Εν μέσω κρίσης τρέχουν να ξεπληρώσουν το ΔΝΤ

Τη διαδικασία για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίτερα το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ. Ωστόσο, προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο επιλέγει να δαπανήσει ένα «πολύτιμο» κομμάτι

των ταμειακών διαθεσίμων για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, παρά να τα διαθέσει στην αγορά για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022. Υπενθυμίζεται πως μέσα σε διάστημα 12 μηνών το Δημόσιο θα έχει προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή του ποσού των 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ, μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2021 ο Προϋπολογισμός περιέχει ένα κονδύλι 4,5 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όπως επίσης και ένα ποσό της τάξεως 3 δισ. ευρώ, το οποίο αρχικά είχε υπολογιστεί σαν ένα «μαξιλάρι» για την πανδημία. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει ότι το ποσό αυτό θα έχει διανεμηθεί στην αγορά μέχρι το τέλος Μαρτίου, καθώς το lockdown παίρνει συνεχώς νέες παρατάσεις. Στόχος είναι να πειστούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ότι η Ελλάδα μειώνει το χρέος της, μια ένδειξη ότι αξίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται πως τα δάνεια του ΔΝΤ συνοδεύονται από υψηλά επιτόκια, τα οποία οδηγούν στην καταβολή πανάκριβων ετήσιων τόκων προς το Ταμείο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επιθυμεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, καθώς τα επιτόκια είναι πολύ κάτω από το 1%, με στόχο να κερδίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε τόκους και να μειώσει ταυτόχρονα το ύψος του χρέους, που φέτος θα διαμορφωθεί σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από το 200% του ΑΕΠ. Ομως κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες παραμένει αβέβαιο, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι επιλέγει να μη διαθέσει το εξαιρετικά μεγάλο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν από το παρατεταμένο lockdown.

Keywords
Τυχαία Θέματα