Επικύρωσαν τη συμφωνία τα Σκόπια

Επικύρωσαν τη συμφωνία τα Σκόπια21.06.2018Πρόσωπα

Το deal πέρασε από τη Βουλή τους, ενώ ακολουθεί το (δεσμευτικό) δημοψήφισμα! Μαίνεται ο πόλεμος Ζάεφ και Ιβανόφ

Βήμα βήμα προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας ξεπουλήματος της Μακεδονίας. Χθες το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και του ανοιχτού πλέον «πολέμου» μεταξύ του πρωθυπουργού

Ζόραν Ζάεφ και του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ.

Σε ειδική συνεδρίαση, στην οποία οι βουλευτές του αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO-DPMNE απείχαν, η συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων κυρώθηκε στη Βουλή της γειτονικής χώρας με 69 ψήφους και το επόμενο βήμα πλέον είναι η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών της Ε.Ε. στις 25-26 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ, καθώς είναι «μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές». Νωρίτερα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, «αν χρειαστεί», να κινηθούν διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ προκειμένου, όπως είπε, «να μην επιτραπεί σε κανέναν να κόψει τον δρόμο της “Μακεδονίας” προς την Ευρώπη».

Πλειοψηφία

Είχε εκφράσει, μάλιστα, την επιθυμία η Βουλή να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι, αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει, τότε η συμφωνία θα ισχύσει, αλλά, αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά, τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι οι πολίτες της χώρας του θα επιλέξουν σοφά και η μεγάλη πλειονότητα θα στηρίξει τις προοπτικές που ανοίγονται για την ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα και την ελπίδα ότι ο πρόεδρος δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων σήκωσε το γάντι και απάντησε στον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, που τον απείλησε με καθαίρεση αν δεν υπογράψει τη συμφωνία στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από τον λαό.
«Καλώ τον Ζάεφ μαζί με τα δύο τρίτα των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Η θέση μου όσον αφορά την επιζήμια συμφωνία είναι οριστική και δεν αλλάζει παρά τις απειλές και τις πιέσεις» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, για να κινηθούν οι διαδικασίες κατά του προέδρου της χώρας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων των βουλευτών.
Στη συνέχεια αναλαμβάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο που θα κρίνει αν συντρέχουν οι λόγοι παύσης του προέδρου της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα