Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Τι λένε για το στέλεχος από τη Βρετανία, που φέρεται ότι έχει ρυθμό ανάπτυξης έως και 71% υψηλότερο από άλλες παραλλαγές

Το ζήτημα της μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας μας και όλου του πλανήτη σχολίασαν οι Ελληνες επιστήμονες. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.

«Γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν μεταλλάξεις συνεχώς και συνήθως αυτές δεν αφορούν περιοχές του ιού για τις

οποίες υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον» ανέφερε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή και πρόσθεσε πως ο ιός έχει από μόνος του υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας, επομένως «είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι κάποια μετάλλαξη θα προσδώσει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στον ιό αυτόν».

Ο καθηγητής θεωρεί ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια που έχουν παραχθεί δεν θα είναι αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη. Όμως, ακόμα κι αν όντως δεν είναι αποτελεσματικά, τότε με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας θα δημιουργηθούν ειδικά εμβόλια εναντίον αυτού του συγκεκριμένου στελέχους.

Στους ίδιους τόνους κινείται και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος επισημαίνει ωστόσο ότι τα δεδομένα που αφορούν τη μετάλλαξη χρειάζονται εξέταση.

«Τα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη δεν είναι πλήρη και πρέπει να τα εξετάσουμε για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι» ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο κ. Εξαδάκτυλος συντάσσεται με τη γνώμη του κ. Δημόπουλου για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του ιού απέναντι στις μεταλλάξεις.

«Τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και, πιθανότατα, δεν θα έχουν πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται» δήλωσε.

Περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος. Με ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μόσιαλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η βρετανική συμβουλευτική ομάδα για τις απειλές από τον ιό, ο ρυθμός ανάπτυξης του νέου στελέχους είναι έως και 71% υψηλότερος από άλλες παραλλαγές. Με τα υπάρχοντα δεδομένα η ομάδα θεωρεί πως προκαλεί αύξηση της μεταδοτικότητας σε σχέση με άλλες παραλλαγές. Πάντως, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη συμπεριφορά της μετάλλαξης.

Λινού: Τι φταίει…

Στη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βρετανία ενδέχεται να οφείλεται η μετάλλαξη του ιού, σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού. Οπως τόνισε σε ραδιοφωνική εκπομπή, έχουν αρχίσει ήδη έρευνες για τη μετάλλαξη για να διαπιστωθεί αν είναι αληθινή ή αν είναι θέμα συμπεριφοράς και σε δύο τρεις μέρες θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.

Υπάρχει από τον Σεπτέμβριο

Ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων συνέστησε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος θεωρεί ότι «πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας γι’ αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα, πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και αν έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση, θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία».

Τέλος, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά και αν και γενικά οι μεταλλάξεις αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα το επηρεάσουν. Πάντως, όπως είπε, οι επιστήμονες αναμένουν τα νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη, γιατί το ζήτημα προκαλεί ανησυχία.

«Πιθανό να υπάρχει και στην Ελλάδα το νέο στέλεχος κορονοϊού»

Είναι πιθανό να υπάρχει και στην Ελλάδα το νέο στέλεχος του κορονοϊού από τη μετάλλαξη που εμφανίστηκε στη Βρετανία, προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος! Ωστόσο καθησύχασε τους πολίτες, διευκρινίζοντας: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού».

«Οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ. Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι στη Βρετανία η αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν να μην οφείλεται μόνο στη μετάλλαξη, αλλά και στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. «Στην Αγγλία είδαν ότι σε μια περιοχή που έχει έξαρση της επιδημίας ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων είχε αυτή τη μορφή του ιού. Όμως ότι αυτό οδήγησε σε περισσότερα κρούσματα μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί δεν πρόσεξαν πολύ. Αν κρίνω με το πώς ήταν οι άνθρωποι με το που άνοιξαν τα μαγαζιά εκεί, μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται και σε αυτό».

Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο κ. Βασιλακόπουλος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό λόγω της μετάλλαξης». Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες που καταγράφηκαν με τους πολίτες να συνωστίζονται στο Σύνταγμα την περασμένη Κυριακή.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για «λάθος μήνυμα στην κοινωνία» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τρίτο κύμα τον Ιανουάριο, επισημαίνοντας ωστόσο πως, για να έρθει, θα πρέπει πρώτα να έχει φύγει το δεύτερο κύμα.

«Με τη χαλαρότητα που θα υπάρξει λόγω των εορτών αλλά και το κρύο, που γίνεται όλο και πιο τσουχτερό, θα αναζωπυρωθεί το δεύτερο κύμα. Θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα θα υπάρξει γύρω στις 15-20 Ιανουαρίου, οπότε θα έχουμε τα αποτελέσματα από όλες τις γιορτές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Απειλές Χρυσοχοΐδη για Χριστούγεννα με πιο αυστηρά μέτρα

Χριστούγεννα στα σπίτια με αυξημένη παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους και εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την εορταστική περίοδο, ίσως και με την επιβολή νέων, αυστηρότερων μέτρων, ανάλογων με αυτά της δυτικής Αττικής, προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Αν χρειαστεί, θα σφραγίσουμε ολόκληρες περιοχές, ακόμη και σπίτια! Θα είναι όλεθρος αν η δυτική Αττική αρχίσει να πλημμυρίζει το λεκανοπέδιο με κορονοϊό» επανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι τα μέτρα στη δυτική Αττική αποδίδουν.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε «καταστροφή» τις εικόνες συνωστισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν το Σάββατο στην πλατεία Συντάγματος, και επεσήμανε ότι, εκτός από τη Μαγνησία και την Κοζάνη, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο εδώ και αρκετούς μήνες, παρακολουθούνται και άλλες περιοχές στις οποίες ίσως ληφθούν μέτρα αν χρειαστεί.

«Παρακολουθούμε στενά μαζί με τους λοιμωξιολόγους την πορεία του ιού σε διάφορες περιοχές» διευκρίνισε και προειδοποίησε ότι, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, «την επόμενη ημέρα θα έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας που θα είναι ολέθριο. Τις επόμενες ημέρες θα εξειδικευτούν μέτρα που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τη δυνατότητα να κάνουμε καταχρήσεις» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στον κίνδυνο διασποράς του ιού αν ξεπεραστεί ο αριθμός των εννέα ατόμων στα ρεβεγιόν στα σπίτια, και προειδοποίησε: «Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι, προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν».

Αναφορικά με την απομόνωση της Βρετανίας από τον υπόλοιπο κόσμο, ο υπουργός μίλησε για μια κατάσταση η οποία θυμίζει Οργουελ, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί θέμα διακοπής των αεροπορικών συνδέσεων της χώρας με τη Βρετανία και υπενθύμισε ότι έχει επιβληθεί επταήμερη καραντίνα σε όσους έρχονται από εκεί.

Για την προστασία από τον κορονοϊό και την οικονομική αναγνώριση της προσφοράς των χιλιάδων αστυνομικών που θα διατεθούν στην τεράστια επιχείρηση του εμβολιασμού, ο κ Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει πρόνοια για τους αστυνομικούς και για όλους όσοι δίνουν μάχη αυτή τη στιγμή».

Νάντια Αλεξίου

Keywords
Τυχαία Θέματα