Εθνικός κίνδυνος η μυστική διπλωματία! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στις «αόρατες συναντήσεις»,

Ανησυχία προκαλεί η κρυφή συνάντηση στις Βρυξέλλες(υπό την ομπρέλα των Γερμανών) της Μπούρα με τον Καλίν

Ελλάδα και Τουρκία συνεχίζουν τις παρασκηνιακές συναντήσεις, επαναλαμβάνοντας το ιστορικό προηγούμενο του 2020 για την εκτόνωση της πίεσης στις διμερείς σχέσεις υπό την (διόλου αμερόληπτη…) ομπρέλα των Γερμανών.

Η αποκάλυψη της πληροφορίας προκαλεί εύλογη ανησυχία στην κοινή γνώμη της χώρας, η οποία συνήθως ενημερώνεται από τρίτους για τα καθέκαστα όχι μόνο επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στις ασκήσεις μυστικής διπλωματίας, αλλά -κυρίως- επειδή κανένας στα

κομματικά επιτελεία δεν γνωρίζει την ατζέντα των συναντήσεων, όπως και τα θέματα που θέτει στο τραπέζι η τουρκική πλευρά αλλά και τις απαντήσεις της Αθήνας.

Πρωταγωνιστές των «αόρατων συναντήσεων» εμφανίζονται η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ο εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν. Για όσους αγνοούν τη θέση του στην ιεραρχία του τουρκικού καθεστώτος, ο Καλίν είναι ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, και ίσως ο μόνος πραγματικός σύμβουλός του. Είναι επίσης μέλος του υπουργικού συμβουλίου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» που αποκάλυψε τη συνάντηση, η νέα προσπάθεια για ελληνοτουρκικό διάλογο, προκειμένου να αποσυμπιεστεί το φορτισμένο κλίμα που καλλιεργεί συστηματικά η Τουρκία στο Αιγαίο, την ώρα μάλιστα που και οι δύο χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, έγινε τούτη τη φορά και πάλι υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Ιμπραχίμ Καλίν, η νέα διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Αννα Μαρία Μπούρα και ο διπλωματικός σύμβουλος του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σόλτς, Γενς Πλέτνερ.

Όπως αναφέρεται, οι συνομιλίες έγιναν στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ανοιχτή ατζέντα, χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου η κάθε πλευρά να διερευνήσει τις προθέσεις της άλλης για επανεκκίνηση των διμερών συνομιλιών. Παρών στη συζήτηση ήταν ο Γενς Πλέτνερ, σύμβουλος του Ολαφ Σολτς για διπλωματικά θέματα και πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα.

Όπως εξηγούσαν συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού, «αποκαταστάθηκε ο δίαυλος επικοινωνίας» χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων ή το ενδεχόμενο να προκύψουν άμεσα νέες συζητήσεις και πιθανή επανεκκίνηση διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Στις δύο όχθες του Αιγαίου μέχρι στιγμής τηρείται σιγή ασυρμάτου, καθώς αναγνωρίζεται η ανάγκη να αποφευχθεί η δημιουργία πρώιμων προσδοκιών. Για την πραγματοποίηση της συνάντησης υπήρξε πυκνό πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο, στο οποίο ενεπλάκη πάλι η Γερμανία, με τη σιωπηρή υπόδειξη των ΗΠΑ. Καταλύτης για την ενεργοποίηση των Βρυξελλών, του Βερολίνου, των Παρισίων και της Ουάσινγκτον ώστε να πραγματοποιηθούν σε ουδέτερο έδαφος συνομιλίες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις των πιο έμπιστων συνεργατών του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου ήταν οι ευθείες απειλές για βομβαρδισμό της Αθήνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Αυτή η παραγωγή φυσικά τρομάζει τους Ελληνες. Λες “Τayfun” και τώρα ο Ελληνας φοβάται. Λέει ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Ε, θα τη χτυπήσει, φυσικά! Αν δεν καθίσεις ήσυχα, αν προσπαθείς να αγοράσεις πράγματα για τα νησιά από την Αμερική, από εδώ κι από εκεί, ε, τότε μια χώρα όπως η Τουρκία μάλλον δεν θα κάτσει να κοιτάζει. Κάτι πρέπει να κάνει» είχε δηλώσει ο Ερντογάν την προηγούμενη Κυριακή.

Δεν είναι η πρώτη συνάντηση που γίνεται μυστικά με τη διαμεσολάβηση των Γερμανών. Τον Ιούλιο του 2020 στη Γερμανία είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση μεταξύ της Ελένης Σουρανή, της τότε διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ιμπραχίμ Καλίν. Μια συνάντηση που έγινε γνωστή από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγους μήνες μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον Εβρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα