Έρευνα εκ των υστέρων από Άρειο Πάγο για τη Siemens

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τις καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφή

Μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της γερμανικής Siemens από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και το πλήγμα που έχει επιφέρει αυτή η απόφαση στην εικόνα της Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.

Οπως έγινε γνωστό, αντικείμενο της έρευνας θα είναι η αναζήτηση ενδεχόμενων

ποινικών ευθυνών για τις χρονικές καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφή την πλειονότητα των διερευνόμενων πράξεων. Δηλαδή, θα διερευνηθεί εάν κάποια πρόσωπα, τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιόποινων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

Παρά το γεγονός πως η απόφαση κινείται ασφαλώς προς τη σωστή κατεύθυνση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διατρέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για επικοινωνιακά και μόνο κίνητρα, προκειμένου να διασωθεί πρόσκαιρα το κύρος της Δικαιοσύνης, αφού στη χώρα μας, δυστυχώς, ουδέποτε επέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα αυτού του είδους οι έρευνες.

Επίσης, εύλογα ερωττήματα θα δημιουργηθούν αναπόδραστα από το γεγονός πως ο κ. Ντογιάκος δεν προχώρησε, όπως έχει δικαίωμα, σε αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αλλά αρκέστηκε στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που έχουν παραγραφεί. Ηδη πολλά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο σχολίαζαν χθες πως, δυστυχώς, δεν έγινε καμία κίνηση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ίδια την αθωωτική απόφαση.

Υπενθυμίζουμε πως το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε την περασμένη Δευτέρα αθώους τους 20 από τους 22 κατηγορουμένους για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, ενώ για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 έκρινε πως έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής. Για τον Χρήστο Καραβέλα, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι φυγόδικος και εκκρεμεί σε βάρος του ποινή κάθειρξης 15 ετών από πρωτόδικη απόφαση, δεν εξετάστηκε η ποινική του μεταχείριση επειδή δεν είχε ασκήσει έφεση, ενώ για τον Δημήτρη Γυφτόπουλο, ο οποίος έχει αποβιώσει, δεν εκφωνήθηκε απόφαση.

Φυσικά, ελεύθερος μπορεί πλέον να κυκλοφορεί στη χώρα μας και ο φυγάς Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα αλλά εδώ και 13 χρόνια βρίσκεται στη Γερμανία, τη χώρα που τον προστάτευσε, αρνούμενη να τον εκδώσει στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν τηρήθηκε ποτέ και η συμφωνία που είχε υπογράψει η γερμανική εταιρία, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να λάβει μία -έστω- πενιχρή αποζημίωση για τα δισεκατομμύρια της ζημίας που προκάλεσαν στα δημόσια ταμεία οι αθέμιτες πρακτικές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα, Άρειο Πάγο, Siemens,erevna, areio pago, Siemens