Ενθρόνιση βασιλιά Καρόλου: Λαμπερή τελετή γεμάτη συμβολισμούς και παραδόσεις

Χρυσοποίκιλτα ρούχα, κοσμήματα απίστευτης αξίας, σκήπτρα, σπαθιά, βασιλικές σφαίρες και στέμματα με μοναδικά πετράδια επιστρατεύτηκαν για τη στέψη

Παρουσία περίπου 2.200 υψηλών καλεσμένων και με ένα ψιλόβροχο να πέφτει πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ΄ και της βασίλισσας Καμίλα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Το τελετουργικό άρχισε στις 12.20 ώρα Ελλάδος με τη λεγόμενη «Πομπή του Βασιλιά».

Το βασιλικό ζεύγος με την Πολιτειακή Αμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου, που την έσερναν έξι
άλογα, ξεκίνησε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με προορισμό το αβαείο

Το βασιλικό ζεύγος με την Πολιτειακή Αμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου που την έσερναν έξι άλογα ξεκίνησε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με προορισμό το Αβαείο του Ουέστμινστερ. Επειτα από μια διαδρομή 20 λεπτών σε δρόμους πλημμυρισμένους από το πλήθος που είχε συρρεύσει ώστε να δει από κοντά τον Κάρολο και την Καμίλα, το ζευγάρι έφτασε στο αβαείο. Στη 1 η ώρα ξεκίνησε η θρησκευτική τελετή, χοροστατούντος του προκαθημένου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι. Η τελετή, γεμάτη συμβολισμούς και παραδόσεις, διήρκεσε δύο ώρες.

Ελαβε το χρίσμα

Σε αυτήν αρχικά ο νέος βασιλιάς παρουσιάστηκε στο εκκλησίασμα και στη συνέχεια έδωσε όρκο σεβασμού του νόμου και προστασίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια έλαβε το χρίσμα και στο τέλος έγινε η στέψη με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από το 1661 και ζυγίζει κάτι παραπάνω από δύο κιλά. Χρυσοποίκιλτα ρούχα, κοσμήματα απίστευτης αξίας, σκήπτρα, σπαθιά, βασιλικές σφαίρες και στέμματα με μοναδικά πετράδια, όλα επιστρατεύτηκαν για την ιδιαίτερη τελετή που καμία κίνηση δεν είναι τυχαία.

Ο βασιλιάς Κάρολος βαθιά συγκινημένος όταν τον φίλησε στο μάγουλο ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, μετά τον «όρκο πίστης» που έδωσε

Φυσικά, μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος τόσο των παρισταμένων όσο και των μίντια κέρδισε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος ως διάδοχος πλέον του θρόνου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελετή. Αντίστοιχα, τον δικό του «ρόλο» έπαιξε και ο γιος του, δεύτερος στη σειρά της διαδοχής, πρίγκιπας Τζορτζ. Μετά τη δίωρη τελετή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, τα μέλη της οικογένειας κατέληξαν με πομπή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. To τελετουργικό ολοκληρώθηκε όταν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για να χαιρετήσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα ανάκτορα.

Μεγάλος απών

Μαζί τους βρίσκονταν ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας και των παιδιών τους. Μεγάλος απών ήταν αναμφίβολα ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος, αν και παρακολούθησε τη στέψη στο Αβαείο του Ουέστμινστερ από την τρίτη σειρά των καθισμάτων, δεν προσκλήθηκε να εμφανιστεί στο μπαλκόνι, καθώς πλέον δεν αποτελεί εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας, αφού έχει παραιτηθεί των βασιλικών του δικαιωμάτων. Λέγεται μάλιστα πως, όταν η υπόλοιπη οικογένειά του κατευθυνόταν προς το παλάτι, ο Χάρι ήταν ήδη στον δρόμο προς το αεροδρόμιο του Χίθροου απ’ όπου θα πετούσε για την Καλιφόρνια. Επισήμως, ο Χάρι δεν ήθελε να χάσει τα τέταρτα γενέθλια του γιου του, Αρτσι.

Με πολιτικά ρούχα και χωρίς ρόλο ο Χάρι παρακολούθησε από την τρίτη σειρά τη στέψη του πατέρα του

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός πως χαρακτηρίστηκε λιτή η τελετή, από την οποία απουσίαζε η υπερβολική χλιδή, την παρακολούθησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 300.000.000 τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, ενώ πολλοί ήταν και οι Βρετανοί αλλά και οι τουρίστες που κατασκήνωσαν από το προηγούμενο βράδυ κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθούσαν την επόμενη μέρα οι γαλαζοαίματοι. Ακόμα και μετά τον χαιρετισμό τους από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ πολλοί ήταν οι πολίτες που δεν θέλησαν να φύγουν, ελπίζοντας πως ο Κάρολος και η Καμίλα μπορεί να ξαναβγούν να χαιρετήσουν τον κόσμο.

Ορθόδοξες εικόνες και ψαλμωδίες στα ελληνικά

Την ελληνική καταγωγή του πατέρα του, Φιλίππου, επέλεξε να τιμήσει κατά την τελετή στέψης του ο βασιλιάς Κάρολος, με μικρές, καλαίσθητες αλλά σημαντικές ελληνικές λεπτομέρειες. Ο νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου στέφθηκε υπό τους ήχους βυζαντινών ψαλμωδιών στα ελληνικά, από χορωδία που διηύθυνε Έλληνας, παρουσία Έλληνα Ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου κι ενώ δύο ορθόδοξες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας κοσμούσαν τον χώρο.

Ο νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου στέφθηκε υπό τους ήχους βυζαντινών ψαλμωδιών στα ελληνικά

Οσοι βρέθηκαν στο αβαείο ένιωσαν δέος όταν η βυζαντινή χορωδία έψαλε τον ψαλμό 71, τον οποίο ο Κάρολος επέλεξε ως μια τιμητική αναφορά στον πατέρα του, δούκα του Εδιμβούργου. Τη βυζαντινή χορωδία Cappella Romana διηύθυνε ο Ελληνας καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστήμιου του City Αλέξανδρος Λίγκας. Κορωνίδα της τελετής ήταν η ώρα του χρίσματος που, σύμφωνα με το επίσημο τελετουργικό, φέρνει τον μονάρχη σε επαφή με τον Θεό.

To τελετουργικό ολοκληρώθηκε όταν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για να χαιρετήσουν το πλήθος

Το μύρο καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και περιλαμβάνει αιθέρια έλαια τριανταφυλλιάς, γιασεμιού, νεραντζιάς, πορτοκαλιάς, μοσχολίβανου, σουσαμιού και κανέλας. Μακριά από τα βλέμματα των υπηκόων του, πίσω από ένα παραβάν, ο αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με το τυπικό, άλειψε με άγιο μύρο τα χέρια, το στέρνο και το κεφάλι του Καρόλου. Την ευλογία του στον νέο βασιλιά από την πλευρά της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα