Ελληνογαλλική συμμαχία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ελληνογαλλική συμμαχία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις23.08.2019ΝΔ

Ο Κυριάκος έλαβε τη στήριξη Μακρόν για την Κύπρο, γρίφος τα αποτελέσματα των συζητήσεων για τα πλεονάσματα

Με ένα ηχηρό γαλλικό μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο στις αποσκευές του επέστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παρίσι, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώπιον του Ελληνα πρωθυπουργού, φρόντισε στις κοινές τους δηλώσεις λίγο πριν από το τετ α τετ των δύο ηγετών να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην Κύπρο

και να διαμηνύσει ότι η Γαλλία βρίσκεται σε «επαγρύπνηση» για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης -μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο- σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο». 

Το στίγμα της κοινής γραμμής Ελλάδας και Γαλλίας έναντι της Τουρκίας είχε ήδη δοθεί με τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στη «Figaro», όπου ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία της παρουσίας της γαλλικής Total στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών από σύμμαχες χώρες συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανταπέδωσε λέγοντας με νόημα ότι «η ανατολική Μεσόγειος κάνει την Ελλάδα μια σημαντική χώρα στην περιοχή».

Δεν πέρασαν μερικές ώρες από το μήνυμα Μακρόν στην Αγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας δίπλα του τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, απάντησε προκλητικά.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αν κάποιοι δεν έχουν παραδειγματιστεί από όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, θα ήθελα να γίνει γνωστό ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις αναγκαίες απαντήσεις» είπε.

Κάλεσμα

Κατά την παραμονή του στο Παρίσι και το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε εμφατικό κάλεσμα στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και στο κάλεσμα αυτό ο κ. Μακρόν ανταποκρίθηκε μιλώντας για ενίσχυση της οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Κοινές θέσεις εκφράστηκαν για την ανάγκη μιας νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, τον ενιαίο προϋπολογισμό, για το Μεταναστευτικό, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο για το μείζον θέμα της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα -αν και συζητήθηκε μεταξύ των κ. Μακρόν και Μητσοτάκη- τα αποτελέσματα των συνομιλιών παραμένουν γρίφος.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, εν όψει και του ταξιδιού στο Βερολίνο, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του στις δημόσιες δηλώσεις του, ενώ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, άφησε να διαφανεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις.

«Οταν βρισκόμαστε σε μια αναπτυξιακή παγίδα, πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία, η έμφαση στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα είναι κάτι που συμμεριζόμαστε απόλυτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στόχος του είναι να αλλάξει το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την Ελλάδα. «Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση Μακρόν - Μητσοτάκη συζητήθηκε επίσης η πρόταση για έκθεση στην Ελλάδα το 2021 των Γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο Μουσείο του Λούβρου.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευε η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία είχε ξεχωριστό πρόγραμμα και ξεναγήθηκε από την Μπριζίτ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα