Ενας «Μακμπέθ» από το Κιλκίς!

Ο δάσκαλος θεάτρου Κων. Καβακιώτης, που διαπρέπει στο Λονδίνο εδώ και οκτώ χρόνια, επιστρέφει στα πάτρια για τον σαιξπηρικό ρόλο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ζει και διαπρέπει στο Λονδίνο τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δάσκαλος θεάτρου αλλά και ηθοποιός, ο Κωνσταντίνος Καβακιώτης αφήνει για λίγο τη βρετανική πρωτεύουσα και έρχεται στη… συμπρωτεύουσα, τη Θεσσαλονίκη, για να υποδυθεί έναν από τους ωραιότερους ρόλους της παγκόσμιας δραματουργίας,

εκείνον του «Μακμπέθ» στο ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Ιανουαρίου, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα, ο ηθοποιός, που έλκει την καταγωγή του από το Κιλκίς, μιλά στη «δημοκρατία» για τον «Μακμπέθ», που φέρει την υπογραφή της Αναστασίας Ρεβή, αλλά και τη ζωή του στη μητρόπολη του θεάτρου, όπως λέει, το Λονδίνο.

«Η παραγωγή αυτή θα θυμίζει πολύ γοτθικό παραμύθι. Ως γνωστόν, το έργο διαδραματίζεται στη Σκοτία και επομένως θα είναι επηρεασμένο πολύ από τη σκοτεινή ατμόσφαιρα της Σκοτίας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μια επική παραγωγή» εξηγεί, τονίζοντας ότι η εν λόγω παράσταση θα είναι εντελώς διαφορετική από όσες μέχρι σήμερα έχουν δει οι Ελληνες θεατές. «Η Αναστασία Ρεβή παρουσιάζει ένα έργο με τον ίδιο τρόπο που θα παιζόταν στην Αγγλία, με μια διαδραστική αμεσότητα». Οι δυο τους συνεργάζονται χρόνια τώρα, μια και η κυρία Ρεβή είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της βραβευμένης θεατρικής ομάδας Theatre Lab Company που εδρεύει στο Λονδίνο.

Οπως εξηγεί, ο ρόλος αυτός είναι για εκείνον όνειρο ζωής. «Είναι ένας από τους πιο δύσκολους σαιξπηρικούς ρόλους. Είναι ένας χαρακτήρας με πολλές πτυχές, ένα πρόσωπο το οποίο, όπως επισημαίνει και ο Σαίξπηρ, διαθέτει μια αλματώδη φιλοδοξία για την εξουσία. Θέλει να γίνει ο νέος Θεός. Σκοτώνει τον βασιλιά και από εκείνο το σημείο αρχίζει η πτώση του. Ο Μακμπέθ είναι μεγάλος χαρακτήρας, όπως και ο Ριχάρδος Γ’ και ο Αμλετ. Θα έλεγα πως είναι ένας τραγικός χαρακτήρας, που υποφέρει από το τραγικό λάθος του» συνεχίζει ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως είναι η πρώτη φορά που τον ενσαρκώνει.

Αν και τα τελευταία οκτώ χρόνια μένει στο Λονδίνο, δηλώνει χαρούμενος που έχει την ευκαιρία να μετέχει σε μια παραγωγή του ΚΘΒΕ. «Είναι μεγάλη μου τιμή που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη και παίζω στο κρατικό μας θέατρο» λέει. «Δεν σας κρύβω πως μου λείπουν πολύ η πατρίδα μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου. Θα ήθελα πολύ να μείνω, αλλά δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οταν έφυγα πριν από οκτώ χρόνια για να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Αγγλία, δεν ήξερα αν θα έμενα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου με βρήκε ένας ατζέντης και έτσι άρχισαν όλα».

Στο Λονδίνο σπούδασε στο Royal Central School of Speech and Drama, στο πανεπιστήμιο της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Moscow Art Theatre, στο Lincoln Centre Theatre της Νέας Υόρκης και στο Shakespeare’s Globe Theatre. «Από το 2013 είμαι διευθυντής στη θεατρική ομάδα Drama Classes London, ενώ είμαι και μέλος της κριτικής επιτροπής των υποψηφίων για το Masters of Arts στο Royal Central School, εκεί δηλαδή όπου φοίτησα κι εγώ. Αν είσαι καλλιτέχνης, είναι ευλογία να μένεις στο Λονδίνο. Είναι η θεατρική μητρόπολη. Μπορεί να δει κανείς υψηλού επιπέδου παραστάσεις με γνωστούς πρωταγωνιστές, αλλά ταυτόχρονα και να απολαύσει πιο εναλλακτικά θεάματα».

INFO: Η παράσταση «Μακμπέθ» σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή κάνει πρεμιέρα αύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Τι κοινό έχουν αθλητισμός – υποκριτική

Με σπουδές στη Θεολογία αλλά και με μια μεγάλη προϋπηρεσία στο χάντμπολ, αφού προτού φύγει για την Αγγλία έπαιζε και σε ομάδα, ο Κωνσταντίνος Καβακιώτης υποστηρίζει ότι ο αθλητισμός παρουσιάζει ομοιότητες με την υποκριτική. «Στον αθλητισμό μαθαίνεις να ακολουθείς το ευ αγωνίζεσθαι και να πράττεις με ομαδικό πνεύμα. Αυτές τις αρχές εφαρμόζουμε άλλωστε και οι ηθοποιοί». Παίζουν ακόμη οι Πολυξένη Σπυροπούλου, Κωνσταντίνος Λιάρος, Νίκος Καπέλιος, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Καραμφίλης και πολλοί άλλοι ηθοποιοί.

The post Ενας «Μακμπέθ» από το Κιλκίς! appeared first on ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα