Ερχονται οι 120 δόσεις για χρέη στα Tαμεία

Ερχονται οι 120 δόσεις για χρέη στα Tαμεία01.04.2019Άρθρα

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με μείωση προσαυξήσεων και ελάχιστη καταβολή 50 €, το σχέδιο των 120 δόσεων για τα Ταμεία

Ρύθμιση με την οποία θα καταργούνται οι ηλικιακοί περιορισμοί στην καταβολή των συντάξεων χηρείας και θα αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης χηρείας στο επίπεδο του 70% προωθεί η κυβέρνηση παράλληλα με το νέο σχέδιο αποπληρωμής χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με 120

δόσεις. Το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα, με την προοπτική να συμπεριλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2020.

Τα παραπάνω προέκυψαν μετά την προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων. Ειδικότερα, τα σχέδια που αναμένουν την έγκριση των δανειστών προβλέπουν τα εξής:

• Ρύθμιση χρεών: Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις θα καλύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο τους μη μισθωτούς όσο και τις επιχειρήσεις και θα προβλέπει μείωση έως και μηδενισμό των προσαυξήσεων και ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ.
Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ένταξης. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, θα προβλέπεται ως επιλογή ο επανυπολογισμός των οφειλών της περιόδου 2002-2016, με βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ, και «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τις οφειλές του 2017 και του 2018 θα προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων στη λήξη της ρύθμισης.

• Συντάξεις χηρείας: Προωθείται η αναστολή ισχύος του ορίου ηλικίας με βελτιωμένη «ρήτρα» ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι στον νόμο Κατρούγκαλου είχε προβλεφθεί ότι ο επιζών σύζυγος δικαιούται σύνταξη χηρείας διά βίου εφόσον είναι άνω των 55 ετών τη στιγμή του θανάτου. Οι νεότερες χήρες και χήροι λαμβάνουν σύνταξη καταρχάς για μία τριετία.
Οσοι συμπληρώνουν τα 55 εντός αυτής της τριετίας (δηλαδή είναι 52-55 τη στιγμή του θανάτου) χάνουν προσωρινά τη σύνταξη μετά την πρώτη τριετία και τη λαμβάνουν διά βίου ξανά στα 67. Οι υπόλοιποι προβλεπόταν να τη χάνουν διά παντός.

Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού που λαμβάνει η χήρα ή ο χήρος από τη σύνταξη του θανόντος, ώστε να φτάσει, για παράδειγμα, στο 70% (από 50% σήμερα). Το σχέδιο λαμβάνει μέριμνα και για τις χήρες και τους χήρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με «ψαλίδι» της σύνταξης χηρείας, επειδή μετά την πάροδο της πρώτης τριετίας εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή - π.χ. σύνταξη γήρατος από ίδιο δικαίωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα