Εκρυβε «νάρκες» το πολυνομοσχέδιο

Εκρυβε «νάρκες» το πολυνομοσχέδιο09.06.2018Παρασκήνιο

Στα «κοράκια» και τα επιχειρηματικά δάνεια συνεργάσιμων οφειλετών. Μεγάλες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη

Ξεπούλημα «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε funds, ακόμα και αν οι δανειολήπτες είναι συνεργάσιμοι και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των επιχειρήσεων, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και το οποίο επιπλέον κάνει πράξη τη δέσμευση της

κυβέρνησης (που είχε αναδείξει εδώ και καιρό η «δημοκρατία») να χρησιμοποιηθεί το Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ως εγγύηση για την αποπληρωμή έως 25 δισ. ευρώ από τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας προς τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Παράλληλα, καθιερώνεται η πενταετής αναδρομική άρση του τραπεζικού απορρήτου ως αναγκαία προϋπόθεση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, ενώ καταργείται οριστικά ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων και οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεώνονται να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση κάνει ακόμα πιο εύκολη τη ζωή των funds και των τραπεζών, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα μπορούν να πωληθούν από τις τράπεζες σε εταιρίες διαχείρισης χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσκληση ρύθμισης προς τον δανειολήπτη.

Σύμφωνα με το άρθρο 69 αίρεται η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν μέσα σε 12 μήνες τους οφειλέτες και τους εγγυητές μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, πριν από την πώλησή τους στα funds. Ως σήμερα αυτό ίσχυε μόνο για τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος και για την πώληση δανείων συνεργάσιμων δανειοληπτών.

Αναδρομική άρση

Παράλληλα, τα funds θα μπορούν να ενημερώνουν τους οφειλέτες και με e-mail και με μήνυμα στο κινητό.

Οσον αφορά τον νόμο Κατσέλη, η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, η οποία θα ισχύει αναδρομικά για πέντε χρόνια.

Επίσης, καθορίζονται διαδικασίες αυτόματης απόρριψης του οφειλέτη σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής τριών μηνιαίων δόσεων που ορίζονται με τη δικαστική απόφαση, ενώ προβλέπεται η προστασία της πρώτης κατοικίας βάσει της εμπορικής της αξίας (και όχι της αντικειμενικής), εφόσον υφίσταται έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή ακινήτων που είναι εγγεγραμμένος στο οικείο μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.

Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, εντάσσονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2017.

Στο φορολογικό πεδίο προβλέπονται ακόμα τα εξής:
• Απαλλάσσεται από τον φόρο το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας έως 200 τ.μ. ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.
• Στο ειδικό καθεστώς της απαλλαγής από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων εντάσσονται και όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών.
• Γίνεται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η δαπάνη για ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια.
• Αποζημίωση θα καταβάλλουν στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.

Στις περισσότερες από 200 σελίδες που απαρτίζουν το πολυνομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022, που προβλέπει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα έως 5,2% του ΑΕΠ το 2022, έναντι στόχου 3,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα