«Εκτοξεύτηκαν» τα ενοίκια!

«Εκτοξεύτηκαν» τα ενοίκια!26.09.2018Οικονομία

Αύξηση στην Αττική κατά 6,9%, στη Θεσσαλονίκη 14,4% και την περιφέρεια 7,1%. «Πρωταθλήτρια» η Πάτρα, με άνοδο 15%

Σημαντική αύξηση σημειώνουν φέτος οι τιμές των ενοικίων, που φτάνει σε πανελλαδική κλίμακα το 8,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάδας, που λειτουργεί το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο της χώρας.

Στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,9%, στη Θεσσαλονίκη κατά 14,4% και την περιφέρεια κατά 7,1% (με μεγάλες, όμως, διαφορές από πόλη σε πόλη).

Σημαντική διαπίστωση είναι ότι δεν σημειώθηκαν πουθενά μειώσεις τιμών σε πόλεις ως σύνολα. Ειδικότερα, αύξηση τιμών κατά 15% παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο, ακολουθούμενες από τη Σπάρτη κατά 14%, ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση 17%.
Μικρότερη άνοδος 2%-7% σημειώθηκε σε πόλεις, όπως η Καβάλα, η Καρδίτσα, η Ξάνθη, η Λαμία και η Κόρινθος, ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι τιμές μόνο στη Λάρισα και στα Ιωάννινα σε σχέση με το 2017.

Πτώση στην Αττική παρατηρήθηκε μόνο στις περιοχές της Νέας Ερυθραίας (9%) και την Εκάλη (8,5%). Στα βόρεια προάστια, όμως, η συνολική εικόνα ήταν θετική, με την αύξηση να αγγίζει το 6,7% και, σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη, να είναι άνω του 14%.

Το Κουκάκι στην κορυφή

Στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές σε αρκετές περιπτώσεις σημείωσαν ανοδική πορεία, όπως στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση 34% και 35% αντίστοιχα, καθώς και στο Κολωνάκι (23%), στον Νέο Κόσμο (19%) και στη Νεάπολη (20%). Συνολικά, η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ενοίκια του κέντρου της Αθήνας ήταν 20% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολούθως, ανοδικά κινήθηκαν και τα νότια προάστια κατά 4,7%, με τη μεγαλύτερη αύξηση (11,9%) να καταγράφεται στην περιοχή της Γλυφάδας, ακολουθούμενη από την Καλλιθέα με 9,1%. Στις υπόλοιπες περιοχές (Αλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη) η άνοδος ήταν περίπου 4%-5,5%.
Στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 14,4% κατά μέσον όρο, με μεγάλες διακυμάνσεις όμως από περιοχή σε περιοχή. Στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 10%, με εξαίρεση όμως τις περιοχές της Τούμπας, του Χαριλάου και της Ανω Πόλης, όπου καταγράφηκαν αυξήσεις 13% ως 21%.

Keywords
Τυχαία Θέματα