«Επενδύουμε στην αριστεία»

«Επενδύουμε στην αριστεία»23.07.2019Τέχνες

Το πρόγραμμα της Λίνας Μενδώνη για την αξιοποίηση του Ελληνικού και τα άλλα έργα στον πολιτισμό

Την πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασε η υπουργός Λίνα Μενδώνη κατά τη συζήτηση περί των προγραμματικών δηλώσεων.

Υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν έχει κεφαλαιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει η πολιτιστική της κληρονομιά».

Επίσης αναφέρθηκε στις επενδύσεις στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά

και στο Καστέλι, λέγοντας ότι η αξιοποίηση των συγκεκριμένων φακέλων θα δείξει πόσο αποδοτική είναι η λειτουργία του πολιτισμού.

«Επενδύουμε στην ποιότητα και την αριστεία, έννοιες που συστηματικά παραγνωρίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Βιώνουμε την 4η Βιομηχανική

Επανάσταση, που δεν αφορά μόνο την αλλαγή των τεχνολογιών. Αφορά την αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων, των παραγωγικών προτύπων, της ισορροπίας ανάμεσα στο οικονομικό και διανοητικό κεφάλαιο.

Η επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογιών, μέσα από τις οποίες συγχωνεύονται ο φυσικός και ο βιολογικός κόσμος με τον ψηφιακό, θέτει νέες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις. Σε αυτό το περιβάλλον οφείλουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη.

Ειδικά για την Αθήνα, η υπουργός επανέλαβε πως έχει δρομολογηθεί η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς το ΕΑΜ και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο συλλειτουργούν και δημιουργούν έναν πολιτιστικό πόλο αναπτύσσοντας συνέργειες με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, η οποία θα παραμείνει στους χώρους της.

Το δε μουσείο επεκτείνεται υπογείως, ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για τη σωστή έκθεση των πολύτιμων συλλογών του, που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό.

Επίσης, το μουσείο διασυνδέεται υπογείως και αξιοποιεί τις υποδομές του Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα.

Πινακοθήκη, ΕΜΣΤ

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε, επίσης, στην επαναλειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης και στη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς δεν νοείται αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας χωρίς αυτά τα δύο ιδρύματα, ενώ θα λειτουργήσει και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

«Οι μείζονες μουσειακές υποδομές, κρατικέςκαι ιδιωτικές, απαιτούν πιστοποίηση. Εφαρμόζουμε άμεσα το σύστημα Αναγνώρισης Μουσείων, που καρκινοβατεί από το 2018, και το επεκτείνουμε» είπε.

Τα μουσεία παραμένουν κρατικά, όμως λειτουργούν αυτόνομα εφαρμόζοντας προφανώς τη μουσειακή πολιτική του υπουργείου.

Καθώς δε η βιωσιμότητα των πολιτιστικών δομών είναι άμεσα συνυφασμένη με την προσαρμογή τους στην ψηφιακή τεχνολογία, απαιτείται η επανεξέταση της εφαρμοζόμενης πολιτικής με άξονα την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και στον πολιτισμό.

Ετσι, σχεδιάζεται η ψηφιακή διαχείριση των αιτημάτων των πολιτών για τις παρεχόμενες από το υπουργείο αδειοδοτήσεις, οι χρηματοδοτήσεις στον τομέα του συγχρόνου πολιτισμού μέσω του Μητρώου Επιχορηγουμένων Φορέων, που δημιουργήθηκε πρώτη φορά το 2010 και όχι το 2018.

Η Ελευσίνα

Η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα τα μεγάλα έργα υποδομής στην Ελευσίνα, ώστε αυτή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διοργάνωσης «Ελευσίνα. Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021», διότι «η επιτυχία της Ελευσίνας αποτελεί για εμάς υπόθεση εθνικής σημασίας», όπως τόνισε.

Τέλος, η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε στο ανασυγκροτημένο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, στο οποίο πέφτει το μεγάλο βάρος για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου που είναι η αυτοχρηματοδότηση του πολιτισμού.

Στόχος είναι το ΤΑΠ να συνδέσει τον πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια, να προωθήσει την καινοτομία και την τεχνολογία στην πολιτιστική διαχείριση, να δημιουργήσει πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης και να διασυνδεθεί με το rebranding της χώρας, την πολιτιστική διπλωματία, την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, την καθολική εκδίπλωση του e-ticket και τις ψηφιακές εφαρμογές στα πολιτιστικά προϊόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα