Ετοιμο το μνημείο για τους ήρωες της Μάχης του Ρίμινι

Ενα μεγαλοπρεπές μαρμάρινο μνημείο αφιερωμένο στους 116 Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη του Ρίμινι υψώθηκε στην κεντρική πλατεία της Καβύλης Ορεστιάδας, που φέρει το όνομα της Ταξιαρχίας Ρίμινι. Ηταν Αύγουστος του 1944, όταν η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, που είχε συσταθεί με τη βοήθεια των Βρετανών στην Αίγυπτο, αποτελούμενη από 3.337 άνδρες, εκ των οποίων 205 αξιωματικοί και 89 ανθυπασπιστές, φεύγει με πλοία και κατευθύνεται στον Τάραντα της Ιταλίας,

ενώ στη συνέχεια μαζί με τους συμμάχους ρίχτηκε στη μάχη έναντι των Γερμανών, στη γραμμή μήκους 350 χιλιομέτρων από την Πίζα έως το Ρίμινι.

Οι Ελληνες πέφτουν στη μάχη και πολεμούν σαν λιοντάρια. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1944 καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Ρίμινι, παρά τη λυσσαλέα αντίσταση που προέβαλαν οι γερμανικές μονάδες, οι οποίες ρίχνουν εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές.

Τέσσερις ημέρες μετά, στις 21 Σεπτεμβρίου, το 2ο Τάγμα της Ταξιαρχίας μπήκε πρώτο (ακολούθησαν οι Καναδοί, που είχαν τη διοίκηση όλης της επιχείρησης) στην πόλη του Ρίμινι και υποχρέωσε τον αντίπαλο να υπογράψει πρωτόκολλο παράδοσης. Στη Μάχη του Ρίμινι η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία μέτρησε 116 νεκρούς και 316 τραυματίες, ενώ πλέον μετονομάστηκε σε Ταξιαρχία του Ρίμινι. Στην ακριτική Καβύλη του Εβρου είναι εγκατεστημένη εδώ και χρόνια η 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Ρίμινι, που αποτελεί τη συνέχεια εκείνης της ηρωικής ταξιαρχίας που συνέβαλε τα μέγιστα στη μάχη κατά των Γερμανών.

Η κεντρική πλατεία της Καβύλης φέρει το όνομα της Ταξιαρχίας Ρίμινι, ενώ ύστερα από ενέργειες του προέδρου του χωριού Σωτήρη Συμεωνίδη και με τη δωρεά δύο εταιριών από Δράμα και Θεσσαλονίκη υψώθηκε ένα μεγαλοπρεπές μαρμάρινο μνημείο αφιερωμένο στους 116 Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Μάχης του Ρίμινι.

Keywords
Τυχαία Θέματα