Εκαναν κίνημα για τα πεταμένα φαγητά

Εκαναν κίνημα για τα πεταμένα φαγητά05.11.2018Πρόσωπα

Στόχος η καλύτερη διαχείριση, για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια

«Τέλος» στη σπατάλη του μαγειρεμένου φαγητού σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας και ξενοδοχεία της χώρας μας -το οποίο πολλές φορές καταλήγει στο καλάθι των αχρήστων- θέλει να βάλει η Σταυρούλα Μπουγάνη μέσα από το κίνημα που δημιούργησε και συστήνει στο ελληνικό κοινό τον όρο βιώσιμη ή αειφόρος γαστρονομία.

Οπως αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» η συνιδρύτρια του κινήματος Ευαγγελία Βοριά, «περισσότερα από 400 κιλά φαγητό που παράγει ένα μέσο ελληνικό

εστιατόριο σε λειτουργία εκτός τουριστικής περιόδου καταλήγουν στα σκουπίδια. Την ίδια στιγμή, ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό πετάει περίπου 600 ευρώ τον χρόνο αγοράζοντας τρόφιμα τα οποία δεν θα καταναλωθούν ποτέ».

Η Σταυρούλα Μπουγάνη εργαζόταν ως σύμβουλος εστίασης σε εστιατόριο αλυσίδας γρήγορου φαγητού στο εξωτερικό όταν είδε με τα μάτια της ότι το φαγητό που μαγείρεψαν οι υπάλληλοι στην εκπαίδευσή τους κατέληξε μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών. Ετσι, τον Ιούλιο του 2017 σύστησε το κίνημα, σκοπός του οποίου είναι να ενημερώσει τους υπευθύνους ξενοδοχείων και εστιατορίων αλλά και το ευρύτερο κοινό για την καλύτερη διαχείριση των τροφίμων, που θα οδηγήσει με τη σειρά του στη μείωση της σπατάλης του φαγητού.

Οι τρόποι που το κίνημα προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους του είναι μέσω της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής, της ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού, αλλά και μιας εφαρμογής που θα λειτουργήσει δοκιμαστικά μέσα στον τρέχον μήνα και στην οποία ξενοδοχεία και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας θα «δηλώνουν» τις πλεονάζουσες μερίδες φαγητού και οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορεί να τις αγοράζει σε πολύ χαμηλές τιμές. Η κυρία Βοριά σπεύδει να τονίσει ότι το φαγητό αυτό δεν θα πηγαίνει σε άπορους πολίτες, γιατί είναι διαφορετικοί οι μηχανισμοί που στοχεύουν στη φροντίδα τους.

Στην προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν επιχειρηματίες και μάγειρες για τη σπατάλη, οι υπεύθυνοι του κινήματος βρήκαν μπροστά τους πολλές «κλειστές πόρτες», καθώς στην Ελλάδα «δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι έχουμε απώλεια τροφής», σχολιάζει η κ. Βοριά.

Πέρα όμως από τις επιχειρήσεις, ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να συμβάλλει με απλούς τρόπους ώστε να μην πετά φαγητό στο σπίτι του. «Οσο περισσότερο γνωρίζουμε τρόπους αποθήκευσης τροφίμων ώστε να μη χαλάνε εύκολα τόσο μειώνουμε και τα απορρίμματα τροφής.

Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να αγοράζουμε αυτά που ξέρουμε σίγουρα ότι θα καταναλώσουμε. Επίσης ό,τι φαγητό μένει να το αξιοποιούμε με τη δημιουργική φαντασία μας, κάτι που έκαναν τα παλιότερα χρόνια οι νοικοκυρές. Δηλαδή, θα μπορούσαμε να το μαγειρέψουμε με διαφορετικούς τρόπους, ώστε να το φάμε και την επόμενη μέρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γιώτα Φλώρου

Keywords
Τυχαία Θέματα