Έρχεται νέα (μόνιμη) παρέμβαση για τα αυθαίρετα

Έρχεται νέα (μόνιμη) παρέμβαση για τα αυθαίρετα30.10.2019Οικονομία

Αναμένεται παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στην ισχύουσα ρύθμιση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η καινούργια

Από τον
Βασ. Παπακωνσταντόπουλου

Συνολική παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα για τα αυθαίρετα ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, βάζοντας τέλος στο γαϊτανάκι

των συνεχών παρατάσεων. Με τη νέα ρύθμιση ουσιαστικά δεν θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων, ενώ θα διατηρηθεί η κόκκινη γραμμή της 27ης Ιουλίου 2011, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να νομιμοποιηθεί καμία μεταγενέστερη αυθαιρεσία.

Μία ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα, που αποτελεί αίτημα της αγοράς εδώ και χρόνια, αποτελεί όμως ταυτόχρονα και μια παραδοχή της Πολιτείας ότι δεν μπορεί διαχρονικά να ελέγξει την αυθαίρετη δόμηση. Σχεδόν ολόκληρη η χώρα έχει δομηθεί χωρίς κανόνες και χωρίς ελέγχους, με το κράτος να έρχεται εκ των υστέρων να διευκολύνει τους αυθαιρετούντες εις βάρος των συνεπών και νομοταγών πολιτών. Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν θεσμοθετηθεί τρεις νόμοι για την αυθαίρετη δόμηση, έχουν χορηγηθεί δεκάδες παρατάσεις προθεσμιών, έχουν αλλάξει διατάξεις προς το ευνοϊκότερο, εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια πολεοδομικές παραβάσεις παραμένουν όμως αδήλωτες.

Η παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες και να τεθεί σε εφαρμογή από την άνοιξη του 2020. Εως τότε θα παραταθεί και η ισχύς του νόμου 4495/2017, προκειμένου να μην υπάρξει κενό για τους ιδιοκτήτες ή τους μηχανικούς.

Η προθεσμία υπαγωγής στον ισχύοντα νόμο εκπνέει την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η παράτασή του. «Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν θα υπάρξει κάποιο κενό σε σχέση με τους ιδιοκτήτες και σε σχέση με τους μηχανικούς που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα» υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό. Ο τελευταίος έθεσε το ζήτημα της αναγκαιότητας της παράτασης του νόμου ώσπου να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα.

Δίνοντας το περίγραμμα της κυοφορούμενης ρύθμισης, ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για μια συνολική παρέμβαση-μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα, στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθαυτή η παράταση. «Τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει βασικά μια κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου το γεγονός ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011. Θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και το οποίο θα οδηγήσει σε ένα τέρμα στο γνωστό σκηνικό, όπου υπουργοί Περιβάλλοντος πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και φέρνουν παρατάσεις επί παρατάσεων» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Επισήμανε ότι ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου θα μπορεί να εντάσσεται όποτε θέλει, αλλά συμβουλεύει να ενταχθούν νωρίς, εξηγώντας ότι όσο πιο αργά το κάνουν τόσο μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα δεχθούν.

Χαρακτήρισε κομβικής σημασίας για όλη αυτή τη ρύθμιση την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. «Οπως γνωρίζουμε, έχει ψηφιστεί ρύθμιση εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2020. Θα συνεννοηθούμε για όλες αυτές τις ρυθμίσεις όχι μόνο με τους μηχανικούς, αλλά και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την ΠΟΜΙΔΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων να μην είναι επιβαρυντική για τους ιδιοκτήτες» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα