Εκδήλωση για το παρελθόν του εμβληματικού Διοικητηρίου

Εκδήλωση για το παρελθόν του εμβληματικού Διοικητηρίου14.01.2019Ρεπορτάζ

Ενα ξεχωριστό θέαμα, με αφηγήσεις ηθοποιών και μουσική, για ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης

Την ιστορία και τον ρόλο του Διοικητηρίου, ενός από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης, είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν οι Θεσσαλονικείς μέσα από ένα ξεχωριστό θέαμα με αφηγήσεις ηθοποιών, τραγούδια και μουσική.

Οι επισκέπτες, που γέμισαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον υπαίθριο χώρο του Διοικητηρίου, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον

την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» από την Parallaxi, σε συνεργασία με το Youthnest, και υπό την αιγίδα του ΥΜΑΘ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ηθοποιοί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) μετέφεραν στο κοινό την ιστορία του κτιρίου, που είχε «μεταμορφωθεί» από ειδικό φωτισμό.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Διοικητήριο ζωντανεύει και είναι ακόμα μία δράση από τις δράσεις εξωστρέφειας που κάνουμε τον τελευταίο καιρό» δήλωσε η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Το επιβλητικό κτίριο, γνωστό σε όλους ως Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και άρχισε να χτίζεται το 1891 για να στεγάσει τον Τούρκο κυβερνήτη. Στο κτίριο αυτό υπεγράφη από τον Τούρκο αρχιστράτηγο του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1912, Χασάν Ταξίν πασά, η παράδοση της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό Στρατό, στις 26 Οκτωβρίου 1912.

Στη διάρκεια της πυρκαγιάς του 1917, το Διοικητήριο παρέμεινε ανέπαφο από τη φωτιά, αλλά ο περιβάλλων χώρος του μνημείου καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα. Το 1925 είναι η μόνη Γενική Διοίκηση που διατηρήθηκε, ενώ το 1945 ιδρύεται η Γενική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος. Το 1955, οι Γενικές Διοικήσεις καταργούνται και έρχεται το υπουργείο Βόρειας Ελλάδας, με επικεφαλής υπουργό, που για πρώτη φορά συμμετέχει σε υπουργικό συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα