Εκπέμπουν SOS οι κλινικές της Δυτικής Μακεδονίας!

Με έναν εντατικολόγο θα μείνει η Κοζάνη, την ώρα που οι απανωτές εφημερίες έχουν εξοντώσει τους γιατρούς – Στο «κόκκινο» Γρεβενά, Πτολεμαΐδα, Γιαννιτσά και Κατερίνη

Τραγική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και ύστερα από όσα έγιναν γνωστά από τις κινητοποιήσεις γιατρών στη Θεσσαλονίκη, τη σκυτάλη παίρνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο

πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης είναι αποκαλυπτικός: «Το Νοσοκομείο της Κοζάνης θα μείνει το επόμενο διάστημα με… έναν εντατικολόγο. Τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί με μόλις δύο εντατικολόγους και έναν ιατρό αναισθησιολόγο. Οι γιατροί, προκειμένου να καλύψουν το πρόγραμμα εφημεριών, κάνουν πάνω από δέκα εφημερίες τον μήνα με εξοντωτικά ωράρια, Εντατική παίδων δεν υπάρχει σε κανένα νοσοκομείο ούτε φυσικά Εντατική νεογνών».

Και ακόμη: «Από τις 88 οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, μόλις οι 42 είναι καλυμμένες! Περισσότερες από το 50% είναι κενές! Στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας κενές είναι το 25% με 34% των οργανικών θέσεων». Προβλήματα υπάρχουν επίσης στο Νοσοκομείο Γρεβενών, που λειτουργεί με αναισθησιολόγο μόνο… 20 μέρες τον μήνα, ενώ και στην Παιδιατρική της Κοζάνης υπηρετούν δύο γιατροί που έχουν εξοντωθεί σωματικά και ψυχικά, καθώς αυτοί οι άνθρωποι από μόνοι τους κρατούν την Παιδιατρική, προσπαθώντας να καλύψουν και εφημερίες.

Στην Πτολεμαΐδα, από τις πέντε θέσεις στην Παιδιατρική Κλινική, μόνο μία καλύπτεται από μόνιμη γιατρό, οι άλλοι μετακινούνται από άλλους νομούς για εφημερία.
Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών η Παθολογική Κλινική και το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα βρίσκονται, σύμφωνα με τους γιατρούς, σε «λειτουργική κατάρρευση» έπειτα κι από τις μαζικές παραιτήσεις έξι γιατρών σε έναν μήνα και συνολικά εννέα, κατά τον τελευταίο χρόνο.

Στην Κατερίνη το νοσοκομείο λαμβάνει έκτακτη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την κάλυψη αναγκών μη διάδοσης του Covid-19 και για τη διαμόρφωση νέων χώρων νοσηλείας.

Επίσης, τραγική είναι η κατάσταση στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί η μοναδική ΜΕΘ Παίδων στη Β. Ελλάδα και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού (ΕΝΙΘ) έκανε λόγο για ανεπάρκεια του συστήματος να παράσχει ασφαλή υγειονομική κάλυψη στα παιδιά. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος, αυτό αναδεικνύεται από τα θλιβερά πρόσφατα περιστατικά διακομιδής παιδιών από Γρεβενά, Κοζάνη και Δράμα προς τις ΜΕΘ Παίδων Αθήνας και Πάτρας. Σε συνδυασμό με την έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων και τις ελλείψεις σε δεκάδες φάρμακα, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κλίμα για το επόμενο διάστημα.

Συλλαλητήριο

Τέλος, 11 φορείς και σωματεία της πόλης διοργανώνουν συλλαλητήριο την 1η Φεβρουαρίου για τη δραματική κατάσταση στα δύο νευραλγικά τμήματα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, που βρίσκονται σε κατάσταση «λειτουργικής κατάρρευσης», όπως λέει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας Χαράλαμπος Αποστολίδης.

Επειτα από όλα αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προφανώς σιωπά για την ανυπαρξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού όλα τα παραπάνω προβλήματα δεν λύθηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα