Έκλεισε το παράθυρο για νέο «κούρεμα» στις επιστρεπτέες

Μετά και τις πρόσφατες διαβουλεύσεις με τους δανειστές για τη 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, τα θετικά σενάρια «πάγωσαν»

Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν αλλαγές» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το σενάριο νέου «κουρέματος» στα επιστρεπτέα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών. Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές εβδομάδες ο πολιτικός προϊστάμενος του οικονομικού επιτελείου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιστρεπτέων ποσών που θα πρέπει να καταβάλουν προς το Δημόσιο οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν τουλάχιστον

έναν από τους επτά κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Ωστόσο, μετά και τις νέες διαβουλεύσεις με τους δανειστές για τη 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, τα όποια σενάρια μάλλον μπήκαν στο… συρτάρι μέχρι νεωτέρας. Οπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, σε περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των «δίδυμων» κρίσεων (υγειονομικής και ενεργειακής) και ανάλογα και με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, θα εξεταστεί η πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, δηλαδή ενός επιπλέον «κουρέματος» των ποσών.

Από το σύνολο των 8 δισ. ευρώ που έχουν διανεμηθεί και στους επτά κύκλους της κρατικής ενίσχυσης, προς επιστροφή είναι τα 3,3 δισ. ευρώ, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Ιουνίου του 2022, σε 60 μηνιαίες δόσεις, προκειμένου η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο του έτους 2027. Ωστόσο, ελλείψει χρημάτων και με την απειλή εκτόξευσης των ελλειμμάτων, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μην «κουρέψει» επιπλέον ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον μήνα Ιανουάριο με κρατική εντολή, ούτε σε εκείνες που επλήγησαν σημαντικά επί σχεδόν έναν μήνα από τα περιοριστικά μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που είχαν κάνει ενάρξεις μέχρι τις 31/12/2018 θα πρέπει να επιστρέψουν από το 25% έως το 50% της επιστρεπτέας, ενώ όσοι έκαναν ενάρξεις μετά την 1η/1/2019 θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% έως 33%.

Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί παράταση και στη δυνατή εφάπαξ καταβολή των επιστρεπτέων ποσών με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού, ως και την 31η Μαρτίου 2022, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το «κούρεμα» της κρατικής ενίσχυσης, μια επιλογή που ευνοεί κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, που διαθέτουν ρευστότητα, σε πλήρη αντίθεση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων για την επιβίωσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα