη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με την οποία θα επισφραγιστεί η ήδη ανακοινωμένη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις εξετάσεις των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου.
Στη β' τάξη, όπως έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές από τη φετινή σχολική χρονιά θα εξετάζονται για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη μόνο στην Ελληνική Γλώσσα (μόνο οι κλάδοι Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία σε τρίωρη συνεξέταση), καθώς καταργήθηκε η εξέταση στα Αρχαία.
Η ΠΕΦ υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση θα υποβαθμίσει στη συνείδηση των μαθητών τα δύο αυτά εμβληματικά κείμενα, θεμελιώδη για τη διαμόρφωση της συνείδησης του σκεπτόμενου, ενεργού και ευαίσθητου δημοκρατικού πολίτη, ενώ πολύ φοβόμαστε ότι προαναγγέλλεται με τα μέτρα αυτά η ολοσχερής κατάργηση της διδασκαλίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο κείμενα επί υπουργίας Νίκου Φίλη είχαν βγει από την ύλη, κάτι που διόρθωσε, εν μέρει τελικά, ο Κώστας Γαβρόγλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα