«Εσβησε» ένας σεμνός υπηρέτης της τέχνης!

«Εσβησε» ένας σεμνός υπηρέτης της τέχνης!23.07.2018ΝΔΠρόσωπα

Πέθανε στα 80 του ο σπουδαίος στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας Μάνος Ελευθερίου

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τα λόγια έμειναν παραπονεμένα με τον χαμό του Μάνου Ελευθερίου... Ο αγαπημένος στιχουργός τραγουδιών -τα οποία θα μείνουν χαραγμένα στη συλλογική μνήμη μας και αποτελούν κομμάτι της Ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας-, ποιητής, συγγραφέας αλλά και επιμελητής εκδόσεων πέθανε χθες τα ξημερώματα

σε ηλικία 80 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Οπως έχει γίνει γνωστό, αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, την περασμένη Πέμπτη υπεβλήθη στο Νοσοκομείο Σωτηρία σε εγχείρηση στον πνεύμονα, μια επέμβαση την οποία, σύμφωνα με τους στενούς φίλους του, φοβόταν πολύ. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή έκανε την τελευταία του εκπομπή από τη συχνότητα του Αθήνα 9,84, αποχαιρετώντας όλους τους συνεργάτες του, ζητώντας τους να επικοινωνήσουν μαζί του, χθες, αφού πίστευε πως θα ήταν καλύτερα. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη...

Ενας σεμνός και ακάματος εργάτης της τέχνης, ο οποίος έγραψε περισσότερα από 400 τραγούδια, ο Μάνος Ελευθερίου (από την ηλικία των 26 ετών δεν έβγαλε ποτέ ξανά το κασκέτο του) ήταν ένας πνευματικός ταγός, ένας πολυπράγμων δημιουργός, που δινόταν ολόψυχα σε ό,τι καταπιανόταν.

Εμβληματικά κομμάτια

Εκείνος είχε γράψει τους στίχους σε εμβληματικά κομμάτια της μεταπολεμικής Ελλάδας, όπως τα «Μαλαματένια λόγια», «Ποιος τη ζωή μου», «Παραπονεμένα λόγια», «Αλλος για Χίο τράβηξε», «Κάτω από τη μαρκίζα», «Εχεις μάτια το φεγγάρι», «Ο Αμλετ της βροχής», «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», «Οι ελεύθεροι κι οι ωραίοι», «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες»,

«Ναύτης βγήκε στη στεριά», «Ο Αμλετ της Σελήνης», «Ο χάρος βγήκε παγανιά», «Στων αγγέλων τα μπουζούκια», «Η διαθήκη», «Ο Αγιος Φεβρουάριος», «Το παλικάρι έχει καημό», «Μη χτυπάς σε ένα σπίτι κλειστό» καθώς και εκατοντάδες ακόμη κομμάτια.
Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε το 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου και τα παιδικά του χρόνια στην κατοχική Ελλάδα, ήταν δύσκολα και φτωχικά.

«Βίωσα την έλλειψη αγαθών μικρός. Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός, μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Τον γνώρισα σε μεγάλη ηλικία, μετά τον πόλεμο και περάσαμε μια πολύ δύσκολη μεταπολεμική περίοδο στη Σύρο» είχε πει ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του.

Σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Χαλάνδρι, ενώ με την παρότρυνση του φίλου του, Αγγελου Τερζάκη, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο Εθνικό αρχικά ως ακροατής, ενώ αργότερα γράφτηκε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Σταυράκου. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του, τη δεκαετία του '60, έγραψε στίχους για τα πρώτα κομμάτια του (ένα εξ αυτών ήταν και «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη), ενώ κυκλοφόρησε και την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Συνοικισμός».

«Μ' άρεσε αυτή η περιπέτεια της γραφής στίχων κι έτσι συνέχισα να γράφω. Αυτή την περίοδο, το ’61, έγραψα “Το τρένο φεύγει στις οκτώ”. Υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία σε μια υπηρεσία, όπου οι συνάδελφοί μου πήγαιναν με τη μοτοσικλέτα σε διάφορα μέρη γύρω από τα Γιάννενα, στην Πρέβεζα, στην Καστοριά, στην Κατερίνη. Κάποιος, λοιπόν, απ’ αυτούς μου διηγήθηκε κάποιο περιστατικό στην Κατερίνη κι εγώ το ’κανα τραγούδι» είχε δηλώσει ο ίδιος. Το 1963 άρχισε η συνεργασία του με το περιοδικό «Reader's Digest», στο οποίο παρέμεινε για τα επόμενα 16 χρόνια.

Μεγάλο σουξέ

Το πρώτο μεγάλο σουξέ ήταν «Ο χάρος βγήκε παγανιά» με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Από τη δεκαετία του '70 μέχρι και σήμερα ο Μάνος Ελευθερίου έχει συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Δήμο Μούτση, τον Βασίλη Δημητρίου, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Γιώργο Νταλάρα, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Μανώλη Μητσιά, τη Μαρία Δημητριάδη, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Αντώνη Βαρδή, τη Χαρούλα Αλεξίου, αλλά και με πολλούς ακόμη συνθέτες και ερμηνευτές, υπογράφοντας με τους ιδιαίτερους στίχους του τα κομμάτια τους.

Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια»:

Μάνος Ελευθερίου: «Ενιωσα την ανάγκη να ζητήσω τη βοήθεια του Θεού. Δεν γίνεται αλλιώς!»

Keywords
Τυχαία Θέματα