Ένοχη σιωπή της Ν.Δ. με το πόρισμα για τις υποκλοπές

Αρνείται να το δώσει στη δημοσιότητα και με διαρροές επιμένει ότι όλα έγιναν νόμιμα.

Μόνη κι έρημη να υπερασπίζεται τη δήθεν νομιμότητα των παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων έμεινε η Ν.Δ. στην εξεταστική, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσω των πορισματικών τους θέσεων, να την κατηγορούν για συγκάλυψη και συσκότιση του σκανδάλου, και τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζήτησης και ποινικών ευθυνών, μέσω της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ,

κράτησε πιο χαμηλούς από το αναμενόμενο -και συγκριτικά με την Κουμουνδούρου- τόνους, λέγοντας πως όσοι συμμετείχαν στην «παράνομη» απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν πιθανόν τελέσει αξιόποινες πράξεις. Χθες έπεσαν επί της ουσίας οι τίτλοι τέλους στην εξεταστική επιτροπή, καθώς τα κόμματα παρέδωσαν τις πορισματικές τους θέσεις, και το μόνο που απομένει είναι η τελική συνεδρίαση της εξεταστικής.

Λίγο πριν από την παράδοση των πορισμάτων, μάλιστα, η κυβέρνηση έκανε πίσω όσον αφορά το ενδεχόμενο η σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Ερωτηθείς ειδικότερα στο briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε πως «η άποψή μας είναι ότι η συνεδρίαση πρέπει να είναι ανοιχτή». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε έντονη συζήτηση το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου και τελικώς αποφασίστηκε να γίνει ένα βήμα πίσω, καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στα κοινοβουλευτικά χρονικά μυστική συνεδρίαση της Ολομέλειας. Επιπλέον, η Ν.Δ. δεν επιθυμούσε να μείνει μόνη της στην επίμαχη συζήτηση, καθώς θεωρούνταν απίθανο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να νομιμοποιήσουν αυτές τις μεθοδεύσεις και να συμμετάσχουν σε μια μυστική διαδικασία. Η απόφαση ελήφθη ταυτοχρόνως και υπό τον φόβο ενδεχόμενων νέων εσωκομματικών αντιδράσεων…

Πάντως, μπορεί όσον αφορά την απόρρητη συνεδρίαση η Ν.Δ. να ανέκρουσε πρύμναν, ωστόσο επιμένει έως τέλους στο απόρρητο πόρισμα. Εξάλλου, η πλειοψηφία παρέμεινε πιστή στη γραμμή της ένοχης σιωπής, αρνούμενη να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά της και επιμένοντας πως όλα έγιναν νόμιμα. Κύκλοι της Ν.Δ. ισχυρίζονται πως αποδείχθηκε μέσω της εξεταστικής ότι «όλες οι διαδικασίες για τις επισυνδέσεις ήταν νόμιμες», καθώς και ότι δεν προέκυψαν στοιχεία σύνδεσης του Predator με την ΕΥΠ και το Ελληνικό Δημόσιο. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως η κυβερνώσα παράταξη θα κινηθεί «θεσμικά» και δεν θα αφήσει να διαρρεύσουν αυτούσια αποσπάσματα του πορίσματός της.

Πηγές της Ν.Δ. μάλιστα, σε ένα ρεσιτάλ αποποίησης των ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη (ο οποίος προΐσταται της ΕΥΠ), ισχυρίζονται πως «από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο πρωθυπουργός, το γραφείο του και οι συνεργάτες του γνώριζαν για την άρση του απορρήτου σε οποιοδήποτε στάδιο», καθώς και πως «οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί σκανδάλου γύρω από τη νόμιμη επισύνδεση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη και τη λειτουργία της ΕΥΠ κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος».

Στον αντίποδα, αναζήτηση και ποινικών ευθυνών προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Στο πολυσέλιδο πόρισμά του, που έδωσε στη δημοσιότητα, τονίζει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης τόσο από τη Βουλή με όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, όσο και από την ποινική Δικαιοσύνη, η οποία, όπως επισημαίνει, πρέπει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πορισμάτων της εξεταστικής. Η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει στο κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως βασικός του γνώμονας είναι «η συγκάλυψή της και η εξαφάνιση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών», σημειώνοντας πως τεκμαίρεται η γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση.

Παράνομη, στο μεταξύ, χαρακτηρίζει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως δεν προέκυψε ότι συνέτρεχε λόγος εθνικής ασφάλειας για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Οπως τονίζεται, υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ότι τα πρόσωπα που εισηγήθηκαν, επόπτευσαν, ενέκριναν, εκτέλεσαν και με οποιοδήποτε τρόπο γνώριζαν για την παράνομη παρακολούθηση έχουν πιθανόν τελέσει αξιόποινες πράξεις. Οπως διευκρίνιζαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, αυτό αφορά την περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, και όχι από τη Βουλή. Σημειωτέον πως το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε στη δημοσιότητα το σύνολο του πορίσματός του, παρά ενημέρωσε για τα βασικά του συμπεράσματα από τις εργασίες της εξεταστικής.

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ -που δημοσιοποίησε το πόρισμά του- καταγγέλλει πως αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής ήταν η πλήρης συγκάλυψη της αλήθειας και των πολιτικών και άλλων ευθυνών για τις υποκλοπές, σε όλες τις υποθέσεις.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι καταλογίζει ευθύνες όχι μόνο στη Ν.Δ., αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για το «μεθοδευμένο και κραυγαλέο «θάψιμο» της υπόθεσης των υποκλοπών στον Περισσό το 2016.

Όσο για την Ελληνική Λύση, απαιτεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου να έρθουν όλα στα φως, σχολιάζοντας πως το κόμμα δυστυχώς δικαιώθηκε, καθώς και αυτή η εξεταστική εξελίχθηκε σε «παρωδία συσκότισης».

Για προδιαγεγραμμένο σχέδιο συγκάλυψης και συσκότισης κάνει λόγο από την πλευρά του το ΜέΡΑ25, ασκώντας δριμεία κριτική κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικώς στον πρωθυπουργό. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη έδωσε στη δημοσιότητα την πορισματική του θέση, κάνοντας λόγο για «διατεταγμένη παρωδία εξεταστικής» και ενημερώνοντας πως δεν θα συμμετάσχει στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα