Ελλάς - Γαλλία συμμαχία για ΑΟΖ και πλεονάσματα

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία για ΑΟΖ και πλεονάσματα30.01.2020ΝΔ

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν. Στο τραπέζι, η προμήθεια φρεγατών και η αντιμετώπιση του Mεταναστευτικού

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ. Μια συνάντηση που έγινε σε θερμό κλίμα και ο Ελληνας πρωθυπουργός απέσπασε τη στήριξη του Παρισιού στα δύο

αυτά κρίσιμα ζητήματα. 

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν και, σίγουρα, η καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και η καταδίκη της τουρκολιβυκής συμφωνίας, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών, αφήνουν αίσθημα ικανοποίησης στην ελληνική πλευρά. Πέραν όμως των δηλώσεων, αυτό στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη σημασία από το Μέγαρο Μαξίμου είναι η απόφαση για εξειδίκευση των βασικών αξόνων συνεργασίας σε συναντήσεις που θα ακολουθήσουν ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή, ενώ συζητήθηκε η δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή με τη μεταφορά μαχητών, η οποία, σύμφωνα με τη Γαλλία, παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου, αλλά και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.

Για το ζήτημα της προμήθειας γαλλικών φρεγατών από τη χώρα μας, από κυβερνητικής πλευράς τονίζεται ότι υπάρχουν γύροι επαφών ανάμεσα στα δύο υπουργεία Αμυνας. Η συζήτηση έχει μπει πλέον στο τεχνικό μέρος της, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, καθώς είναι γνωστή η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά και η οποία δυσκολεύει το όλο ζήτημα.

Κοινή προοπτική υπάρχει και στο μεταναστευτικό ζήτημα και στην αντιμετώπισή του, καθώς και οι δύο χώρες στέκονται ιδιαίτερα επικριτικά ως προς το πώς λειτουργεί αυτή τη στιγμή το σύστημα ασύλου, που επιτρέπει αυτό που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «asylum shopping» και είναι η μετακίνηση μεταναστών σε χώρες όπου θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν θετική απάντηση.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από την ελληνική πλευρά και στη συμπαράσταση της Γαλλίας στο ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που ξεκινά με στόχο να επιτευχθεί από το 2021. Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον CEO της Total Patrick Pouyanné. Ηταν η πρώτη φορά που συναντάται ο πρωθυπουργός με την Total και οι συνομιλίες αφορούσαν τις έρευνες και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και νότια της Κρήτης.

Όπως τονίζεται από το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει ιδία αντίληψη του πώς βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο, και πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς «παίκτες» σε όλα τα επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα